Menemme työhönvalmentaja Tarja Ahosen kanssa Miia Ruohosta vastaan K-Market Puhakkaan, jossa Miian työpäivä on päättymässä. Jatkamme matkaa Aurajoen rantaan piknikille. Miia työllistettiin Puhakkaan jo vuonna 2013.

Lisätiedot:

Suomessa on noin 30 000 työikäistä kehitysvammaista/osatyökykyistä henkilöä, joista vain 500–600 henkilöä on työsuhteessa. Suuri osa kehitysvammaisista on työkyvyttömyyseläkkeellä. Moni heistä haluaisi tehdä palkkatyötä.

Usein osatyökykyisen työllistyminen käynnistyy yrityksen ottaessa yhteyttä työhönvalmentajiin. Työtehtävä on tällöin jo valmiina, mutta tekijä puuttuu. Työhönvalmentajat hakevat asiakkaan kanssa tämän vahvuuksia vastaavan työpaikan.

Työhönvalmentajat ovat myös työnantajien käytettävissä, kun yrityksessä nousee tarve työllistää osatyökykyinen tuetusti, mutta hyvän tehtäväkokonaisuuden löytäminen osatyökykyiselle tai eritysihmisen kohtaaminen on heille vierasta. Työsuhteen alussa työhönvalmentajat varmistavat, että työ lähtee hyvin liikkeelle ja he ovat tarvittaessa käytettävissä jatkossakin.

Tarja: Miian työllistymisen historia alkaa Katariinan toimintakeskuksesta. Sieltä otettiin yhteyttä, koska Miia teki mm. ompelutöitä niin ripeästi, että heidän oli haastavaa keksiä hänelle mielekästä tekemistä. Löysimme Miialle tuetun työtoimintapaikan kaupan hyllyttäjänä. Pian selvisi, että Miian taidot ja työtahti riittivät myös tuettuun työhön.

Tarja: Miia oli ensimmäinen työllistynyt asiakkaani. Kehitysvammaliitossa oli vuonna 2013 käynnissä K-kauppa -hanke, josta kysyttiin, löytyisikö kauttamme työntekijää K-Market Puhakkaan. Maria Puhakka halusi työllistää tuetusti osatyökykyisen henkilön.

Miia: Aloitinkin pian työt Puhakassa. Laitan tavaroita hyllyyn. Lisäksi siivoan taukohuoneen. Kauppa on aika pieni ja rullakoita voi olla vaikea siirrellä, mutta kaikesta on selvitty. Työpäivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 13.30 neljänä päivänä viikossa. Olen koulutukseltani kuvataideartesaani, mutta käsityöt ovat aina olleet vain harrastus.

Tarja: Miia on luonut pohjaa vammaispalveluiden työkyvyttömyyseläkkeellä olevien osatyökykyisten työllistymiselle. Nyt 11 asiakastamme on työllistynyt. Kaikki asiakkaamme eivät pysty tai he eivät halua työllistyä, mutta osalla olisi siihen mahdollisuuksia. On hienoa, että Turustakin löytyy Puhakan kaltaisia ennakkoluulottomia yrityksiä, jotka haluavat työllistää osatyökykyisiä.

On hienoa, että Turustakin löytyy Puhakan kaltaisia ennakkoluulottomia yrityksiä, jotka haluavat työllistää osatyökykyisiä.

Miia: Siinä työt sujuvat sen ihmeemmin miettimättä. Hyvin ollaan tultu toimeen.

Tarja: Miia hoitaa työt ja Maria voi soittaa minulle, jos tulee kysymyksiä. Ei tämä ole ollenkaan monimutkaista.

Kuva: Miia Ruohonen (vas.) ja Tarja Ahonen poikkesivat teelle aurinkoiseen, mutta tuuliseen Aurajoki-rantaan.

Teksti on julkaistu 2/2020 Turkuposti-lehdessä.