Turun kaupunkitutkimusohjelman julkaiseman katsauksen mukaan Turku hyötyi 2010-luvulla merkittävästi maan sisäisestä muuttoliikkeestä. Turkua kasvatti nuorten muuttoliike, mutta samaan aikaan se kärsi edelleen muuttotappioita sekä ympäristökuntiin että pääkaupunkiseudulle työllisten nuorten aikuisten osalta haasteeksi asti.

Tutkimuskatsauksia 4/2020

Rasmus Aro: Turun asema maan sisäisessä muuttoliikkeessä. Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkimuskatsauksia 4/2020. 13 s. Tutkimus on luettavissa turku.fi-sivustolla.

Turkua kasvatti etenkin merkittävä muuttovoitto 15–24-vuotiaiden nuorten keskuudessa. Turkuun muuttaa nuoria kaikilta Manner-Suomen seuduilta, Helsingin seutu mukaan lukien Helsingin seudulta. Turkuun muuttaneista nuorista 51,5 prosenttia oli opiskelijoita, 42 prosenttia työllisiä ja 6,5 prosenttia työttömiä. Työttömien osuus oli pienempi kuin verrokkikaupungeissa. Ulkomaalaistaustaisten nuorten osuus muuttovoitosta oli verrattain pieni (2,3 %).

Haasteen Turulle asettaa merkittävä muuttotappio työllisten nuorten aikuisten (25–34-vuotiaat) ja korkeakoulutettujen ryhmissä. Turku kärsi hieman yli puolet (55 %) muuttotappiosta muulle Turun seudulle. Näiden muuttotappioiden vaikutukset ovat vain puolinaiset: Turun kaupunki menetti verotuloja, mutta muuttajien työvoima ja osaaminen pysyivät seudullisilla työmarkkinoilla. Helsingin seudun osuus muuttotappioista oli 41 prosenttia, minkä seurauksena Turku ja koko seutu menettivät myös työmarkkinoiden osaamispotentiaalia.

Turun muuttotappio 25–34-vuotiaiden ikäluokassa on pysynyt 2010-luvun aikana vuositasolla määrällisesti samana, mutta koska Turun väkiluku on kasvanut, muuttotappion suhteellinen osuus on hieman vähentynyt. Kokonaismuutos perustuu Turun seudun ulkopuolelta tulevan 25–34-vuotiaiden tulomuuton kasvuun, etenkin toisen asteen suorittaneiden (nuorten) työllisten keskuudessa.

Myös työllisten nuorten aikuisten muuttotappio Turun kaupungista seudun muihin kuntiin vähentyi 2010-luvun kuluessa, mutta vain hieman. Sen sijaan korkea-asteen suorittaneiden muuttoliikkeessä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia 2010-luvun aikana.

Nuoret ovat pitäneet Turun maan sisäisen kaupungistumis- ja keskittymiskehitykseen perustuvan muuttoliikkeen voittajissa, mutta kaupungilla riittää haasteita edelleen muissa ikäryhmässä.

– Veto- ja pitovoiman pitäisi vahvistua nuorten aikuisten ja korkeakoulutettujen ryhmissä etenkin suhteessa Helsinkiin, mutta myös suhteessa muuhun Turun seutuun, summaa katsauksen kirjoittaja, VTM Rasmus Aro.