Poikkeusolojen aikana kunnallisessa varhaiskasvatuksessa oli asiakasmaksuissa päiväkohtainen alennus. Kunnallisen päivähoidon asiakasmaksut palautuvat normaaleiksi eli totuttuun kuukausimaksuun 14.5. alkaen.

Toukokuun poissaolojen vaikutus maksuihin

Kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksu on noin 25 % alkuperäisestä asiakasmaksusta, jos lapsi on poissa päivähoidosta koko toukokuun. 25 %:n maksussa on huomioitu poikkeusajan päiväkohtaiset alennukset ja normaaliajan maksukäytännöt. Virallisten sääntöjen mukaan normaalioloissa päivähoidosta laskutetaan puolet asiakasmaksusta, jos lapsi on koko kuukauden poissa kunnallisesta päivähoidosta.

Asiakasmaksun suuruutta sovelletaan, jos lapsi on ollut poissa päivähoidosta vain 13.5. saakka ja palaa päivähoitoon 14.5. alkaen. Asiakasmaksu muodostuu päivähoidon tarpeesta eli niistä päivistä, joina lapsi on ollut päivähoidossa. Asiakasmaksussa otetaan huomioon lapsen poissaolo päivähoidosta poikkeusaikana.

Päivähoitotuntien ja -sopimuksen vaikutus maksujen suuruuteen

Päivähoidon asiakasmaksuissa saa alennusta kahdeksan päivän ajalta, jos lapsi on ollut poissa päivähoidosta 1.5-13.5.2020 ja lapsen normaali päivähoidon tarve on yli 147 h/kk (yli 35 h/vko).

Päiväkohtaista alennusta sovelletaan, jos lapsen päivähoitotarve on normaalisti joko enintään 147 h/kk (enintään 35 h/vko), 116 h/kk (27,5 h/vko), 84 h/kk (20 h/vko) tai 42 h/kk 5-vuotiailla. Näissä tapauksissa huomioidaan päivähoitotunnit (jotka lapsi on ollut läsnä) koko kuukauden ajalta ja ylimääräisistä poissaoloista 1.5-13.5. ajalta annetaan päiväkohtainen alennus.  

Kysy, jos mietityttää

Mikäli perheen tilanne mietityttää ja miten asiakasmaksut muodostuvat, niin huoltajaa kehotetaan olemaan yhteydessä varhaiskasvatuksen asiakaspalveluun.

Samalla muistutuksena, että huoltajien tulee ilmoittaa lapsen päivähoidon tarve Päikyn kautta aina edellisen viikon maanantaina klo 12 mennessä. Sunnuntaina 10.5. oli takaraja kesän hoitotarpeen ilmoittamiselle, jos huoltaja toivoi, että hoitosuhteeseen sovelletaan kesän maksuttomuutta. 10.5. jälkeen jätettyjä ilmoituksia ei huomioida maksuttomuutta sovellettaessa, mutta voit silti edelleen ilmoittaa kesänhoitotarpeen. Tietoa tarvitaan mm. henkilöstön kesälomien suunnittelussa.