Videovälitteiset etävastaanotot ovat osoittautuneet toimivaksi vaihtoehdoksi lasten puheterapian asiakasvastaanotoilla. Puheterapeutti Anna Lehtonen kertoo tämän kevään etävastaanottokokemuksistaan. Hän työskentelee pääasiassa 6–16-vuotiaiden lasten ja nuorten puheterapeuttina.

Lisätiedot:

Videovälitteiset etävastaanotot ovat toistaiseksi maksuttomia. Etävastaanotto on tietoturvallinen, sillä keskustelut asiakkaan ja hoitohenkilökunnan välillä ovat suojattuja. Videovälitteisten etävastaanotot toteutetaan VideoVisit Oy:n tekniikalla.

Terveyspalveluiden ajanvarauksen yhteydessä on nyt kevään koronatilanteen aikana tarjottu mahdollisuutta myös videovälitteiseen etävastaanottoon. Osa asiakkaista ei nyt koronatilanteen takia edes halua tulla fyysisesti vastaanotolle. Heille etävastaanotto on hyvä vaihtoehto. Näin myös puheterapiassa.

- Lähes kaikki, joille etävastaanottoa on tarjottu, ovat suhtautuneet vaihtoehtoon positiivisella kokeilumielellä. Varmasti hyvät kokemukset etäkoulusta edesauttavat suhtautumista myös etäpuheterapiaan. Kaikille tämä ei sovi, siksi tilannetta pohditaan aina yksilökohtaisesti, puheterapeutti Anna Lehtonen Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta avaa.

Asiakkaalle lähetetään sähköpostiin vastaanoton kutsulinkki. Juuri käytön helppous onkin ollut etävastaanottojen etuna. Hyvä kuvanlaatu ja laadukas ääni ovat välttämättömiä etäpuheterapiassa. Pääasiassa yhteydet ovatkin toimineet moitteitta.

Työtavat uusiksi

Vastaanottojen sisällön ja harjoitusmateriaalien suunnittelussa on tarvittu aikaa ja luovuutta. Tavallisesti puheterapiavastaanotoilla käytetään esimerkiksi pelejä harjoittelun tukena. Nyt harjoituksia on muokattu niin, että niissä voidaan hyödyntää vaikka lapsen leluja.

- Omat lelut ovat jopa motivoineet lapsia uudella tavalla harjoitteluun, Anna kertoo.

On tärkeää, että etäterapia toteutuu kotona rauhallisessa ympäristössä, jossa voi keskittyä vastaanotolla tehtäviin harjoituksiin. Harjoittelumateriaali lähetetään perheille postitse kotiin.

Vuorovaikutustilanteena etävastaanotto on intensiivinen. Perinteisellä vastaanotolla lapsi voi esimerkiksi pelailun lomassa (vaikka) piipahtaa ikkunan äärellä katsomassa, mitä ulkona tapahtuu. Tällaisia mikrotaukoja ei näytön äärellä tule.

- Terapeutti tietää puolen tunnin vastaanoton jälkeen, että nyt on tehty todella intensiivisesti töitä, Anna naurahtaa.

Taidot karttuvat etäpuheterapiassa

Annaa on ilahduttanut se, että asiakkaiden taidot ovat edistyneet mukavasti myös etäpuheterapiassa.

Perheet ovat Annan mukaan olleet koronarajoitusten vuoksi enemmän kotona ja ehkä heillä on juuri siksi ollut jopa enemmän aikaa keskittyä puheterapian harjoituksiin.

Anna pohtii myös pelkästään videovälitteisten puheterapiajaksojen tulevaisuuden mahdollisuuksia.

- Puheterapia alkaa aina arvioinnilla ja toistaiseksi olen tehnyt yhden etäarvion. Se sujui ihan mukavasti. Katson kuitenkin, että perhe olisi hyvä tavata myös kasvokkain uuden asiakassuhteen alkaessa sekä vähintäänkin seurantaluonteisesti myös terapiajakson aikana. Ehkä toimivin tulevaisuuden malli voisikin olla etävastaanottojen limittyminen perinteisten asiakasvastaanottojen kanssa, Anna arvioi

Puheterapiassa kerätään nyt tänä keväänä kokemuksia ja käydään niitä myös systemaattisesti läpi. Varsinaisia linjauksia tai prosesseja tulevaisuutta varten ei ole vielä tehty.

- Omalla kohdallani kokemukset ovat olleet hyviä, lapset ovat jaksaneet keskittyä ja ovat teknisesti osanneet käyttää laitteita, mutta en tiedä, miten esimerkiksi kolmivuotiaan lapsen etävastaanotto sujuu. Pienten lasten kohdalla vanhempien ohjaus on tietenkin keskiössä etävastaanotoilla, mutta tärkeää se on isompienkin kanssa. Kaiken kaikkiaan uskon, että etävastaanotot jäävät meillä käyttöön ja myös laajenevat, Anna Lehtonen päättää.