Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksessa eli Työpisteessä on koronaepidemian jatkuessa valmisteltu vaihtoehtoisia tapoja järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Kaksi ryhmää aloittaa toiminnan toukokuussa etäyhteyksien avulla.

Työmarkkinatuen lisäksi asiakas saa

  • Kimmoke-rannekkeen
  • osallistumispäiviltä 9 euron kulukorvauksen
  • ateriakorvauksen.  

Työpiste on palvellut koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi pääosin etänä. Koska kaikki fyysistä läsnäoloa vaativat ryhmätoiminnot on lopetettu poikkeusolojen ajaksi, on myös kuntouttavaan työtoimintaan jouduttu etsimään uusia toimintatapoja.

- Turku on halunnut uusilla järjestelyillä varmistaa, ettei ketään jätetä yksin juuri silloin kuin he apua ehkä kaikkein eniten tarvitsisivat, kertoo yksilövalmentaja Heli Heino.

- Ihmisten kohtaaminen ja sosiaaliset kontaktit ovat kuntouttavassa työtoiminnassa muutenkin tärkeässä asemassa. Ne voivat olla sillä hetkellä asiakkaan ainoat sosiaaliset kontaktit ja arkea hyvinkin pitkälle määrittävä tekijä, Heino jatkaa.

” Etäyhteys saattaa madaltaa osallistumiskynnystä”

Mukaan pääseminen on tehty mahdollisimman matalan kynnyksen palveluksi, eikä erityisiä digitaitoja tarvita. Osallistuakseen asiakas tarvitsee älypuhelimen lisäksi vain mahdollisuuden käyttää sähköpostia. Ensimmäinen ryhmä aloittaa 20.5. ja toinen, erityisesti nuorille suunnattu ja opintopolkuihin painottuva ryhmä, heti seuraavalla viikolla. Ryhmät ovat täyttyneet nopeasti.

-  Etäyhteys saattaa jopa madaltaa osallistumiskynnystä ja toimia ensimmäisenä askeleena kohti kuntoutumista. Asiakkaat ovat olleet hyvin kiinnostuneita uudesta mallista ja lähteneet innostuneesti mukaan. Tästä syntyy varmasti uusia ajatuksia perinteisen kuntouttavan työtoiminnan rinnalle, yksilövalmentaja Mira Metsälä-Zdravevski pohdiskelee.

Mitä palvelutarjontaan kuuluu?

Etäkuntouttavan ohjelmaan on sisällytetty jo aiemmin käytössä olleita toimintoja, mutta nyt mukaan tulee enemmän tehtäviä ja uutena joka viikko rinnalla kulkeva hyvinvointipäiväkirja. Kolme kuukautta kestävässä jaksossa painottuu asiakkaan yksilöllinen polku ja oma hyvinvointi.

Jokaisen viikon ohjelmaan kuuluu pienimuotoista liikuntaa, joka sitten todennetaan vaikkapa digikuvalla. Yksilöllisen ohjauksen lisäksi tarjolla on etänä toteutettavia yksilöaikoja mm. Kelan kuntoutuksen asiantuntijalle, liikuntaneuvojalle, velkaneuvojalle ja TAI:n opinto-ohjaajalle.

- On ollut todella ilahduttavaa, miten motivoituneilta asiakkaat vaikuttavat uuteen toimintatapaan ja odotamme itsekin innolla tulevaa jaksoa. Etänä toimiessa täytyy tutustua enemmän itsenäisesti materiaaleihin ja tehdä annettuja tehtäviä, näin asiakas tulee väkisinkin itsekin osallistuneeksi prosessiin enemmän, Metsälä-Zdravevski kertoo.