Turun Kauppatorin suunnittelukilpailun voittajatyö on nimeltään Saariston sydän. Tuomaristo ja turkulaiset olivat samaa mieltä siitä, että Saariston sydän oli viidestä ehdokkaasta paras kokonaissuunnitelma. Voittajatyön takana on työryhmä Sigge-Valoa-Loci.

Saariston sydän tekijätiedot:

Sigge Arkkitehdit Oy

Pekka Mäki, arkkitehti SAFA
Rickard Ramberg, arkkitehti

Loci Maisema-Arkkitehdit Oy

Milla Hakari, maisema-arkkitehti, MARK
Veera Tolvanen, maisema-arkkitehti, MARK

Valoa Design Oy

Roope Siiroinen, valaistussuunnittelija
Antti Hiltunen, valaistussuunnittelija

NL-Rakennuslaskenta Oy

Antti Narvia, rakennusinsinööri

Kauppatorin suunnittelukilpailun arvostelupöytäkirja (pdf, 28 Mt)

Lisätietoja Kauppatorista

Kilpailutehtävänä oli laatia idearikas, toiminnallinen, visuaalisesti kiinnostava ja korkeatasoinen kokonaissuunnitelma Turun Kauppatorille. Tuomariston puheenjohtaja, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen arvioi kilpailun onnistuneen erittäin hyvin.

– Saimme kilpailuun viisi korkeatasoista ehdotusta, joissa kaikissa oli taustalla hienoa ajattelua torialueen uudistamiseksi, Hintsanen kuvailee.

Kilpailun voittaneen kokonaisuuden vahvuuksista Hintsanen nostaa esiin muun muassa sen kuinka ehdotuksessa on tyylikkään vähäeleiseen kokonaisratkaisuun saatu luotua muutamalla oivaltavalla yksityiskohdalla uudenlaista kiehtovuutta.

– Kauppatorin uudistuminen etenee aikataulussa ja nyt on jo aika viimeistellä suunnitelmat Kauppatorin miljöön jokapäiväiseksi ilmeeksi – Saariston sydämen mukaisesti.

Kauppatorin suunnitelmat saivat yleisön osallistumaan

Kauppatorin uudistus on osa Turun kaupungin keskustan kehittämisen kärkihanketta.

Uudistuksen myötä Kauppatorille rakentuu tilaa torimyynnille, tapahtumille ja oleskelulle. Lisäksi torille rakennetaan paviljonkirakennukset kaupunkilaisten ja matkailijoiden kohtaamispaikoiksi.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve on myös erittäin tyytyväinen suunnittelukilpailun antiin.

– Kauppatori on turkulaisten olohuone ja kaupungin sydän, Turku puolestaan maailman kauneimman saariston pääkaupunki. Voittajatyön kokonaisuudessa nämä asiat olivat lähtökohtana ja toteutuivat siinä hienosti, Arve arvioi.

Kilpailuehdotukset olivat yleisön kommentoitavissa kaupungin verkkosivuilla. Kerro kantasi -palvelussa peräti 1403 ihmistä kävi kommentoimassa suunnitelmia ja äänestämässä suosikkiaan. Saaristo sydän oli yleisön ylivoimainen suosikki.

– Erityisen arvokasta oli yleisön todella aktiivinen osallistuminen suunnittelukilpailun arviointiin. Kauppatori todellakin kiinnostaa ihmisiä, iloitsee Arve.

Turun kauppatori, uusi kauppatori

Toiminallinen, monipuolinen ja aikaa kestävä olohuone

Arkkitehti Pekka Mäki on onnellinen ja ylpeä työryhmän onnistumisesta.

– Tiimin merkitys oli erittäin suuri. Uskoimme, että työ kantaa pitkälle, ja näin kävikin. Tunnen ylpeyttä, että saan olla mukana toteuttamassa kotikaupunkini uutta Kauppatoria. Vihdoinkin saadaan koko tori turkulaisten ansaitsemaan olohuonekuntoon, kertoo Sigge Arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja Mäki.

Toiminnallinen, harmoninen, monipuolinen ja aikaa kestävä, nämä teemat Mäki nostaa erityisesti esiin.

– Historian esille tuominen oli myös tärkeä teema, diagonaalit torin halki ja vanhan kaasulyhdyn esiin tuominen esimerkkeinä. Kaarevat istuskeluportaat puolestaan kokoavat ihmiset yhteen, ja saaristotaideteos on tunnistettava teema kaiken ikäisille.

– Torin reunoille suunniteltujen puistikkosaarten kirsikkapuut ihastuttavat keväisin kuten Tukholman Kungsträdgårdenissa. Niitä on mukava katsella oleskelusaarten istuimilta, Mäki maalailee.

Saariston sydän – suunnitelman kuvaus

Sigge Arkkitehdit Oy:

”Torin pohjoisosaan muodostuu oleskelualue puistikkosaarineen ja istuskeluportaineen, jonka syliin jää paikka Saariston sydän- taideteokselle. Kaarevat portaat kokoavat ihmiset yhteen luoden selkeän painopisteen. Kirkon torin puoleinen edusta toimii tapahtumalavana. Saaristoteoksen viereen sijoittuu erillinen esiintymislava. Torin keskellä on aktiivinen torimyyntialue, jonka mattona toimii vanha kiveysmatto. Myyntialueen reunoille sijoittuvat terassialueet sekä eteläpäädyn oleskelusaaret sekä saarten edustan aktiviteettialueet.

Ortodoksisen kirkon edusta jatkaa Yliopistonkadun kevyen liikenteen linjaa, joka rajautuu puistikkosaariin ja toisella puolella vanhoihin jo olemassa oleviin puihin. Torin keskellä oleva vanhan torikiveyksen alue pienennetään neliönmuotoiseksi. Entisajan diagonaaliset yhteydet torin poikki palautetaan, jolloin torin halki luodaan selkeä läpikulku. Toria halkova reitti toteutetaan esteettömänä. Reitit säilyvät aina avoimena ja johdattavat torin halki sekä talvisin luistelualueelle. Torille on mahdollista tuoda torilla jo entuudestaan ollut vanha kaasuvalaisin, joka toimii myyntialueen tapaamispaikkana.

Torin jokaiselta kulmalta löytyy Turku-infoa, ja tässä hyödynnetään mainospyloneita. Jokaisella pylonilla on oma teema: info saaristosta, historiasta tai Turun tapahtumista”.

Kuvat: Sigge Arkkitehdit Oy