Verkosta löytyy myös iso liuta teoksia, jotka ovat niin sanotusti vapaata aineistoa, joten ne ovat aina saatavilla. Yleensä nämä teokset ovat klassikkoteoksia ja ne ovat tekijänoikeus vapaita, kun teoksen kirjoittajan kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Tässä on muutama vinkki niin klassikkoihin kuin ehkä vähemmän tunnettuihin vapaisiin aineistoihin.

Kirjasampo.fi sivuille on kerätty kätevästi kirjahyllyihin vapaasti luettavia aineistoja. Kirjahyllystä löytyy helposti luettavaa eri genrejen mukaan. Hyllyjä käytetään klikkaamalla hylly auki, jolloin paljastuu teosten kansikuvia. E-kirjan pääsee lukemaan klikkaamalla kansikuvaa. Tällöin avautuvat teoksen tiedot, ja teostietosivulla kirjan nimen alla on linkki, jossa lukee "kokoteksti". Sitä klikkaamalla pääset palveluun, jossa voit lukea e-kirjan – linkki kannattaa avata uuteen välilehteen, usein siitä avautuu ePub-muotoinen e-kirja suoraan. Tarvitset ePu-bien lukemiseen erillisen ohjelman koneellesi.

Joel Lehtosen tutut ja tuntemattomammat teokset

Kirjastonhoitaja Kaj Lahtinen antaa lukuvinkeiksi Joel Lehtosen tuotantoa. Lehtosen Kerran kesällä (1917) on, kuten kirjailijan sorvaamasta pitkästä alaotsikosta ilmenee, valloittava veijarimainen satiiri pikkukaupungin porvaristosta ja vähän maalaisrahvaastakin itäisen Suomen suvessa vuonna 1913. Kirjan lukuisista henkilöhahmoista erottuvat kolme miestä ja heidän pyrkimyksensä löytää elämälleen tarkoitus. Kaikkiaan Lehtosen maalaa monikerroksisen värikylläisen freskon herrojen, narrien ja moukkien toilailuista vuosisadan alun Suomessa.

Jos Kerran kesällä romaanin koomisen pinnan alla siintää sisällissotaan matkalla olevan kansakunnan herrasväen henkinen tila, niin Kuolleissa omenapuissa (1918) kohtaamme sen synkkiä lopputulemia. Ehkä traagisimman kohtalon kokee pasifisti Muttinen, joka sisällissodan välienselvittelyissä riivaantuu järjettömään väkivallantekoon. Falk puolestaan jatkaa tässä Putkinotko-sarjan kakkososassa hedelmätöntä puuhailuaan rakkausrintamalla Bongmanin kohotessa uudessa ympäristössä valkoisen Suomen sota-sankarivainajaksi.

Suomen sisällisota jäi vaivaamaan väkivaltaa kammonnutta Lehtosta ja hän tarkasteleekin siihen johtaneita syitä useissa teoksissaan. Putkinotkossa (1919–1920) luupin alle laitetaan isäntä Muttisen ja torppari Juutas Käkriäisen ja hänen perhekuntansa välinen tilanne. Laiskanpuoleisen ja kovapäisen vuokraviljelijän ja viinatrokarin tehtävänä on hoitaa kauppiasherran ja esteetikon maatilaa, mutta paljon ei toisen omistamilla tiluksilla tule tehdyksi. Herran ja orjan suhde siis ja huonostihan siinä on käydä, mutta tuloksena vain harhalaukaus sillä kertaa. Tämän ohella Putkinotko on monumentaalinen Järvi-Suomen luonnon kuvaus ja ylistys ja paikoin hyvinkin huumorintäyteinen ja varsin jyrkästi runebergiläisestä romanttishenkisyydestä poikkeava kansankuvaus.

Naiskirjailijoiden ääniä vuosien takaa

Erika Woodard, kirjastonhoitaja suosittelee runoilija Katri Valan väkevää esikoiskokoelmaa Kaukainen puutarha vuodelta 1924.

- Nuoren ihmisen tunnekuohut, tuska ja ekstaasi käsi kädessä pitävät Katri Valan lähes sata vuotiaan esikoisteoksen edelleen ajankohtaisena. Tulenkantajien ydinjoukkoon kuulunut Vala puhuttelee rehellisyydellään ja välittömyydellään myös nykylukijaa, Woodard toteaa. 

Kirjastonhoitaja Katarina Kapiainen vinkkaa myös naiskirjailijan tuotantoa vuosisatojen takaa. L. Onervan vuonna 1908 julkaistu Mirdja käsittelee identiteetin rakentumista ja naisena olemisen ongelmallisuutta tavalla, joka aikanaan aiheutti varsinaisen moraalipaniikin. Mitä Mirdja edellä, sitä tunnustuksellinen auto-fiktio perässä – romaanin teemat ja päähenkilön pohdinnat eivät ole vuosisadassa vanhentuneet rahtuakaan vaan puhuttelevat myös nykylukijaa.

Jännitystä klassikoiden parissa

Vapaista aineistoista löytyy myös jännäriklassikoita. H. G. Wellsin Näkymätön mies on jännittävä fantasia tiedemiehestä, joka onnistuu muuttamaan itsensä näkymättömäksi. Teos kuvaa näkymättömän miehen kiivasta mielentilaa ja vääjäämätöntä takaa-ajoa.
 
Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -romaani Baskervillen koira on Doylen tunnetuimpia teoksia. Rikoskertomus on yhdistelmä murhamysteeriä ja kummitustarinaa. Lisää jännitystä pääset lukemaan täältä: Jännitysklassikoita e-kirjoina rajoituksetta.
 

Asiasanat: