Turun seudun ja Turku Energian kivihiileen nojannut energiantuotanto on tehnyt liki täydellisen muutoksen. On aika hiilen hautajaisille. Meitä lämmittää uusiutuva energia.
Ilmastopolitiikan kehittämispäällikkö
Risto veivo
Toimitusjohtaja Timo Honkanen 
Turku Energia 
Kuva Sini Silvàn
Toimitusjohtaja Maija Henell
Turun Seudun Energiatuotanto Oy​​​​​​
Kuva: Sini Silvàn
 

 

Kuvaaja: Turku Energian tiekartta

Turku on saavuttanut ilmastopolitiikassaan todella merkittäviä tuloksia jopa ennakoitua nopeammin. Turun alueen päästöjä ja erityisesti energiapäästöjä on vähennetty jo 37 prosenttia vuoden 1990 tasosta.

– Turussa on lisätty hyvin merkittävästi kaupungin energiayhtiön uusiutuvan ener­gian tuotantoa ja omistuksia sekä tehty päätöksiä esimerkiksi kaupungin metsien käytöstä vahvistamassa alueen hiilinieluja, ilmastopolitiikan kehittämispäällikkö Risto Veivo kertoo.

Turku käänsi kurssin jo ennen kuin muut

Ilmastolinjauksissaan Turku on osan­nut päättää ja tehdä sen ajoissa. Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honka­nen sanoo, että vielä 2000-luvun alussa uusiutuva energia oli marginaalissa Turun energiajärjestelmässä. Mutta suuntaa muutettiin.

Turun päättäjillä on Veivon mukaan ollut rohkeutta asettaa kovia ilmastota­voitteita ja kaupungilla kykyä toteuttaa ne.

– Nyt mennään kovaa vauhtia kohti uusiutuvia energianlähteitä, energiatehok­kuutta ja älyyn pohjautuvaa energiajärjes­telmää, Veivo sanoo.

Turku Energia on ostanut edelleen lisää tuuli- ja vesivoiman osakkuuksia. Tu­run kaukolämmön ja energiantuotannon ytimenä on Turun Seudun Energiatuotan­to (TSE) Oy, jossa sekä Turku Energia on osakkaana naapurikaupunkien ja Fortu­min ohella. TSE:n Naantalin voimalaitos käyttää valtaosin uusiutuvaa energiaa.

– Turun seudun energiakäännös alkaa olla pian valmis. Turku Energian päästöt ovat vähentyneet muutamassa vuodessa yli 500 000 hiilidioksiditonnia vuodessa. Tänä vuonna hiiltä on vain 10 prosenttia, Honkanen sanoo.

Energiantuotanto täysin uusiksi

TSE:n kaksi vanhaa voimalaitosta Naan­tali 1 ja Naantali 2 suljetaan heinäkuun alussa. Energiaa jauhaa seudulle kolme vuotta sitten käyttöönotettu Naantali 4. Se toimii pääosin metsätähdehakkeella, purulla ja kuorella. Tällä biopolttoaineella korvataan venäläistä kivihiiltä.

– Vaatii investointeja ja työtä, että ajatellaan asioita toisin. Sillä muutos tehdään. Vieläkin on potentiaalia, Turun Seudun Energiatuotanto Oy (TSE) toimi­tusjohtaja Maija Henell sanoo. Energiaa tuotetaan merkittävästi myös esimerkiksi Kakolan jätevesilämmöstä lämpöpum­puilla.

Hiilivoiman viimeinen muisto, Naantali 3 jää varavoimalaksi. Sen korvaamiseksi etsitään nyt uutta vaihtoehtoa. Ratkaisuna voivat olla niin lämpöpumput, geotermi­nen lämpö kuin biohiili.

– Yhteinen tavoitteemme on, että kivi­hiilen energiakäytöstä luovutaan viimeis­tään vuoteen 2025 mennessä, Henell sanoo.

Viime vuonna Naantali 4:n kehitystyö jatkui 16 miljoonan euron investoinnilla sa­vukaasulauhduttimeen. Honkanen kuvaa sitä lisäenergiaksi ilman lisäpolttoainetta.

– Savukaasulauhduttimella otetaan talteen satojen kerrostalojen vuosikulu­tuksen verran aiemmin hukkaan mennyt­tä energiaa, Henell vahvistaa.

Seuraavaksi lähin steppi voi olla kier­rätyspolttoaineiden käytön aloittaminen. Sitä voi olla esimerkiksi erilliskerätystä pakkausjätteestä tehty polttoaine. Eikä työ lopu. Seuraava loikka on sektori-in­tegraatio, joka tarkoittaa esimerkiksi tuuli- tai sähköenergian varastointia sen halpoina hetkinä toiseen energiamuotoon.

Teksti: Sini Silván
Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 2/2020.