Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla: Ekvallassa, Ispoisissa ja Saaronniemessä. Rantavalvontaa lisätään aiempiin vuosiin nähden niin, että joka vuorossa on kaksi valvojaa.

Lisätietoja:

Tänä kesänä korostuu uimarannan käyttäjien vastuullisuus

Koronatartuntoja pyritään rannoilla ehkäisemään monella tapaa. Ekvallassa, Ispoisissa ja Saaronniemessä on kaikissa vuoroissa kaksi rantavalvojaa, jolloin valvontaa ja ennaltaehkäisevää toimintaa voidaan tehostaa. Wc-tiloja siistitään aukioloaikoina tunnin välein (pintojen pyyhkiminen, desinfiointi) ja bajamajoihin tulee kiinteät käsihuuhdeautomaatit.

Toistaiseksi ei ole tehty viranomaislinjauksia uimarantojen henkilömäärärajoituksista. Yleiset uimarannat rinnastetaan ulkoilureitteihin, jotka ovat kaikille avoimia. Uimarannoilla suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniasta ja turvallisuudesta annettuja viranomaissuosituksia ja ohjeita tartuntariskin ehkäisemiseksi. Ohjeiden ja kehotusten laiminlyönteihin tullaan puuttumaan valvojien toimesta ja tarvittaessa kutsutaan poliisi paikalle. Mahdollisista tulevista rajoituksista tai muutoksista tiedotetaan tarvittaessa.

- Tänä kesänä uimarannoilla oleminen on käyttäjille vielä aiempia vuosia vastuullisempaa, kun yleisen uintiturvallisuuden lisäksi jokaisen täytyy muistaa koronaohjeet ja suositukset. Korona-ajan ohjeet ovat selkeästi esillä ja niistä myös kuulutetaan rannan käyttäjille säännöllisin väliajoin. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH:in ohjeistusta tulee noudattaa ja samalla huolehtia sekä omasta että muiden käyttäjien turvallisesta rannallaolosta, liikuntapaikkamestari Timo Koljonen muistuttaa.

Tehostettua valvontaa ja uusia leikkivälineitä

Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 1.6.–9.8. klo 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa klo 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 20.–21.6. ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

Ruissalossa Saaronniemen rannalla sen sijan valvontaa on jokaisena päivänä 1.6.–11.8. klo 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojien tehtävänä on valvoa rannoilla rajaköysillä merkittyä uintialuetta ja huolehtia rannan turvallisuudesta. Lapsenvahteja rantavalvojat eivät kuitenkaan ole, joten aikuisten pitää huolehtia lapsista. On hyvä muistaa, että veneellä ei saa rantautua yleiselle uimarannalle, eivätkä päihteet ja koirat myöskään kuulu sinne.

Ispoisissa ja Ekvallassa lasten leikkivälineet on uusittu. Rannoilla on nyt nykyaikaiset ja turvalliset leikkivälineet perheen pienimmille ja näin tekemistä riittää myös rannalla.

Satavan saarella sijaitsevalla esteettömällä Ekvallan rannalla on esteetön ramppi, pukusuoja, wc, suihku, kioski, pelikenttä ja ulkokuntosalilaitteet. Ispoisten rannalla Uittamolla on pukusuoja, wc, kioski ja Turun avantouimareiden hoitama maksullinen sauna. Saaronniemessä on pukusuoja, WC, suihku ja maksullinen sauna, jonka voi varata.

Valvottujen uimarantojen lisäksi Turussa on kaksi pienempää makeanveden uimarantaa: Maarian hiekkakuoppa Jäkärlässä ja Brinkhallin ranta Kakskerran saaressa. Kummassakin on pukusuoja ja wc.

Vedenlaatu tarkistetaan säännöllisesti

Ekvallan, Ispoisten ja Saaronniemen uimarantojen vedenlaatu tarkistetaan EU-säännösten mukaisesti kahdesti kuussa. Vesinäytteitä otetaan myös Brinkhallista, Maariasta ja Kansanpuistosta. Tiedot päivitetään turku.fi/uimarannat -sivulle. Ne löytyvät myös jokaisen rannan ilmoitustaululta.