Turun kaupunki järjesti alueen visuaalisten alojen ammattilaisille suunnatun ideakilpailun, joka oli avoinna 4.–24.5. Palkittavat ja toteutettavat hankkeet on valittu, ja kokonaisuus tulee olemaan esillä eri puolilla kaupunkia 1.7.–30.9.2020.

Palanen paratiisia ja KaiPuuta kaupungin keskustaan

Turun kesää ja alkusyksyä elävöittämään ja kaunistamaan valittiin ehdotuksista viisi: Halmesmaax3-työryhmän Paradise City -veistos, Janne Kujalan Random Tango -teoksen vanhaa tangoa soittavat puupölkyt, Hanne Lammen ja työryhmän Aurajokea pitkin seilaava Taidelautta, Olli Sallisen ja Saana Sipilän oleskelu- ja piknikryhmät eri puolille kaupunkia sekä Johanna Sinkkosen ja Pia Bartschin yhteisötaiteellinen Aurajoen rannan puihin kiinnittyvä KaiPuu-teos.

Saapuneiden ehdotusten joukosta päätettiin lisäksi toteuttaa ideakilpailun ulkopuolisina hankkeina Jukka Hakasen ja Matti Lankisen vetämän taiteilijaryhmän katutaideteos Markulantien kevyenliikenteen alikulkutunneliin, sekä osaksi kaupungin Monimuotoisuuden niityt -hanketta ensi vuoden aikana toteutettava Minna Lappalaisen ympäristötaideteos Villikko.

Kaupunkikuvallista lisäarvoa Kaunistamisrahaston tuella

Turussa asuville ja työskenteleville visuaalisten alojen ammattilaisille suunnattu ideakilpailu toteutetaan Turun kaunistamisrahaston vuoden 2019 tuotoilla ja sen järjestämiseen on varattu yhteensä 50 000 euroa. Toteutettavat teokset valitsi kaunistamisrahaston koordinointiryhmä, johon kuuluvat infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, museopalvelujohtaja Olli Immonen, ympäristösuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki, apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki, toimialajohtaja Minna Sartes ja intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen.

Toteutettavien hankkeiden valinnassa painotettiin ehdotusten tuomaa kaupunkikuvallista lisäarvoa, käytettyjen menetelmien monipuolisuutta sekä maantieteellistä levittäytymistä eri puolille kaupunkia.

Toteutettavat teokset

Halmesmaax3-työryhmä: Paradise City
Anu, Miia ja Mikko Halmesmaan suunnittelema Paradise City on Turun keskustaan toteutettava paratiisimainen ja visuaalisesti näyttävä palmuveistos, joka toimii levähdyspaikkana kaupungin ihmisille. Paratiisin löytääkseen ei tarvitse matkustaa kaukomaille, vaan sen voi kohdata omassa kotikaupungissa.

Janne Kujala: Random Tango
Random Tango koostuu Turun puistoihin sijoitettavista neljästä puupölkystä, jotka soittavat nimensä mukaisesti satunnaisesti vanhoja tangosävellyksiä. Teos on kokonaisuudessaan viihdyttävä, kepeä ja tunnelmallinen. Se elävöittää puistoja ja mahdollistaa hetkelliseen tanssiin. Tango on tunnetusti tunteikas musiikkityyli ja tanssi.

Hanne Lammi & työryhmä: Taidelautta
Hanne Lammi, Miikka Mäkipaakkanen, Veera Syrén, Henna Lammi, Tuomas Polo ja Aki Kari tuottavat kelluvan Taidelautan, joka seilaa pitkin Aurajokea. Projekti sisältää uniikin taidelautan rakentamisen ja siihen sijoittuvalle esiintymislavalle vaihtuvia esittävän taiteen teoksia. Teokset yhdistelevät visuaalista teatteria, valoja, videota ja elävää musiikkia. Yleisö voi saapua paikalle haluamanaan hetkenä ja katsoa esitystään haluamaltaan paikalta Aurajoen rannalta tai kulkea hitaasti sen mukana. Yleisö voi olla vuorovaikutuksessa lautan ja esiintyjien kanssa digitaalisesti. Teosta on mahdollista seurata myös kotoa livestriimausten välityksellä.

Olli Sallinen ja Saana Sipilä: Kesällä kerran
Ehdotuksen ideana on elävöittää muotoilun keinoin kaupunkikuvaa ja tuottaa ihmisille kauniita ja mieleenpainuvia turvallisia kohtaamisia kaupunkiympäristössä. Kaupunkilaisille luodaan kierrätetyistä kalusteista oleskelu- ja piknikryhmiä, joiden äärellä voi tavata ystäviä tai perhettä. Pöydän ja neljän tuolin ryhmiä olisi 8-10 sijoitettuna eri paikkoihin ympäri Turkua. Jokainen pöytäryhmä on suunniteltu värimaailmaltaan ja ulkonäöltään yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Pöydille suunnitellaan sävyyn sopivat ja näyttävät kukkaistutukset sekä vahakankaiset pöytäliinat.

Johanna Sinkkonen ja Pia Bartsch: KaiPuu
KaiPuu on puihin kiinnittyvä yhteisötaiteellinen teos Aurajoen rannalla, Tuomiokirkkosillan ja Aurasillan välillä. Tekijät haastavat Turussa asuvia henkilöitä osallistumaan teokseen, jossa he kutsuvat ihmisiä nettisivujen, sosiaalisen median ja lehti-ilmoitusten kautta jakamaan tarinoita omasta kaipuusta ja kaivatuista henkilöistä poikkeuksellisena aikana. Teokseen kuuluu myös performatiivinen osuus Sininen hetki, jonka toteuttavat Sandrina Lindgren ja Ishmael Falke.


Kuva: Halmesmaax3: Paradise City. Havainnekuva.