Energiatehokkuuden parantaminen sekä fiksu energiankäyttö ovat osa toimia, jotka edistävät Turun hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista. 6Aika Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan tätä tukevia ratkaisuja kaupungin palvelurakennuksissa yhdessä yritysten ja rakennusten käyttäjien kanssa.

Nopeat kokeilut toteutetaan osana 6Aika Energiaviisaat kaupungit -hanketta, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Uudenmaanliitto ja hankkeeseen osallistuvat kaupungit. Hankkeessa etsitään uusia älykkäitä ja vähähiilisyyttä tukevia ratkaisuja kaupunkien asuin- ja palvelukiinteistöjen energiatehokkuuden, tilantehokkuuden käytön ja sisäilmaolosuhteiden parantamiseen. Lisäksi hankkeessa tarkastellaan alueellisten energiajärjestelmien kehittämistä ja nollaenergiakortteleiden suunnittelua.

Lisätietoja:

Ann-Sofi Österberg-Aikio, projektipäällikkö, Turun kaupunki

ann-sofi.osterberg-aikio(at)turku.fi

Keväällä 2020 käynnistettiin useita kokeiluja Turun palvelurakennuksissa kuten kouluissa, monitoimitaloissa ja päiväkodeissa, joissa kehitetään energia- ja olosuhdedataa hyödyntäviä palveluja sekä käyttäjien ohjaamiseen keskittyviä ratkaisuja. Kokeiluja toteuttavat yhdessä Turun kaupungin tilapalvelukeskus, ratkaisuja tuottavat yritykset, rakennusten käyttäjät sekä Valonia.

- Yhteiskehittäminen on keskiössä kaikissa kokeiluissa, jotta yritysten ratkaisuja voidaan kehittää käyttäjälähtöisesti. Kokeilemme esimerkiksi erilaisia ratkaisuja datan visualisointiin kouluissa. Käyttäjille halutaan antaa enemmän rakennuksen tietoja energiaviisaiden valintojen ja toimien tueksi, kertoo projektiasiantuntija Silja Ngobese Valoniasta.

Käyttäjien lisäksi dataa visualisoidaan ylläpidon tarpeisiin datan käsittelyn nopeuttamiseksi ja helpottamiseksi, käyttöliittymien virtaviivaistamiseksi sekä poikkeamien havaitsemiseen. Rakennusten olosuhteet liittyvät vahvasti energiatehokkuuteen ja tiloihin tarvitaan jatkuvatoimista anturointia rakennuksen LVI-ohjauksen ja olosuhdeseurannan tueksi.

- Erilaisten datalähteiden yhdistäminen auttaa antamaan paremman kuvan rakennuksen toiminnasta. Käyttäjäpalautteesta saadun tiedon yhdistäminen rakennuksesta kerättävään dataan antaa myös paremmat mahdollisuudet seurata vastaavatko rakennuksen todelliset olosuhteet kerättävää dataa ja helpottaa ongelmiin puuttumista, kertoo Anton Katajainen, joka työskentelee Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa data-asiantuntijana. 

Viisi kokeilua käyttäjien ohjauksesta ylläpidon tarpeisiin

Käynnissä on tällä hetkellä viisi kokeilua eri palvelurakennuksissa. Aunelan koulussa kokeillaan Eenemanin kanssa liikuteltavien olosuhdesensorien toimintaa, jotka mittaavat tilan lämpöä, hiilidioksidipitoisuutta ja ilmankosteutta. Palautekanavan kautta käyttäjät voivat antaa palautetta ja kokemuksiaan tilasta. Palautteenantoa ja visualisointia kehitetään yhdessä koulun käyttäjien kuten oppilaiden ja opettajien kanssa. Kiinteistöjen ylläpidolle mittaustiedoista taas on hyötyä seurannan ja päätöksenteon tueksi.  

Ypsilonin monitoimitalossa testataan MeshWorks Wireless:n kanssa rakennuksen tietojen tuomista 3D-malliin eli digitaaliseen kaksoseen ja sen soveltumista erilaisten tietojen esittämiseen. Tällaisia tietoja voivat olla esimerkiksi sisäilmaa mittaavien antureiden data, koulun aurinkopaneeleista kertyvä tuotto, energiankulutus sekä tilojen käyttötiedot niin ylläpidon kuin käyttäjien tarpeisiin. Rakennuksen käyttäjät sekä sen ylläpidosta vastaavat ovat mukana ideoimassa, mitä tietoja ja miten niitä 3D-mallissa voitaisiin esittää.

Granlund Consulting kehittää Turun tilapalvelukeskuksen ylläpidon kanssa rakennusten energiakulutustietojen visualisointia, joka helpotta koko rakennusmassan energiakulutuksen seurantaa. Power BI:n visualisointi- ja analytiikkatyökalut integroidaan Granlund Manageriin ja mukana on noin 700 Turun kaupungin rakennusta.

Syvälahden monitoimitalossa pilotoidaan Collapickin kanssa kouluympäristöön sopivaa helppokäyttöistä visualisointinäkymää koulun energia- ja olosuhdetiedoista, jota voisi käyttää esimerkiksi infonäytöillä, mobiililaitteilla ja älytauluilla.  Tavoitteena on rakennuksen tiedon lisääminen ja sitä kautta käyttäjien ymmärryksen kasvaminen sekä ohjaaminen energiaviisaisiin valintoihin. Halisten päiväkodissa kehitetään lasten ja Citynomadin kanssa pelillisyyden ja palautteen avulla vedenkulutuksen vähentämiseen tähtäävää sovellusta AR-maailmassa. Kokeilun tavoitteena on kehittää maailman helpointa käyttöliittymää, jonka määritelmä on, että se on ymmärrettävissä iästä, kielestä tai taustasta riippumatta. Citynomadin sovellusta on kehitetty lasten kanssa alusta asti, he pääsivät piirtämään kuvitusta ja luomaan AR-hahmoja sovellukseen.

Ratkaisuja testataan yhdessä rakennusten käyttäjien kanssa

- Palveluidemme kehittäminen yhdessä Valonian, Turun kaupungin kiinteistöammattilaisten ja tilojen loppukäyttäjien kanssa on ollut sekä innostavaa että tehokasta. Yhteinen tekeminen on auttanut meitä viemään eteenpäin omia digitaaliseen kaksoseen, anturointiin ja tiedon visualisointiin liittyviä palveluratkaisujamme. Käyttäjälähtöinen kehittäminen on tuottanut uudenlaisia tarvelähtöisiä oivalluksia, joista osan olemme jo ehtineet viedä tuotteistukseen asti, kommentoi MeshWorks Wireless Oy:n liiketoiminnan kehittämisestä ja käyttäjätiedon hyödyntämisestä vastaava Juha Simola.

Ratkaisuja on kehitetty yhteistyössä pilottikohteiden kanssa kevään aikana. Kokeilut viedään loppuun syksyllä 2020, jolloin ratkaisuja päästään toivottavasti testaamaan laajemmin rakennusten käyttäjien kanssa ja keräämään palautetta. Tavoitteena on viedä hyviksi havaittuja käytäntöjä edelleen muihin palvelurakennuksiin.

Asiasanat: