Energiaviisaat kaupungit -hankkeen kokeilussa turkulainen pelistudio Punnu Games kehittää rakennusten kulutusdatan visualisointia ja etsii testaajia kokeilemaan erilaisia ratkaisuja.

6Aika Energiaviisaat kaupungit -hanketta  rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Uudenmaanliitto ja hankkeeseen osallistuvat kaupungit. Hankkeessa etsitään uusia älykkäitä ja vähähiilisyyttä tukevia ratkaisuja kaupunkien asuin- ja palvelukiinteistöjen energiatehokkuuden, tilantehokkuuden käytön ja sisäilmaolosuhteiden parantamiseen. Lisäksi hankkeessa tarkastellaan alueellisten energiajärjestelmien kehittämistä ja nollaenergiakortteleiden suunnittelua.

Lisätietoja:

Maija Rusanen, projektikoordinaattori, Turun kaupunki

Miten tehdä rakennusten datasta kuten energiasta ja vedenkulutuksesta helposti ymmärrettävää ja hauskaa? Tähän kysymykseen etsitään vastausta 6Aika Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa, jossa tehdään erilaisia kaupunkien palvelurakennusten dataa hyödyntäviä kokeiluja. Visualisoinnin ja pelillistämisen teemoihin paneuduttiin toukokuussa 2019 järjestetyssä Energy Hackathonissa, jonka voittajaksi selviytyi turkulainen pelistudio Punnu Games. Hackathonin voittoisan idean pohjalta syntyi Fantastic Energy -mobiilipeli, jonka kehittäminen on loppusuoralla. 

Keväällä Turun kaupunki ja Punnu Games aloittivat yhteisen kokeilun, jonka tavoitteena on kehittää erilaisia tapoja visualisoida esimerkiksi rakennusten energiankulutusta. Kokeilun tuloksena Turun kaupunki saa ideoita, miten rakennusten dataa voisi visualisoida kiinnostavasti ja Punnu Games palautetta Fantastic Energy -pelin toteutukseen. Visuaaliset elementit, joita nyt testataan, tulevat ainakin jossain muodossa olemaan läsnä Fantastic Energy pelissä.

“Energiadataa on paljon saatavilla, mutta sitä on hankala löytää, ja kun dataa löytyy, on se muodossa josta ei tavallinen ihminen ymmärrä yhtään mitään. Me pyrimme muuttamaan tämän.” sanoo Punnu Gamesin CEO, Eeva Vuorinen.

Myöhemmin julkaistavan pelin kohderyhmänä ovat ennen kaikkea teini-ikäiset, nuoret aikuiset ja perheet. Tavoitteena on muun muassa lisätyn todellisuuden elementtejä hyödyntämällä tehdä energiateemasta sovelluksen käyttäjälle hauskaa, mutta peliin kytkeytyy hauskuuden ohella olennaisesti myös datan hyödyntäminen ja sen kautta energiankulutuksen kriittinen tarkastelu.

Miten mukaan testaamaan?   

Rakennusten datan visualisointiratkaisuja testaamaan etsitään kaikenikäisiä henkilöitä. Ladattavassa sovelluksessa visualisoidaan turkulaisten rakennusten kulutusdataa lisätyn todellisuuden avulla, mutta testaajat myös Turun ulkopuolelta ovat tervetulleita kokeilemaan. Testauksessa käytettävän laitteen tulee tukea AR:ää. Testausjakso on 11.6-22.6.2020.  Sovellusta pääsee testaamaan lataamalla sen Google Play Storesta: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.PunnuGames.FantasticData.  

Palautetta voi laittaa kaikissa sosiaalisissa medioissa @punnugames tai sähköpostilla punnugames@gmail.com.  

Energiaviisaat kaupungit -hanke, erityisesti Turun kaupunki ja Valonia sekä Energy Hackathonin sparrausryhmässä mukana ollut Turku Energia ovat tukeneet pelin kehittämistä.