Koronapandemia pisti uusiksi Kivakesän ohjelman. Isojen tapahtumien ja retkien sijaan mukavaa tekemistä tuodaan Turussa lähiöihin, lasten ja nuorten kotikulmille.

Miksi kivan kesätekemisen järjestäminen lapsille ja nuorille on erityisen tärkeää nyt, Turun kaupungin nuorisopalvelupäällikkö Toni Ekroos?

Koronakevät oli lapsille ja nuorille raskas. He olivat suljettuina koteihinsa eivätkä tavanneet kavereita tai saaneet harrastaa, mikä jo itsessään on todella kuormittavaa. Ongelmat ovat voineet kärjistyä perheissä, joissa tilanne oli huono jo ennen koronaa. Haluamme tuoda apua, tukea ja piristystä.

Kivakesä kulmilla tuo tekemistä joka arkipäivä heinäkuun loppuun asti Lausteelle, Varissuolle, Jäkärlään, Pansioon, Runosmäkeen ja Halisiin. Kenelle toiminta on tarkoitettu?

Kaikki ovat tervetulleita, ja toiminta on maksutonta. Erityinen kohderyhmä ovat pienemmät koululaiset, joiden voi olla hankalaa pärjätä kesällä yksin kotona.

Mitä tekemistä on tarjolla, vs. liikuntapalveluvastaava Anna-Kaisa Montonen Turun kaupungilta?

Todella monenlaista. Tilavastaavilla on melko vapaat kädet suunnitella toimintaa omien vahvuuksiensa mukaan. Tarkoitus on myös kuunnella lasten toiveita ja päivittää ohjelmaa kesän mittaan. On esimerkiksi ohjattuja liikuntatuokioita ja liikuntavälineitä käytössä, lähiösirkusta, taidetyöpajoja ja askartelua.

Mitä toivot, että lapset ja nuoret saisivat näistä tapahtumista?

Toivon, että he löytäisivät iloista tekemistä yhdessä ja saisivat ehkä uusiakin kavereita. Jos on huolia, paikalla on aina luotettavia aikuisia, joiden kanssa voi jutella. Vanhemmille toivon huojennusta siitä, että voivat ohjata pienet koululaiset turvallisen toimintamme pariin päiväsaikaan.

Mitä tänä kesänä on pitänyt ottaa huomioon järjestämisessä?

Ohjaajille on tähdennetty hygieniakäytänteitä, turvavälien tärkeyttä sekä sitä, että toimintaan ei voi tulla flunssaoireisena. Pääosa toiminnasta järjestetään ulkona. Liikuntavälineet putsataan jokaisen käytön jälkeen.

Toimintaa järjestää poikkeuksellisen iso joukko. Ketkä ovat mukana, Toni Ekroos?

Kaupungilta on ollut mukana ainakin nuoriso-, liikunta-, kulttuuri- ja museopalvelut, sivistystoimiala sekä työntekijä syrjäytymisen ehkäisyn toimenpideohjelmasta. Lisäksi mukana on urheiluseuroja, järjestöjä ja kulttuuriyhdistyksiä.

Mitä voimanponnistuksesta opittiin?

Ensinnäkin on hienoa huomata, että tällainen on mahdollista toteuttaa hyvin lyhyessä ajassa. Poikkeuksellinen tilanne opetti tarttumaan uuteen ilmiöön ja valtuuttamaan ihmisiä tekemään asioita ja etsimään ratkaisuja ilman, että ihan kaikkea ehdittiin suunnitella valmiiksi. Toimialarajat ylittävällä yhteistyöllä olemme saaneet tietoa turkulaisista lapsista ja nuorista paljon laajemmin kuin ennen. 

Teksti ja kuvat: Heidi Pelander
Video: Simo Ahtee

Tämä juttu ja siihen liittyvä video ovat osa Valoa Turkuun -sarjaa, joka kertoo toiveikkaita ja tulevaisuuteen uskovia tarinoita poikkeuksellisena aikana. Sarja on osa Turun kaupungin Healthy Boost -hanketta, jonka tavoite on kehittää hallintorajat ylittävää yhteistyötä ja uudistaa kaupungin hyvinvointiviestintää. Hankkeen rahoittaa EU:n aluekehitysrahasto.