Alueiden komitea julkaisi 2.7. poliittiset painopisteensä seuraavalle viidelle vuodelle: 1) EU:n päätöksenteon tuominen mahdollisimman lähelle kansalaisia, 2) alueiden ja kuntien kohtaamiin yhteiskunnallisiin muutoksiin reagoiminen yhdennetyllä paikallisiin tarpeisiin kohdennetulla toimintamallilla sekä 3) EU:n taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen yhteenkuuluvuuden vahvistaminen paikkalähtöisillä toimintapoliitikoilla.

Kolmeen painopisteen kautta alueiden komitea pyrkii vahvistamaan unionin demokraattista päätöksentekoa, yhteenkuuluvuutta ja selviytymiskykyä suurista haasteista kuten pandemiat, ilmastonmuutos, digitaalinen murros, väestörakenteen muutos ja muuttoliike.

Alueiden komitea on EU:n päätöksentekoon osallistuva neuvoa-antava elin, jonka päätehtävänä on tuoda esille EU:n lainsäädännön valmistelussa jäsenmaiden kuntien ja alueiden näkökohdat. Nykyinen puheenjohtaja on kreikkalainen Apostopolos Tzitzikostas (EPP-ryhmä) ja varapuheenjohtaja portugalilainen Vasco Alves Cordeiro (PES-ryhmä). Suomea edustava varapuheenjohtaja on Espoon kaupunginvaltuuston jäsen Markku Markkula (kok. / EPP). Varsinais-Suomea edustavat varajäsenet Pauliina Haijanen (kok. / EPP), Pekka Myllymäki (kesk. / Renew Europe) ja Niina Ratilainen (vihr. / the Greens).

Asiasanat: