Brysselin huhtikuuta ovat värittäneet Belgian tiukat koronatoimet. Vaikka Eurooppa-toimisto työskentelee etänä, palvelemme sidosryhmiämme entiseen tapaan. Tähän uutiskirjeeseen olemme koostaneet ajankohtaista tietoa mm. monivuotisen EU-budjetin tilanteesta, EU:n koronatoimista sekä avoinna olevista julkisista kuulemisista. Lisäksi voit lukea Laitilan kokemuksista WiFi4EU-rahoituksesta.

EU:n tuleva rahoituskehys odottaa edelleen ratkaisuaan, eikä koronakriisi suinkaan ole helpottanut päätöksen aikaansaamista. Keskeinen kysymys on, miten EU-maat yhdessä voisivat päästä ulos koronapandemian aiheuttamasta taloudellisesta kriisistä. Ratkaisuksi on esitetty unionin yhteistä elvytysrahastoa, jonka suuruus voisi von der Leyenin mukaan olla biljoonan eli 1000 miljardin euron luokkaa. Komissio esittää elvytysrahastoa osaksi EU:n monivuotista budjettia, josta komissio tulee antamaan uuden esityksen 6.5. Minkälaisia elementtejä komission uusi esitys voisi sisältää, siitä voit lukea lisää täältä.

EU on kuluneen kuukauden aikana esittänyt monia toimia koronakriisin seurausten lieventämiseksi. Eri toimista voit lukea lisää jatkuvasti päivittämästämme jutusta. Useat eurooppalaiset verkostot keräävät myös tietoa kaupunkien ja alueiden toimista ja parhaista käytänteistä koronatilanteen hoidossa. Mikäli haluat tuoda esiin Turun ja Varsinais-Suomen parhaita käytänteitä tai oppia muiden toimista, katso lisätietoja täältä.

Vaikka monet unionin toimet tällä hetkellä keskittyvät koronatilanteeseen ja monen strategian (esimerkiksi pellolta pöytään -strategia ja biodiversiteettistrategia) julkaisu on viivästynyt, moni asia etenee kuitenkin kriisistä huolimatta. Julkisia kuulemisia eri aloitteista, strategioista ja ohjelmista järjestetään nyt tiheässä tahdissa. Olemme listanneet kiinnostavia julkisia kuulemisia uutiskirjeeseemme ja pyrimme niistä myös twiittaamaan. Jos siis haluat vaikuttaa ajankohtaisiin EU-linjauksiin, nyt on oikea aika tehdä niin!

Oikein mukavaa kevään jatkoa toivottavat
Saara, Miia ja Kati

Asiasanat: