Turun kaupungin laidunmaita hoitavat tänäkin vuonna yhteistyökumppanien lehmät, hevoset ja lampaat. Ruissaloon saapui ylämaankarjaa Heli's Highlandin tilalta Paimiosta.

Laiduntaminen köyhdyttää niittyjen ja peltojen maaperää, kun kasvusto ei jää pelloille mätänemään. Tämän ansiosta mereen päätyy aina vain vähemmän ravinteita. Järviruoko ei pääse valtaamaan merenrantoja vaan maisema avartuu. 

Linnuille laidunmaat tarjoavat hyviä pesimäpaikkoja ja esimerkiksi Friskalanlahti onkin suosittu paikka lintujen tarkkailuun. Elintilaa vapautuu lintujen lisäksi pieneliöille ja kasveille, jolloin luonnon monimuotoisuus lisääntyy.

Lähellä kaupunkiasutusta

Laidunmaat ovat pyöräteiden varsilla, jolloin turkulaisten on helppo käydä eläimiä seuraamassa. Kaupungin laiduneläimet ilahduttavat yhtä lailla heitä, joille maatilojen elämä on vierasta kuin heitä, jotka kaipaavat lapsuutensa kesiä maaseudulla. Turku hyötyy yhteistyöstä muutoinkin.

- Rantaruovikoita ja joutomaita on mahdotonta hoitaa käsipelin eikä koneilla ole näille alueille asiaa, sanoo maatilaintarkastaja Timo Sirkiä Kaupunkiympäristötoimialalta.

kuva Ruissalosta: Heli's Highland

Paimiosta karjaa Ruissaloon

Heli Rosvall on tuonut Skotlannin ylämaankarjaa (Highland Cattle) Ruissalon laidunmaille. Golfkentän lähelle saapui sonnilauma ja Honkapirttiä vastapäätä olevalle laitumelle kymmenkunta hiehoa. Lehmälapset Honkapirtin nurkilla ovat vuoden ikäisiä ja arkoja. Rosvall lähti juhannuspiknikille hiehojen luokse, jotta ne tottuisivat ihmisiin. Hän vie laitumelle vielä pari vanhempaa eläintä opettamaan nuorisoa tavoille. Laidunkausi kestää ainakin syyskuun loppuun, kunhan syötävää riittää. Viime syksynä karja haettiin kotitilalle jatkokasvamaan vasta lokakuussa. 

- Yhteistyö kaupungin kanssa on toiminut oikein hyvin, apua on tarvittaessa saatu eikä ole yksin tarvinnut uurastaa, Rosvall kehuu.

Ethän syötä etkä pelästytä eläimiä. Roskat voi laittaa taskuun sen sijaan, että heittäisi ne laitumelle.

Laiduneläimiä Turussa

Eläimiä on Turun laitumilla myös Iloisen Lampaan, Salmensuun ja Karjataidon tiloilta. Hereford-karjan ansiosta Friskalan, Kulhon saaren ja Rauvolanlahden luonnonsuojelualueet eivät kasva umpeen. Hirvensalon Särkilahdelle tulee kesäksi muutama hevonen, samoin Paattisille jokivarteen. Ruissalon jokavuotisia laiduntajia ovat lehmien lisäksi lampaat ja hevoset. Lampaita ja hevosia laiduntaa myös Kuralan kylämäen mailla ja Vaarniemessä. 

Laitumet kartalla

Friskala, Kulho, Rauvolanlahti: Hereford-karjaa (Salmensuun Hereford, Aberdeen-Angus Sauvo)
Kuralan kylämäki ja Vaarniemi: lampaita, hevosia (Iloinen Lammas, Kemiö)
Hirvensalon Särkilahti: hevosia (Iloinen Lammas, Kemiö)
Ruissalo: lampaita, hevosia ja ylämaan karjaa (Iloinen Lammas, Kemiö ja Heli's Highland, Paimio)
Paattinen, Paattistenjoki: hevosia (Iloinen Lammas)