Tiesitkö, että suosittu Kuralan Kylämäki on aito vanha maalaiskylä, jossa on asuttu lähes puolitoista vuosituhatta? Entä tiedätkö, miten mielenkiintoisia tarinoita liittyy Kuralan Kylämäen peltoihin, rakennuksiin ja ihmisiin?

Kuralan Kylämäen opaskirja

  • 12 €
  • Myynnissä Kuralan Kylämäen infopisteellä
  • Kielet: suomi, ruotsi, englanti

 

Alueelta löytyy mm. Miljoonapala-pelto ja varhainen vesilaitos. Kuralan Kylämäki -julkaisu kertoo niin kylän varhaisimman asutuksen jäljistä kuin museoalueen nykyisistä rakennuksista, pihoista ja puutarhoista, sekä ajasta ja ihmisistä näiden ääripäiden välissä. Kuralan Kylämäen omakirja kokoaa yhteen monta mielenkiintoista maalaiskylän elämään liittyvää tietoa ja tarinaa.

Kuralan kylässä harjoitettiin maataloutta 1970-luvun alkuun saakka, aina aikansa parhaimmiksi havaittujen menetelmien mukaan ja joskus aivan eturintamassakin – sijainti Turun kaupungin kupeessa antoi lisämausteensa kylän elämään kautta vuosisatojen. Kylässä 1900-luvun aikana asuneet ihmiset tulevat tutuiksi, vauraimman talon pankinjohtaja-isännästä mäkitupalainen Renska-Miinaan. Erityisen paljon kerrotaan Iso-Kohmon talon asukkaista, sillä heidän kotinsa on nyt museon sydän. Siellä vierailija pääsee näkemän talon arkea ja juhlaa sellaisena kuin se muistoissa esiintyy. Talo ja kylä elävät sodanjälkeistä toiveikasta ja samalla muutosten myllertämää aikaa.

Nyt kun Kuralan Kylämäkikin on taas avattu yleisölle, on kirja oivallinen tietopaketti alueella liikkuville. Kirjaa myydään Kylämäen Kokeiluverstaalla sijaitsevassa info-pisteessä ja Turun Kansallisesta Kirjakaupasta.