Turun kaupunki järjesti alueen visuaalisten alojen ammattilaisille suunnatun ideakilpailun, joka oli avoinna 4.–24.5. Määräaikaan mennessä saapuneiden ehdotusten joukosta valittiin palkittavat ja toteutettavat hankkeet. Kokonaisuus tulee olemaan esillä eri puolilla kaupunkia 6.7.–30.9.2020.

Turun kesää ja alkusyksyä elävöittämään ja kaunistamaan valittiin viisi hanketta:

  • Halmesmaax3-työryhmän Paradise City -veistos
  • Janne Kujalan Random Tango -teoksen vanhaa tangoa soittavat puupölkyt
  • Ättnekotnel-työryhmän Aurajokea pitkin seilaava Taidelautta
  • Olli Sallisen ja Saana Sipilän oleskelu- ja piknikryhmät eri puolille kaupunkia sekä
  • Johanna Sinkkosen ja Pia Bartschin yhteisötaiteellinen Aurajoen rannan puihin kiinnittyvä KaiPuu-teos.

Turussa asuville ja työskenteleville visuaalisten alojen ammattilaisille suunnattu ideakilpailu toteutettiin Turun kaunistamisrahaston tuotoilla. Toteutettavien hankkeiden valinnassa painotettiin ehdotusten soveltumista osaksi kaupunkikuvaa ja -elämää, käytettyjen menetelmien monipuolisuutta sekä maantieteellistä levittäytymistä eri puolille kaupunkia.

Toteutettavat teokset

Halmesmaax3-työryhmä: Paradise City
Anu, Miia ja Mikko Halmesmaan suunnittelema Paradise City on Rettinginrinteen tapahtumaportaikolle toteutettava paratiisimainen ja visuaalisesti näyttävä palmuveistos, joka toimii levähdyspaikkana kaupungin ihmisille. Paratiisin löytääkseen ei tarvitse matkustaa kaukomaille, vaan sen voi kohdata omassa kotikaupungissa.

Janne Kujala: Random Tango
Random Tango koostuu Turun puistoihin sijoitettavista neljästä puupölkystä, jotka soittavat nimensä mukaisesti satunnaisesti vanhoja tangosävellyksiä. Teos on kokonaisuudessaan viihdyttävä, kepeä ja tunnelmallinen. Random Tango -teos levittäytyy Vartiovuorelle, Brahenpuistoon, Barkerinpuistoon ja Linnapuistoon.

Työryhmä Ättnekotnel: Taidelautta
Hanne Lammi, Miikka Mäkipaakkanen, Veera Syren, Henna Lammi, Tuomas Polo ja Aki Kari tuottavat kelluvan Taidelautan, joka seilaa pitkin Aurajokea kolmena päivänä: 11.7., 13.8. ja 29.8. (säävaraus). Projekti sisältää uniikin taidelautan rakentamisen ja siihen sijoittuvalle esiintymislavalle vaihtuvia esittävän taiteen teoksia. Teokset yhdistelevät visuaalista teatteria, valoja, videota ja elävää musiikkia. Yleisö voi saapua paikalle haluamanaan hetkenä ja katsoa esitystään haluamaltaan paikalta Aurajoen rannalta tai kulkea hitaasti sen mukana. Yleisö voi olla vuorovaikutuksessa lautan ja esiintyjien kanssa digitaalisesti.

Olli Sallinen ja Saana Sipilä: Kesällä kerran
Kesällä kerran -hankkeessa luodaan kierrätetyistä kalusteista oleskelu- ja piknikryhmiä, joiden äärellä voi tavata ystäviä tai perhettä. Pöydän ja neljän tuolin ryhmiä on sijoitettu Itsenäisyydenaukiolle, Juhannuskukkulalle, Kakolanmäelle, Koroistenniemeen, Kuuvannokkaan, Linnanpuistoon ja Puolalanpuistoon. Jokainen pöytäryhmä on suunniteltu värimaailmaltaan ja ulkonäöltään yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Pöydille tekijät ovat suunnitelleet sävyyn sopivat ja näyttävät kukkaistutukset sekä vahakankaiset pöytäliinat.

Johanna Sinkkonen ja Pia Bartsch: KaiPuu
KaiPuu on puihin kiinnittyvä yhteisötaiteellinen teos Aurajoen rannalla, Tuomiokirkkosillan ja Aurasillan välillä. Tekijät haastavat Turussa asuvia henkilöitä osallistumaan teokseen, jossa he kutsuvat ihmisiä nettisivujen, sosiaalisen median ja lehti-ilmoitusten kautta jakamaan tarinoita omasta kaipuusta ja kaivatuista henkilöistä poikkeuksellisena aikana. Teokseen kuuluu myös performatiivinen osuus Sininen hetki, jonka toteuttavat Sandrina Lindgren ja Ishmael Falke.
 

Kuvassa: Halmesmaax3-työryhmän Paradise City -teos pystytetään Rettinginrinteen tapahtumaportaikolle.