Koronarajoituksista huolimatta polskimaan pääsee jo kesäkuun alussa, kun Turun kaupunki avaa maauimaloita ja uimahalleja. Samppalinnan maauimala ja Impivaaran uimahalli avautuvat 1.6.2020, ja Kupittaan maauimala 8.6. Petreliuksen uimahallin ja Paattisten aluetalon kuntosalit avautuvat 1.6.

Uimalaitoksissa koronavirusepidemian aikaiset turvaetäisyydet, kokoontumisrajoitukset sekä korotettu hygieniataso huomioidaan erityisjärjestelyin, esimerkiksi asiakasmääriä rajaamalla ja turvaetäisyyksistä muistuttamalla.   

- Odotamme, että uimahalleihin ja maauimaloihin saapuvat asiakkaat noudattavat voimassa olevia määräyksiä ja ohjeita sekä näin huolehtivat omasta, muiden asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuudesta. Toivomme kaikilta joustavuutta ja ymmärrystä tässä poikkeustilanteessa, kun avaamme uimalaitoksia asteittain ja hallitusti. Pyrimme omalta osaltamme tarjoamaan mahdollisimman riskittömiä ja mukavia liikuntahetkiä, uimalaitosten päällikkö Eeva Haapanen kertoo.

Asiakasmäärää säädellään asetettujen tilarajoitusten sekä joissain uimalaitoksissa kassalle saatavan reaaliaikaisen asiakasmäärän mukaan. Hygieniasta pidetään huolta lisäsiivouksin ja lainattavia välineitä sekä rannekkeita putsataan. Vesijuoksuvöitä on tarjolla, mutta muita lainattavia välineitä ei. Hydrohex-vesijumppanäytöt eivät ole toistaiseksi käytössä. Myös kuntosaleilla rajoitetaan irtovälineiden käyttöä.

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH ry) suositusten mukaisesti käytössä olevien pukukaappien ja suihkujen määrää rajataan. Saunat eivät ole toistaiseksi käytössä.  

Uimakouluja ei järjestetä tässä vaiheessa niiden vaatiman lähikontaktin takia. Mahdollisista uimakouluista informoidaan kesän aikana.

- Tilanne on kaikille uusi ja käytännöissä tapahtuu varmasti vielä muutoksia tulevien viikkojen aikana. Viranomaisohjeita seurataan jatkuvasti. Rajoituksia voidaan myös kiristää tai höllentää tilanteen mukaan, Haapanen sanoo.

Uimalaitoksissa informoidaan oikeista toimintatavoista muun muassa kolmikielisin ohjetauluin, minkä lisäksi ajantasaista tietoa päivitetään verkkosivulle turku.fi/liikunta/korona.  

Vesijumpat alkavat Kupittaan maauimalassa kesäkuussa

Vesijumpat alkavat Kupittaalla heti maauimalan avautuessa maanantaina 8.6. Koronatilanteen vuoksi jumppiin otetaan maksimissaan 20 henkilöä. Jumppiin ilmoittaudutaan ennakkoon verkkopalvelun kautta. Ilmoittautuminen tulevan viikon tunneille avataan aina edeltävänä lauantaina klo 12.
Vesijumppien aikataulu ja ilmoittautumislinkit

Uimalaitoksissa lähes normaalit kesäaukioloajat

 • Samppalinnan maauimala on kesällä auki 1.6.-13.9. Lastenallas on auki 1.6.-1.9. Ma-ti ja to-pe 6 - 20, ke 10 - 20, la-su 8 - 19.  
 • Impivaaran uimahalli on kesäkuussa auki 1.6.-26.6. Kesätauko on 27.6.-9.8. Halli avautuu normaalisti taas 10.8. Aukioloajat ma - to 6-20, pe 11 - 18, la - su 9-17.
 • Kupittaan maauimala on auki 8.6.-9.8. ma-pe 9 - 19 ja la-su 10-19.
 • Petreliuksen uimahalli on kesän aikana osittain seurakäytössä ja avaa yleisölle 24.8.
 • Uinti- ja kuntosaliaika päättyy puoli tuntia kassan sulkeutumisen jälkeen.
 • Paattisten aluetalon ja Petreliuksen uimahallin kuntosalit ovat 1.6. alkaen päivittäin auki klo 6-21 vain rannekkeella.

Rajoitetut asiakasmäärät

- On tärkeää muistaa, että koronaviruspandemia ei ole vielä ohi. Asiakasmääriä ei valitettavasti saada kaikissa uimalaitoksissa näkymään reaaliajassa tilanteiden muuttuessa nopeasti, joten kaikki halukkaat eivät välttämättä pääse uimaan, Haapanen kertoo.

Jotta mahdollisimman moni pääsisi liikkumaan, on yhtäjaksoinen käyttöaika rajattu kahteen tuntiin. Uimalaitoksissa ja niiden kuntosaleilla on myös tilakohtaisia henkilömäärärajoituksia. Ohjeiden noudattamista seurataan ja asiaan puututaan tarvittaessa.

Maauimalat: Samppalinnan ja Kupittaan maauimaloihin otetaan molempiin maksimissaan noin 200 henkilöä kerrallaan. Altaissa saa olla Samppalinnassa yhteensä 56 henkilöä kerrallaan ja Kupittaalla 62 henkilöä kerrallaan.

Samppalinnan maauimalassa yhdistetään radat eli käytössä on 1 leveä vesijuoksualue ja 2 leveää uintirataa (hidas ja nopea). Yhteisradoilla saa olla 12 henkilö ja isolla vesijuoksualueella saa olla maksimissaan 24 henkilöä. Koko altaassa siis kerrallaan maksimissaan 48 henkilöä ja lastenaltaassa 8 henkilöä.

Kupittaan maauimalassa 25 metrin altaassa saa olla yhtä aikaa maksimissaan 28 henkilöä. Isossa altaassa saa olla maksimissaan 40 henkilöä ja perhealtaissa 16 henkilöä.

Uimahallit: Impivaaran uimahalliin otetaan maksimissaan noin 400 henkilöä kerrallaan. Impivaaran altaissa saa olla noin 150 henkilöä kerrallaan. Kuntosaleilla ja liikuntasalissa saa olla yhteensä 40 henkilöä.

Impivaaran uimahallin 50 metrin altaassa saa olla maksimissaan 64 henkilöä, 25 metrin altaassa 40, hyppyaltaassa 16, monitoimialtaassa 10, opetusaltaassa 10, kahluualtaassa 2, perhealtaassa 8 ja kylmäaltaassa 1.

Uimalaitosten kuntosalit: Petreliuksen uimahallin kuntosalissa saa olla maksimissaan 8 henkilöä kerrallaan. Paattisten aluetalon kuntosalin laitepuolella saa olla enintään 5 henkilöä ja lämmittelypuolella 4 henkilöä kerrallaan.

Maauimalalataus ja maksuvälineet  

Maksuvälineenä uimalaitoksissa voi käyttää pankki- ja luottokorttia sekä liikuntarahaa ja -seteleitä. Lisäksi verkkosivuilla voi ladata kertoja liikuntarannekkeelle, jolla pääsee kätevästi sisään liikuntapaikkoihin. Käteistä ei oteta tällä hetkellä vastaan.  

Maauimalalataus ei ole myynnissä tänä vuonna koronavirusepidemiasta johtuvan epävarman tilanteen takia. Muita tuotteita myydään normaalisti. 

Hyvitykset uimalaitoksissa

Rannekkeille (seniori-, kimmoke- ja 10 kerran sisäänpääsy sekä vesijumpparannekkeet) hyvitetään automaattisesti sulun vuoksi käyttämättä jäänyt aika 13.3.-31.5. väliseltä ajalta. Hyvitys latautuu 1.6. alkaen, kun liikuntaranneke rekisteröidään liikuntapaikan leimauslaitteeseen. Asiakkaan ei siis tarvitse asioida asiakaspalvelupisteessä erikseen.

Myös esikoululaisten ja 1. ja 2. luokkalaisten uintikorttien voimassaoloaikaa jatketaan sulun keston verran eli ne ovat voimassa 19.10 (esikoululaiset) ja 21.3. (1. ja 2. luokkalaiset) asti. Hyvityksistä tarkemmin ja yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmään kuuluvien lisähyvityksistä tiedotamme erikseen ja niitä päivitetään omaan uutiseensa (linkki).

Muistilista uimalaitosten käyttäjille

 • Kipeänä ei tule lähteä uimaan, mikäli on pieniäkin oireita
 • Käteistä rahaa ei tällä hetkellä oteta vastaan
 • Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan
 • Noudata henkilömäärärajoituksia ja henkilökunnan ohjeita
 • Koronavirusepidemian vuoksi uimalaitoksissa on 2 tunnin käyttöaikarajoite
 • Pidä 1-2 metrin turvaväli muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan
 • Huolehdi huolellisesta peseytymisestä ja hyvästä käsihygieniasta