Komissio haluaa kuulla sidosryhmien näkemyksiä alojen älykkään integroitumisen mahdollisuuksista ja haasteista hiilineutraaleihin energiamarkkinoihin siirryttäessä. Kuulemiseen voi osallistua 8.6. mennessä.

Lisätietoa

Komission uutinen (14.4.2020)

Julkinen kuuleminen

Osana Green Dealia komissio valmistelee parhaillaan strategiaa koskien alojen älykästä integroitumista tulevaisuuden eurooppalaisen energiajärjestelmän luomiseksi. Tätä työtä tukeakseen komissio haluaa kuulla sidosryhmien ja kansalaisten näkemyksiä aiheesta. 

Komissio näkee mahdollisuuksia laajempaan sähköistämiseen useilla sektoreilla, kuten liikenteen alalla ja lämpöpumppujen käytössä rakennusten lämmityksessä. Aloja, joilla komissio näkee erityisen suuria haasteita hiilipohjaisista polttoaineista luopumisessa ovat mm. ilmailu- ja tietyt teollisuuden alat. Pyrkimyksenä on korvata fossiiliset polttoaineet uusiutuvilla ja vähähiilisillä polttoaineilla. Yhtenä ratkaisuna maakaasun korvaamiselle nähdään esimerkiksi typpipolttoaineet ja maataloudesta syntyvä metaani. Näiden laajemmalle hyödyntämiselle vaaditaan kuitenkin markkinoita tukevia mekanismeja.

Tärkeää on komission mukaan kiertotalouden edistäminen energiasektorilla sekä energiatehokkuus ensin -periaatteen toteuttamisella. Strategian kautta halutaan vahvistaa linkkejä eri toimijoiden välillä, jotta hiilineutraaliin talouteen päästäisiin tehokkaammin.

Kommentteja toivotaan erityisesti eri alojen mahdollisuuksista, synergioista ja haasteista energiajärjestelmien integroimisessa. Komissio haluaa kuulla myös jo käynnissä olevista konkreettisista hankkeista sekä siitä, millaisilla poliittisilla ja lainsäädännöllisillä hankkeilla komissio voisi tukea integroitumista.

Kommentoida voi komission Kerro mielipiteesi -palvelussa. Tutustu kysymyksiin ja vaikuta!

Asiasanat: