Työpisteessä työskentelee useita urasuunnittelijoita, jotka tukevat asiakkaita työllistymisessä ja auttavat yrityksiä löytämään sopivaa työvoimaa. Työnhaussa oman osaamisen ymmärtäminen ja kääntäminen sanoiksi on merkittävä taito. Työhakemuskin on huomattavasti helpompi kirjoittaa, kun on ensin tarkkaan punninnut omia vahvuuksia.

Ota yhteyttä

Kun kaipaat apua työnhaussa, ota yhteyttä urasuunnittelijaan tukityotiimi@turku.fi.

Urasuunnittelijan tärkein tehtävä on nähdä asiat ulkopuolelta ja auttaa ihmistä kohti koulutusta tai työpaikkaa. Työ on monipuolista ja tehtävät vaihtelevia: työllistymissuunnitelmien tekemistä, piilotyöpaikkojen etsimistä, työnhakijoiden haastattelemista, yrittäjien tarpeiden kuuntelemista, tukea työnhakupapereiden tekemisessä, työhaastattelutilanteeseen sparraamista ja omien vahvuuksien löytämistä.

Osaaminen pitää tunnistaa, tiedostaa ja tuoda esiin

Sari Kailio on työskennellyt Työpisteessä urasuunnittelijana yli kolme vuotta, mutta monipuolinen osaaminen tehtävään on syntynyt henkilöstöhallinnon tehtävistä ja rekrytoinneista yksityisellä sektorilla. Omakohtaista kokemusta on myös työttömänä olemisesta, pätkätöistä, valinta ei tällä kertaa osallistunut sinuun -kirjeistä ja turhautumisesta.

Kailio haluaa nostaa työnhaussa esiin oman osaamisen tunnistamisen.

 

- Joskus työuran alkutaipaleella saattaa tuntua, ettei ansioluetteloon olisi paljon kirjoitettavaa. Esimerkiksi tällöin oman osaamisen tunnistaminen on tärkeää ja siihen kannattaa erityisesti panostaa.

- Pitää laajentaa ajattelutapaa ja hypätä pois omasta laatikosta. Jos olet ollut urheilukaupassa juoksukenkämyyjänä, ei osaamisesi suinkaan jää pelkkään myymiseen. Sinulle on voinut kertyä kokemusta vaikkapa taloushallinnosta, ajanhallinnasta, jälkimarkkinoinnista, reklamaatioista, asiakaskontaktoinnista, somistamisesta ja mainonnasta. Puhumattakaan kielitaidosta ja sosiaalisista taidoista yleensä, Kailio jatkaa. 

- Tämä osaaminen pitää vaan itse tunnistaa, tiedostaa ja tuoda esiin. Silloin myös työantajalle on helpompi kertoa, mitä sinulla on tarjota yritykselle. Suomalaisilla on taipumuksena vähätellä itseään, heitetään tuo taipumus viimeistään nyt romukoppaan, Kailio muistuttaa.

Miten voit kartoittaa osaamistasi?

Kailio antaa vielä muutaman vinkin, joiden avulla osaamista ja vahvuuksia voi kartoittaa itse.

Kilauta kaverille

Omia vahvuuksia on monesti vaikeampi nähdä kuin ystäviemme vahvuuksia. Ota luuri käteen ja tee muutamalle kaverillesi kysely, mitä he ajattelevat sinusta. Muut ihmiset saattavat nähdä meissä vahvuuksia, joita emme itse tiedosta.

Kilauta itsellesi

Tai ei tarvitse kilauttaa, mutta kysy itseltäsi kysymyksiä ja laadi niiden perusteella vähintään kymmenen kohdan lista osaamisistasi ja vahvuuksistasi.

  • Missä asioissa ihmiset pyytävät sinulta apua?
  • Mistä sinua kiitellään ja mistä saat hyvää palautetta?
  • Mitä tehdessä nautit ja iloitset erityisen paljon?
  • Kun juttelet toisen ihmisen kanssa, mitä se sinun mielestäsi vaatii? Onko sinulla jotain tällaisia taitoja, joilla voit erottua muista?
  • Millaista osaamista sinulle on kertynyt koulutuksen ja työelämän ulkopuolelta?
  • Mieti kahta harrastustasi ja käy läpi, mitä asioita juuri näissä harrastuksissa pärjäämisessä vaaditaan? Ovatko ne myös sinun osaamisaluetta?

Käytä ForeAmmatti-verkkopalvelua

ForeAmmatti-palvelulla voit kartoittaa osaamistasi ja arvioida työ- ja toimintakykyäsi. Lisäksi saat tietoa ja tukea työnhakuun, ammatinvalintaan ja urapohdintoihin.ForeAmmatin tavoitteena on lyhentää työnhakuun käytettävää aikaa ja nopeuttaa uuden työn etsimistä. Palvelu helpottaa löytämään osaamistasi vastaavia työpaikkoja.

Turku tarjoaa tämän palvelun kuntalaisilleen ilmaiseksi. ForeAmmatin avulla sinulla on myös mahdollisuus tulla valituksi avoinna olevaan piilotyöpaikkaan, jota et muualta löydä!

Miten liityt?

Rekisteröintiin tarvitaan nimi ja sähköpostiosoite. Tunnukset saat Työpisteen asiakaspalvelusta tai pyytämällä sähköpostista foreammatti@turku.fi.