Digimuseo.fi -palvelussa avataan aluksi kolmen Vuoden museo 2020 -kilpailun finaaliin valitun museon ovet: kävijällä on mahdollisuus tutustua virtuaalisesti Apteekkimuseo & Qwenselin talon, Helinä Rautavaaran museon sekä Maatalousmuseo Sarkan tiloihin ja kokoelmiin.

Digimuseo.fi-verkkopalvelun takana ovat Suomen museoliitto ja John Nurmisen Säätiö. Verkkopalvelun tavoitteena on koota kaikkien suomalaisten museoiden digitaaliset sisällöt ja tarjonta samaan paikkaan.

Uudessa Digimuseossa pääsee tutustumaan virtuaalisesti museoiden kokoelmiin – ensimmäistä kertaa myös yhtä aikaa ystävien kanssa tai oppaan opastuksella. Tekijöiden kunnianhimoinen tavoite on kasvattaa palvelusta Suomen suosituin ja rakastetuin digitaalisia museopalveluja tarjoava sivusto. 

Elämyksiä ja tietopankkeja

Digimuseo.fi -palvelussa avataan aluksi kolmen Vuoden museo 2020 -kilpailun finaaliin valitun museon ovet: kävijällä on mahdollisuus tutustua Apteekkimuseo & Qwenselin talon, Helinä Rautavaaran museon sekä Maatalousmuseo Sarkan kokoelmiin. Neljäntenä kohteena on John Nurmisen Säätiön merelliset kokoelmat. 

Kokoelmiin tutustumisen lisäksi palvelussa järjestetään näyttelyitä ja opastettuja kierroksia. Täysin uudenlaiselle virtuaalimuseokierrokselle voi osallistua jopa yhdessä ystävien ja ryhmän oman oppaan kanssa. Digimuseo.fi -sivusto sisältää jo aiemmin käyttöönotetut museoiden digitaaliset palvelut: Seinätön museo, Kysy museolta sekä Lokistories. Tulevaisuudessa Digimuseoon lisätään myös museokauppa.

Museot kaikkien saataville - korona kiritti digiloikkaan

Digimuseon konseptia on kypsytelty jo pitkään, mutta koronaepidemia vauhditti sen käyttöönottoa.

”Tarve päästä kulttuurin pariin on meillä kaikilla suuri, ja nyt avattava palvelu mahdollistaa sen turvallisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Päätimme nopealla aikataululla tuoda museosisällöt kaikkien suomalaiset ulottuville. Halusimme avata kaikille saman helpon yhteyden kulttuuriperintöön, josta me säätiön työssä saamme päivittäin nauttia, konkreettisen työn parissa, kokoelmamme ympäröimänä. Digimuseo.fi palvelun ideana on nähdä, kuulla ja jakaa kokemuksia ja kulttuurielämyksiä. Tämä oli jo aikanaan johtoajatuksena, kun rakensimme kumppaneittemme kanssa merellistä tarina-aittaa, lokistories.fi -verkkopalvelua. Jo tällöin olimme tunnistaneet tarpeen siirtyä vitriineistä verkkoon, ja nyt se tuli tehtyä vauhdilla”, toteaa John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

Museoalan digitalisaatiota on edistetty lukuisilla hankkeilla koko 2000-luvun ajan. Tavoitteena on ollut kulttuuriperintöaineiston saatavuuden ja käytön lisääminen sekä museoiden talouden monipuolistaminen. Museotilastosta saatujen tunnuslukujen perusteella tavoitteissa ei kuitenkaan ole juuri edistytty, vaikka kulttuuriperintöaineistoja on muutettu digitaaliseen muotoon huomattava määrä.

”Ennen Digimuseo.fi-palvelukokonaisuutta museoiden digitaalisten aineistojen julkaisemiseen ei ole ollut yhteistä alustaa, eikä ansaintamallin sisältämää kanavaa niiden käyttämiseksi. Nyt museoala saa käyttöön palvelun, jolla digitalisaation mahdollisuudet voidaan hyödyntää ja tuottaa museopalvelujen käyttäjille elämyksiä ennennäkemättömällä tavalla. Palvelun nopea käyttöönotto ei olisi ollut mahdollista ilman sitoutuneita yhteistyökumppaneitamme”, iloitsee Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Tavoitteena uusi toimintamalli museopalvelujen jakamiseen

Museokentän nykyinen digitaalinen tarjonta on laaja, mutta myös hajanainen. Digimuseo.fi selkeyttää tarjontaa: jatkossa kuluttaja löytää virtuaaliset museot ja niiden palvelut yhdestä paikasta. Samalla toimintakenttä selkiytyy myös museoiden näkökulmasta. Varsinkin pienille museoille Digimuseon tarjoamat palvelut ovat kullanarvoisia: museot voivat keskittyä sisältöihin, kun tekniset ratkaisut on keskitetty yhdelle alustalle. 

”On hienoa, että Suomen museoliitto on yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa tarttunut entistäkin ajankohtaisempaan haasteeseen ja kutsuu museoita mukaan kehittämään omia digitaalisia palveluitaan ja sisältöjään uudella alustalla”, sanoo Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo. ”Monet museot ovat jo avanneet aineistojaan vapaaseen käyttöön, mutta Digimuseo.fi tarjoaa uuden kiinnostavan kanavan luoda ja jakaa myös maksullisia kulttuuriperintöpalveluita ja -sisältöjä.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat antaneet tervehdyksen Digimuseo.fi -alustan avajaisiin. Tervehdyksessään presidenttipari toivottaa uuden palvelun tervetulleeksi: ”Nyt avatun palvelun kunnianhimoinen tavoite on saavuttaa merkittävä asema suomalaisten museoiden digitaalisten palvelujen alustana. Digimuseo.fi hyödyntää suomalaista korkeatasoista osaamista teknologisissa ratkaisuissa.”