Veikkausliiga käynnistyy heinäkuun alusta. TPS:n ja Interin kannattajat odottavat paitsi livejalkapallon verratonta tunnelmaa, myös aina jännittäviä taisteluita kaupungin herruudesta.

TPS:n kannattaja Janne Kiviniemi, sinulla on ollut TPS:n kausikortti parikymmentä vuotta. Miksi TPS on sinulle ainoa oikea joukkue?

Kun isä vei ensimmäisiä kertoja katsomaan jalkapalloa Kupittaalle, ei Interiä ollut olemassakaan, ja valinta oli selkeä. Kiinnostuin jalkapallosta jo lapsuudessa. Meksikon MM-kisojen myötä tajusi lajin suuruuden.

TPS nousi viime kauden päätteeksi takaisin Veikkausliigaan. Mitä odotat tulevalta kaudelta?

Joka matsi lähdetään voittamaan ja ottamaan pisteitä. Kauden selkeä ykköstavoite on se, että TPS pitää pääsarjapaikkansa.

Tapani Kinnunen Interin kannattajaryhmä Ultraboyzista, olet ollut interiläinen joukkueen alkutaipaleelta 1990-luvulta asti. Miksi?

Inter oli minulle luonteva valinta, koska seura keskittyy puhtaasti jalkapalloon. Siihen aikaan seurassa pelasi loistavia persoonallisuuksia, kuten Samuli Lindelöf. Hän oli röyhkeä ja taitava, kentän väriläiskä.

Inter oli viime kaudella Veikkausliigan kakkonen. Mitä odotat tulevalta kaudelta?

Lähden siitä, että mitaleista taistellaan. Joukkue on muuttunut totaalisesti, joten tämä kausi on kysymysmerkki. Sama loistava velho (José Riveiro) jatkaa valmentajana, se tuo uskottavuutta.

Korona keskeytti jalkapallopelit kevääksi maailmalla ja Suomessa. Miten koitte poikkeustilan?

Tapani: Fiilis oli haikea, vähän kuin olisi lopettanut tupakoinnin ja jotain puuttuu. Tämän piti olla kaikkien aikojen futiskesä. Sitten tuli korona, joka tyhjensi allakan jalkapallosta. Ymmärrän kyllä hyvin, miksi. 

Janne: Olihan se kuumottavaa, kun sarjat, joita seurasi, olivat kaikki tauolla ja EM-kisatkin peruttiin. Vapaa-ajan määrä yllätti. Tynkäkauden takia moni veikkausliigaseura tarvitsee nyt taloudellista tukea selvitäkseen. 

Tänä kesänä derbyt palaavat Turkuun. Millä mielin odotatte niitä?

Tapani: Ne tuovat oman, todella jännittävän lisänsä kauteen. Derbyt ovat aina arvoitus. Niissä paperilla huonompi joukkue pystyy pistämään kampoihin.

Janne: Onhan ne aina kiinnostavia, ja kaksi pääsarjajoukkuetta on sivistyskaupungin merkki. Täytyy silti sanoa, että ihan samanlaisella innolla seurasin Tepsiä ykkösessäkin.

Miksi jalkapalloa kannattaa tulla katsomaan paikan päälle?

Janne: Jalkapallo on hieno kesälaji, tapahtumat helposti lähestyttäviä ja Turussa on yksi Suomen hienoimmista stadioneista. Suomifutis on mainettaan parempaa. Ne, jotka puhuvat siitä alentavasti, eivät ole olleet paikan päällä katsomassa.

Tapani: Jalkapallo livenä on verta, hikeä ja kyyneleitä, mutta myös iloa ja naurua. Se vetoaa todella laajalla skaalalla tunteisiin. Tähän tietysti liittyy se, että oma joukkue pelaa.

Teksti ja kuvat: Heidi Pelander
Video: Simo Ahtee

Veikkausliigakauden ensimmäiset ottelut Veritas Stadionilla Turussa: 2.7. klo 18:30 FC Inter-RoPS, 7.7. klo 18:30 TPS-Ilves.

Tämä juttu ja siihen liittyvä video ovat osa Valoa Turkuun -sarjaa, joka kertoo toiveikkaita ja tulevaisuuteen uskovia tarinoita poikkeuksellisena aikana. Sarja on osa Turun kaupungin Healthy Boost -hanketta, jonka tavoite on kehittää hallintorajat ylittävää yhteistyötä ja uudistaa kaupungin hyvinvointiviestintää. Hankkeen rahoittaa EU:n aluekehitysrahasto.