Itämerta, meidän omaa mertamme, juhlistetaan elokuun viimeisenä torstaina 27.8. Turun Itämeripäivän maksutonta yleisöohjelmaa suunnitellaan kovaa vauhtia ja kaikki toimijat ovat tervetulleita mukaan.

Vuosittaisen teemapäivän tavoitteena on kirittää konkreettisia toimia Itämeren tilan parantamiseksi, mutta kiinnittää katseet myös Itämeren ainutlaatuiseen ja rikkaaseen kulttuuriperintöön.

Päivää vietetään laajasti tapahtumien, tempausten ja koulutuksen parissa, ja kaikki toimijat ovat tervetulleita mukaan omalla ohjelmallaan. Turun Itämeripäivään voi liittyä ottamalla yhteyttä Itämerihaasteen Turun koordinaattoriin. Yleisölle Itämeripäivän ohjelma on suurelta osin maksutonta.

Turun Itämeripäivässä 27.8.2020 on luvassa mm. seuraavaa ohjelmaa (muutokset mahdollisia):

 • TSYK:in lukio haastaa kaikki Suomen koulut mukaan syömään Itämeren lähikalaa Itämeripäivänä. Kotimaisen kalan avulla voidaan poistaa vesistöistä fosforia, mikä vähentää Itämeren rehevöitymistä. Syömällä lähikalaa tuetaan myös paikallisia kalastajia.
 • Metsähallituksen Luontoon.fi -tilillä Instagramissa (@luontoon.fi) on käynnissä kesän ajan 55 kuvaa Itämerestä -kampanja. Kuvien kautta tuodaan esille Itämeren ainutlaatuinen kauneus Perämeren murtovesiltä Itäisen Suomenlahden riutoille asti.
 • Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojensiivousohjelma Siisti Biitsi haastaa kaikki turkulaiset järjestämään omat Siisti Biitsi -talkoonsa valitsemallaan rannalla Itämeripäivänä. Tavoitteena on kerätä ja raportoida yhteensä miljoona roskaa! Lisäksi PSS ry haastaa kaikki turkulaiset koulut liittymään Siisti Biitsi -kummikouluohjelmaan ja pitämään rannoista huolta nyt ja tulevaisuudessa.
 • Suomen Sukellushistoriallinen Yhdistys järjestää Aurajoen siivoustempauksen sukeltaen Aurajoen läntisellä rannalla Förin molemmin puolin.
 • Åbo Akademi ja Turun yliopisto järjestävät kaksi paneelikeskustelua osana Eurooppa-foorumia aiheista: Itämeren suojelu, miksi meren tila ei parane? ja Itämeri yritysten muuttuvana toimintaympäristönä.
 • Baltic Area Legal Studies BALEX ja Centrum Balticum -säätiö järjestävät osana Eurooppa -foorumia Itämeri ja EU:n ilmastopolitiikka –keskustelun.
 • Turun museokeskus järjestää Historiaa Itämeren äärellä -opastuksia ja työpajatoimintaa Turun linnassa 27.-28.8 klo 12.15 ja 16.30. Kierroksella kuullaan, mitä merellinen ympäristö on merkinnyt aikalaisille ja miten se on vaikuttanut heidän elämäänsä eri vuosisatoina. Opastusmaksu 3 €.
 • Turun linnan Pajassa pidetään luonnosta inspiraation ammentava puuprinttityöpaja. Tutustutaan puiden vuosilustoihin painamalla niistä kauniita tauluja ja postikortteja. Paja avoinna klo 12-16. Työpajaan voi osallistua linnan sisäänpääsymaksun hinnalla.
 • Muistoja merestä, merelle - Luovan kirjoittamisen työpaja järjestetään Forum Marinumissa klo 17.00- 19.00. Ilmoittautumiset jaana.kouri(at)abo.fi. Ryhmään otetaan 20 osallistujaa, kynäkonkarista ensikertalaiseen. Mukaan kynä ja paperia. Vastaava työpaja järjestetään TSYK lukion oppilaille kouluaikana.
 • Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian laitos järjestää yhteistyössä Turun kaupungin Itämerihaasteen kanssa yleisölle avoimen seminaarin Forum Marinumissa klo 17.15.-18.45. Tilaisuudessa kuullaan ajankohtaisia asioita mm. Saaristomeren tilasta, merialuesuunnittelusta sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista Itämereen.
 • Pidä Saaristo Siistinä ry ja festivaalisarja Archipelago Sea Jazz järjestävät jazzkonsertin PSS ry:n huoltoalus M/S Roopen kannella Forum Marinumin edessä kello 19.00. Ainutlaatuisessa konsertissa kuullaan pianisti Jussi Fredrikssonin tuoreita saariston sävyistä inspiroituneita sävellyksiä. Konsertti avaa PSS ry:n ja Archipelago Sea Jazzin yhteistyön, jolla pyritään kiinnittämään huomiota vastuulliseen matkailuun ja kulttuuritoimintaan saariston alueella.

Itämeripäivän taustalla Itämerihaaste

Vuonna 2007 Helsingin ja Turun kaupungit tekivät yhteisen aloitteen Itämeren suojelemiseksi ja käynnistivät Itämerihaasteen, jonka tavoite on sitouttaa kaupunkeja, kuntia ja organisaatioita vapaaehtoisiin Itämeren suojelutoimenpiteisiin. Helsingin ja Turun kaupungit toteuttavat vapaaehtoisia suojelutoimenpiteitä yhteisten toimenpideohjelmien kautta. Itämerihaaste on kasvanut kansainväliseksi verkostoksi, johon kuuluu lähes 300 eri toimijaa Itämeren alueelta. Yhteistyössä verkostojäsenten kanssa Itämerihaaste järjestää mm. yleisölle avoimia tapahtumia, kuten Itämeripäivän, joka lanseerattiin vuonna 2019 John Nurmisen säätiön aloitteesta.

Turun Itämeripäivän ohjelma julkaistaan kesän aikana Turun Itämeripäivän Facebook sivulla

Kaikki Itämeripäivän teot ja ohjelma koko Suomessa kootaan sivustolle www.itameripaiva.fi.

Haluatko mukaan Turun Itämeripäivään? Ota yhteyttä koordinaattoriin tove.holm(at)turku.fi