Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen, Työpisteen, tuottama CodePoint-toimintamalli vastaa ICT-alan työvoimapulaan antamalla tietoa ja kokemusta ohjelmistokehittämisestä ja koodaamisesta. Työpiste palvelee alueen työelämää saattamalla yhteen työvoimapulaa potevat yritykset sekä työtä vailla olevat tekijät.

Pilottiryhmä aloitti toimintansa 6Aika Digipore-hankkeen kautta toukokuun 2019 alussa. Mukaan valikoitui henkilöitä, joilla ei kaikilla ollut aiempaa ICT-alan koulutusta, taidot saattoivat olla  itseopittuja.

Hankkeen pohjalta muotoutui CodePoint-malli. Mallin perustana toimivat ryhmäläiset, jotka ovat työ- ja oppisopimussuhteessa Turun kaupunkiin. Oppisopimuksen ja työsopimuksen kautta osaaminen nostetaan yritysten vaatimalle tasolle ja parannetaan näin omia työelämävalmiuksia.

Opetuksesta vastaa Turun ammatti-instituutin ICT- ja media-alan yksikkö. Tieto- ja viestintätekniikan opettajat suunnittelevat ja toteuttavat ohjelmointikoulutuksen yhteistyössä Työpisteen henkilökunnan kanssa täsmäperiaatteella. Koulutus sisältää mahdollisuuden suorittaa tutkinnon osan tai osia osaamisen kehittymisen myötä.

Pilottiryhmään valittiin kahdeksan jäsentä, jotka kehittivät muun muassa avoimeen lähdekoodiin perustuvaa Varaamo-palvelua. Varaamon kautta Turun asukkaat pystyvät varaamaan julkisia tiloja ja laitteita, ja ensimmäisinä mukaan ovat tulleet pääkirjaston tilat ja palvelut. 

Pilottiryhmässä mukana olleet Lauri, Alma ja Jouni kertovat omasta CodePoint-ajastaan.

 

Lauri, 24

Lauri kuvailee aiempaa itseään syrjäytyneeksi nuoreksi, jonka sosiaalinen käyttäytyminen oli täysin olematonta.

- Pääsin opiskelemaan datanomiksi ja ICT-asentajaksi, mutta molemmat tutkinnot jäivät kesken. Vietän aikaa tietokoneiden kanssa paljon ja ajattelin ihan mielenkiinnosta hakea. Tässä olen nyt, Lauri hymyilee.

CodePointia Lauri kuvailee äärimmäisen mielekkääksi paikaksi. Sen lisäksi että oppiminen ja koodaustaidot ovat kasvaneet, sosiaalinen elämä on alkanut löytää raiteitaan.

- Sosiaalinen käyttäytymiseni on muuttunut positiiviseksi ja keskustelutaitoni ovat parantuneet huomattavasti. Täällä on mukava olla: porukka on riemukasta, ahkeraa ja eeppistä, Lauri luettelee.

Käytännön hommista Lauri kertoo, että ohjelmointikielistä ovat tulleet tutuiksi Javascript, HTML ja CSS.

- Minulla on ollut mahdollisuus rakentaa ja muuttaa pienempää projektia testimielessä sekä isompaa pääjuttua. Haastavinta on ollut päästä yli tietyistä ratkaisuista koodimuodossa, mutta opiskelu ja muilta neuvojen kysyminen ovat auttanet selättämään haasteet. Olen saanut niin hyvää kokemusta ja käytännön taitoja CodePointin ulkopuolelle, että tarkoituksenani on päästä työskentelemään jatkossa koodiprojektien pariin.

 

Jouni, 50

Jounilla on maanmittausalan perustutkinto kartoittajana ja ohjelmistosuunnittelija-ammattitutkinto.

- Vaihtelevan työuran jälkeen perustin ystävien ja opiskelukavereiden kanssa ITC-alan yrityksen, jossa olin mukana noin viisi vuotta, kunnes siirryin asiakkaalle töihin heidän suunnitteluvastaavaksi. Tästä pestistä jäin isyyslomalle ja myöhemmin hoitovapaalle perheen kasvamisen myötä, ja nyt takaisin työelämään loistavan, mutta erittäin haastavan Codepoint- ohjelman myötä, Jouni kertoo.

- Työkkärin sivuilla näin rekryilmoituksen ja ajattelin, että tossa on mun paikka. Laitoin hakemuksen ja pääsin haastatteluun, se oli todella miellyttävä ja rento kokemus. Täydet pointsit ammattitaitoiselle haastattelijalle.

- Ala on sellainen, että viidessä vuodessa lähes kaikki on jo muuttunut. On ollut mahtavaa, kun meille on kasattu niin hieno ja tasapainoinen porukka: paljon erilaista osaamista, jota jaetaan ja imetään. Ja opettamassa käy Turun ammatti-instituutin henkilökuntaa, sitä kautta opitaan vielä lisää. Oppimiskäyrä on ollut alusta lähtien nopea, Jouni sanoo innostuneena.

- Työolot ovat olleet mahtavat ja esimiehet loistavia.

 

Alma, 28

- Monet ovat sanoneet, että kun aloittaa koodaamisen, kokee jatkuvasti onnistumisia. Elän vielä tätä vaihetta – aina kun teen jotain, joka toimii kuten pitääkin, olen riemuissani.

Alma löysi CodePointin rekryilmoituksen mol.fi-sivustolta ja ajatteli oppisopimustyöskentelyn tukevan nykyistä ammattia ja lisäävän mahdollisuuksia työllistyä jatkossa.

- Valmistuin muotoilijaksi Turun ammattikorkeakoulusta. Olen tehnyt oman alan töitä palvelumuotoilijana, graafisena suunnittelijana ja 3D-suunnittelijana. Työssäni olen törmännyt jatkuvasti siihen, että koodaamisosaamisesta tai edes sen ymmärtämisestä olisi hyötyä, Alma pohtii.

Parasta ovat olleet kivat työkaverit, joiden kanssa on naurettu päivittäin ja opittu koko ajan.

- Olen rikastuttanut elämääni uusilla ihmisillä ja lukuisilla taidoilla. Porukassamme on hienointa, että meillä vallitsee sanaton kunnioitus toisia kohtaan ja saadaan olla rohkeasti omia itsejämme.

Tulevaisuudessa Alma haluaisi työllistyä UI/UX-designeriksi ja käyttää koodaamistaitoja suunnittelutyössä.

- Olen päässyt suunnittelemaan sivustojen ulkoasuja ja tekemään koodaamista front-end -puolella. On ollut todella mielekästä oppia koodaamaan sivuja, joiden ulkoasun on itse suunnitellut. Haastavaa on ollut, että koodaaminen vaatii kärsivällisyyttä.  Mutta toisaalta, mikäli koodi ei toimi, on siihen yleensä täysin looginen selitys. Opin täällä siis myös tarkkuutta ja pitkäjänteisyyttä, Alma tuumailee.