Alle 30-vuotiaille nuorille suunnattu matalan kynnyksen palvelupiste Turun Ohjaamo muutti maaliskuun lopulla Työpisteelle osoitteeseen Käsityöläiskatu 10, 1. krs, Turku. Ohjaamosta saa muun muassa tukea työnhakuun, elämänhallintaan, urasuunnitteluun sekä hyvinvointiin.

Ohjaamon yhteystiedot ja aukioloajat:

  • Ma suljettu
  • Ti–Pe klo 10–16
  • Työpiste, 1. krs., Käsityöläiskatu 10, Turku

Huomioi, että tällä hetkellä toimimme pääosin etänä!

Ohjaamo tarjoaa palveluita, jotka vahvistavat nuoren toimintakykyä ja arjessa pärjäämistä. Henkilökohtaisten tapaamisten kautta tunnistetaan nuoren tarpeet, minkä jälkeen luodaan nuoren kanssa toimintasuunnitelma yhdessä mietittyjen tavoitteiden saavuttamiseksi.

- Palvelutarpeessa huomioidaan nuoren oma osallistaminen, sillä kaikki lähtee kuitenkin lopulta hänestä itsestään. Kannustamme nuoria ottamaan omatoimisesti yhteyttä meihin oman tilanteen selvittelemiseksi ilman lähettävää yhteistyötahoa, kertovat yksissä tuumin Ohjaamon palvelukoordinaattorit Hanna Hyytiä ja Sanna Kankaanpää.

- Tavoitteena on toimia tukena nuoren askelluksessa, kunnes tilanteeseen löydetään jokin pidempikestoinen ratkaisu, esimerkiksi opiskelemaan lähteminen.  

Ohjaamon käyttäjistä on koottu asiakasraati, jonka ääneen vastataan

- Meille on ollut tärkeää nuoren äänen kuuleminen niin palveluissa kuin niiden suunnittelemisessakin. Myös tätä kautta osallistamme nuoria auttamaan itseään, Hyytiä tuumii.

- Asiakkaistamme koottu asiakasraati sekä nuorilta saatu palaute ovat ohjanneet meitä ohjaamolaisia näkemään palveluita ja kohtaamisen tapoja nuoren silmin. Koitamme sitten sovittaa valtion ja kaupungin tekemiä suurempia linjauksia nuorten tarpeisiin ja löytää yhteinen toimintakenttä.

- Palaute on ihan aina parhautta, tietty myös negatiivinen sellainen. Oli upeaa, kun yhden nuoren palautteessa luki: ”Ohjaamon toiminnassa on hyvää, että ne auttaa ja siitä tulee hyvä mieli”. Nuoret ovat meille tärkeitä, Hyytiä fiilistelee.

Miten korona on vaikuttanut?

Maaliskuun puolivälistä alkaen Ohjaamo on toiminut pääosin etänä puhelimitse, sähköpostilla tai Teamsin välityksellä. Ohjaamo on virallisesti päivystänyt klo 10–16, mutta puhelin on soinut ja siihen on vastattu jo klo 8 lähtien. Pääsiäisestä alkaen käytössä on ollut myös tsätti ti–pe 12–15.

Työnhakuneuvontaa, TE-toimiston palveluita, kaupungin työllisyyspalveluita (tukityöllistäminen), koulutus- ja uraohjausta (koulutusneuvojat, opot), ammatinvalinnanohjausta (TE-psykologit) ja asumisneuvontaa on saanut koko kevään ajan sopimusten mukaisesti tai jopa laajennettuna.

Psykiatrinen sairaanhoitaja ja seksuaalineuvoja ovat ottaneet vastaan nuoria asiakkaita kasvotusten omissa toimitiloissaan.

Kelan asiointipalvelu Ohjaamossa jäi tauolle maaliskuussa.

- Suurin asiakasryhmä tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla on ollut 18–24-vuotiaat. Maalis-huhtikuussa suoraan koulutukseen tai työmarkkinoille hakevien neuvontatyyppinen palvelumäärä kasvoi. Loppukeväästä mielenterveyden haasteet ja kokonaisvaltaisen tuen tarve asiakaskunnassa on noussut jälleen voimakkaasti esiin. Korona on aiheuttanut hämmennystä ja pelkoja, kertoo  Kankaanpää.

- Kaikkinensa olemme olleet koko ajan monessa mukana ja palveluillemme on ollut kysyntää. Koronaa ajatellen nuorten palvelumäärät ovat pysyneet samana, kun verrataan viime vuoteen.

Nuori saa ohjaamosta avun moniin kysymyksiin. Kuvituskuva, Pixabay.

Turun Ohjaamon palvelut 

  • Turun kaupungin Työpisteen palvelut (Työllisyyspalvelukeskus) 
  • Varsinais-Suomen TE-toimiston palveluohjaus ja palvelut  
  • Työnhakuneuvonta
  • TE-toimiston psykologipalvelut     
  • Koulutusneuvonta 
  • Yliopiston korkeakouluohjaajan ohjaus
  • Ammatilliseen koulutukseen liittyvä ohjaus (oppilaitokset)  
  • Asumisneuvonta ajanvarauksella ja päivystyksenä  
  • Seksuaalineuvonta turkulaisille ajanvarauksella 
  • Psykiatrisen sairaanhoitajan ohjaus turkulaisille ajanvarauksella 
  • Kelan palvelut (syksyllä 2020)
  • Ohjaamon palveluinfot ryhmille (mm. ammattiin valmistuvat)
  • Työnhakuun, koulutukseen ja hyvinvointiin liittyvät tapahtumat