Täyssähköisen yhteiskäyttöauton kokeilu kannustaa kaupunkilaisia liikkumaan päästöttömästi.

Sähköinen yhteiskäyttöautokokeilu toteutetaan osana EU-rahoitteista CIVITAS ECCENTRIC -hanketta, jossa edistetään kestävää ja älykästä liikkumista Turussa ja neljässä muussa Euroopan kaupungissa. CIVITAS ECCENTRIC vauhdittaa liikkumisen murrosta fiksumpaan suuntaan ketterillä kokeiluilla erityisesti Kupittaan alueella, minne täyssähköautokin on sijoitettu.

CIVITAS ECCENTRIC -hanke toteuttaa yhteistyössä Hertz Car Sharingin kanssa yhteiskäyttöautokokeilun sähköautolla. Täysin sähköinen Nissan Leaf -merkkinen yhteiskäyttöauto on kaikkien kaupunkilaisten vuokrattavissa edullisesti heinäkuusta alkaen.

Auton käyttäjäksi rekisteröitynyt asiakas voi varata auton käyttöönsä joko lyhyeksi ajaksi tai vaikka koko viikonlopuksi, mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

Kokeilun ajan Hertz tarjoaa autoon myös energiaa Plugsurfing-palvelulla. Plugsurfing-latausavaimella voi ladata yhteiskäyttöautoa veloituksetta mm. Virran, Fortumin ja Ionityn latauspisteissä. Plugsurfing-palvelusta näet tälle autolle soveltuvat latauspisteet kartalla.

Auto sijaitsee Kupittaalla ICT-Cityn pysäköintihallissa osoitteessa Joukahaisenkatu 5, minne auto tulee myös käytön jälkeen palauttaa. Auton tunnistaa CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen tarroista, viininpunaisesta väristä ja rekisteritunnuksesta CMB-608.

Yhteiskäyttö on tulevaisuutta

Aluksi auto oli maaliskuusta alkaen virka-aikaan varattu Turun kaupungin henkilöstön käyttöön.

- Kokeilu alkoi siitä, että halusimme kannustaa kaupungin ja yhteistyökumppaneittemme työntekijöitä saapumaan töihin kävellen, pyörällä tai julkisilla, sillä työpäivän aikana voi käyttää sähköautoa maksutta työtehtäviin. Tämä on myös käyttäjälle taloudellisempaa, kun ei tarvitse ottaa omaa autoa töihin, sanoo kokeilua koordinoiva projektityöntekijä Heini Viljanen Turun kaupungilta.

- Toinen tarkoitus on edistää yhteiskäytön tunnettuutta Turussa ja edesauttaa palveluntarjoajien mahdollisuuksia juurruttaa yhteiskäyttöpalveluita alueelle, Viljanen jatkaa.

Yhteiskäyttö vähentää ilmastopäästöjä, joihin liikenne on yksi suuri syyllinen. Yhteiskäytöllä pyritään tulevaisuuteen, jossa jokaisen ei tarvitsisi omistaa omaa autoa, sillä tarjolla olisi edullisia, joustavia ja helppoja liikkumisen yhteiskäyttöpalveluita.

- Toistaiseksi sekä sähköautoja että autojen yhteiskäyttöpalveluita on Suomessa verrattain vähän. Maailmalta on kuitenkin paljon hyviä kokemuksia molemmista: sekä päästöjä että yksittäiselle käyttäjälle koituvia autoilun kuluja on pystytty vähentämään, Viljanen kertoo.

- Nyt kokeilemme kaupungille uutta yhteiskäytön mallia: testaamme miten kaupungin työntekijöiden ja kaupunkilaisten yhteinen palvelu toimii ja voisiko sillä olla tulevaisuutta, Viljanen toteaa.

Yhteiskäyttöauto on yhä arkisin myös virka-aikana kaupungin työntekijöiden käytettävissä veloituksetta. Kaupungin työntekijöille on myös yhteiskäyttöautosta oma hinnasto, joka löytyy Turun kaupungin intranetin Metkun sivulta.