Turussa on tänä kesänä avattu yhteisterassialueita ja Kesätori. Uudet ulkomyyntialueet auttavat yrityksiä ja esiintyjiä paikkaamaan kevään ja alkukesän taloudellisia tappioita.

Tuomiokirkon terassi

Maanantai–Lauantai kello 8–24
Sunnuntai kello 10–24 
HUOM! Alueen aukioloajat saattavat muuttua sään mukaan. Tarkista Facebookista tai Instagramista ajankohtaiset tiedot.
Auki ainakin elokuun loppuun asti. Kesän jatkuessa kauniina on mahdollista jatkaa syyskuulle.

Tuomiokirkon terassin sivut.

Hämähäkkitontin terassi

Päivittäin kello 11–24
Auki 15.8. saakka.

Instagram
Facebook

Vanhan Suurtorin Kesätori

Myyjät ovat paikalla vaihtelevasti arkisin klo 12–20
Viikonloppuisin klo 12–18
Auki 9.8. saakka.

Logomon Terassikesä

Keskiviikosta lauantaihin
Ovet kello 18, esiintyjä kello 20
Auki 8.8. saakka.

Logomo.fi

Yhteisterassialueet ja kesätori muuttavat Turun keskustan eloisaksi kesäkaupungiksi. Otimme yhteyttä terasseihin ja toriin ja kysyimme, miten toiminta on lähtenyt käyntiin.

Tuomiokirkon terassi – kävijäennätyksiä ja kehuja

Koko Tuomiokirkonpuisto on muutettu anniskelualueeksi. Paikalta saa sekä ruokaa että juomaa ja alueella on mahdollista kuulla livemusiikkia. Myynti keskittyy Piazzan puolelle, mutta itse puistosta löytyy myös Viinibaari Vinhon tiski, jossa tarjoillaan kylmää olutta, siideriä ja lonkeroa.

Miten toiminta on lähtenyt käyntiin, Turku Food & Winen tuottaja Samuli Pasanen?

Aloitusviikolla heinäkuun alussa meillä meni 7 000 kävijän raja rikki. Joka päivä on käynyt satoja asiakkaita, ja kunhan kelit paranevat, uskon että kävijöitä tulee vielä lisää. Terassilla saa olla kerrallaan 500 asiakasta.

Minkälaista palautetta olette saaneet Tuomiokirkon terassista?

Alueesta on tullut hyvää ja huojentunutta palautetta. Tuomiokirkon terassi on yhdellä Turun arvokkaimmista paikoista, ja monet epäilivät, että terassialueesta aiheutuu melua. Nyt kun terassi on pystyssä, monet ovat tykänneet siitä todella paljon. Se sopii hyvin ympäristöön.

Myös ravintolayrittäjät/ravintoloitsijat ovat olleet tyytyväisiä. Alue on kaunis ja toimiva. Olemme panostaneet keittiöihin sekä tukeviin lattioihin, jotka on helppo pitää siistinä. Olemme myös hoitaneet terveysviranomaisten kanssa asiat niin, että kaikki järjestelyt täyttävät määräykset.

Miten turvallisuusasiat ovat huomioitu teillä? 

Sisäänkäynnin kohdalla järjestyksenvalvoja pitää kirjaa sisääntulijoista ja poislähtijöistä, jotta viidensadan asiakkaan raja ei ylity. 

Sisäänpääsyn yhteydessä on automaattinen käsidesipiste sekä käsienpesupiste. Alueella on käsidesipisteitä runsaasti. Myös pöytiä ja muita pintoja desinfioidaan useasti päivässä. Terassin pöydät pidetään yli kahden metrin päässä toisistaan ja jonotuspaikkoihin on merkitty turvavälit maahan. Terassilla ei oteta vastaan käteismaksua. Asiakkaita kehotetaan jäämään kotiin, jos heillä on hengitystieinfektion oireita. Myöskään henkilökunta ei tule sairaana töihin.

Asiakkaat ovat noudattaneet hyvin turvallisuusohjeita. Kenenkään olemiseen ei ole tarvinnut puuttua eikä ole ollut järjestyshäiriötä.

Tuomiokirkon terassin käsienpesupiste ja sisäänkäynti. Kuva: Turun kaupunki / Annika Kujanpää
Hämähäkkitontin terassi. Kuva: Turun kaupunki / Annika Kujanpää

Hämähäkkitontin terassi – keikkoja ja tilaa viettää aikaa

Hämähäkkiterassi avattiin 8.7. Alueella on tilaa 480 asiakkaalle. Terassilla tarjotaan ruokaa, juomaa ja jäätelöä sekä livemusiikkikeikkoja, joista osa on maksullisia ja osa maksuttomia. 

Miten toiminta on lähtenyt käyntiin, ravintoloitsija Erno Markula?

Avasimme torstaina 9.7. Siitä jäi hyvät fiilikset. Keli oli julma, mutta Brädin ilmaiskonsertissa oli paikalla 170 vierasta, mikä on mielestäni hyvä yleisömäärä terassimme kokoon nähden. 

Odotukset terassia kohtaan ovat korkealla. Lomakautta on vielä paljon jäljellä, joten uskon, että meidät vielä löydetään.

Minkälaista palautetta olette saaneet Hämähäkkiterassista?

Terassi on ollut tätä haastattelua tehdessä auki vasta yhden päivän, joten palautetta ei ole ehtinyt kantautua korviini. Kunhan toiminta lähtee kunnolla pyörimään, seuraamme asiakkaiden palautetta tarkkaan.

Miten turvallisuusasiat ovat huomioitu teillä? 

Kiersimme tiistaina 7.7. terveystarkastajan kanssa terassialueen läpi. Tarkastelimme kaikki yksityiskohdat niin, että riski tartuntatautien leviämiseen on mahdollisimman pieni. Kävimme läpi muun muassa pöytien ja penkkien sijoittelun, lämpimän veden pisteet, käsidesipisteet ja muut terveyteen liittyvät asiat.

Muuten alueen turvallisuudesta huolehtii X-Sec OY. He hoitavat järjestyksenvalvonnan, yövartioinnin ja yhteydenpidon pelastuslaitokseen.

Hämähäkkiterassin käsienpesupiste. Kuva: Turun kaupunki / Annika Kujanpää
Kesätori Vanhalla Suurtorilla. Kuva: Turun kaupunki / Anna Mattila

Kesätori Vanhalla Suurtorilla – tori täynnä yllätyksiä

Vanhan Suurtorin Kesätorilta on mahdollista löytää erilaisia käsityötuotteita, kuten koruja, lasi- ja keramiikkatöitä, lastenvaatteita ja käsityötarvikkeita. Torilla on tällä hetkellä myös jäätelömyyntiä. 

Kesätori on Turun kaupungin kädenojennus käsityöläisille, jotka ovat kokeneet taloudellisia tappioita kevään ja kesän peruuntuneiden tapahtumien takia. Myyntimökkejä tarjotaan ilmaiseksi kaupallisen ja ei-kaupallisen toiminnan käyttöön.

Miten Kesätorin toiminta on lähtenyt käyntiin, projektipäällikkö Tuija Alihaanperä?

Säiden takia myynti on ollut aika hiljaista. Muutama myyjä on päättänyt lopettaa, mutta sen jälkeen on saatu uusia myyjiä, kuten Mukilaakso, joka myy vanhoja ja käytettyjä muumimukeja ja -tavaroita, ja muutamia käsityöläisiä.

Toivottavasti ihmiset löytävät torille, varsinkin kun sää paranee. Lähellä on muitakin mielenkiintoisia tutustumiskohteita, kuten Brinkkalan juhlatilat, jotka ovat avoinna yleisölle kello 9–17. Brinkkalan pihan puodit, Turkuseuran Föripuoti ja Turun taidehalli ovat myös avoinna, joten niissäkin kannattaa piipahtaa.

Minkälaista palautetta Kesätori on saanut?

Asiakkaat ovat kommentoineet jonkin verran sitä, etteivät kaikki kojut ole auki. Se on ollut asiakkaiden kannalta tietenkin harmillista. Osa myyjistä kuitenkin myy esimerkiksi tekstiilejä, joten kojuja on jouduttu pitämään välillä kiinni sateen vuoksi. Toriaika on myös poikkeuksellisen pitkä, eikä kaikille myyjillä ole mahdollisuutta myydä koko sen aukioloaikana. 

Miten turvallisuusasiat ovat huomioitu teillä?

Terveystarkastaja on käynyt paikan päällä ja käynyt läpi alueen ruokamyyntipisteet. Hän on muun muassa ohjeistanut, että tarjottavat ruoat pitää sijoittaa pleksilasin taakse samalla tavalla kuin kahviloissa. 

Turvavälien kohdalla luotamme siihen, että ihmiset noudattavat itse niitä. Tori on tosi väljä, joten turvavälien pitäminen on helppoa.

Kesätorin juliste. Kuva: Turun kaupunki / Tuija Alihaanperä
Olavi Uusivirran keikka Logomon terassikesässä. Kuva: Jan Trygg / Sunborn Live

Logomon Terassikesä – keikkoja keskiviikosta lauantaihin

Logomon Terassikesässä järjestetään livetapahtumia aina keskiviikosta lauantaihin. Logomo tuo monipuolisella skaalalla Suomen eturivin artistit ja esiintyjät Turun kesälomakauden iltoihin. Tapahtumassa yhdistyvät live-esitykset sekä hyvät ruoat ja juomat.

Miten toiminta on lähtenyt käyntiin, Sunborn Cateringin ja Liven operatiivinen johtaja Juha Leinonen?

Terassikesä käynnistyi heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Kaksi ensimmäistä iltaa, jolloin meillä esiintyivät Gasellit ja Olavi Uusivirta, olivat loppuunmyytyjä. Myös viime viikonlopun Maustetytöt oli suosittu esiintyjä.

Hiljaisempiakin iltoja on ollut, varsinkin sään ollessa huono. Keikat ovat kuitenkin verrattain lyhyitä, joten niitä pystyy seuraamaan tuulisessa ja sateisessä säässä, jos varustautuu hyvin.

Miten järjestelyt ovat toimineet?

Oikein hyvin ovat toimineet. Alueena toimii Teatron terassi. Siinä on vieressä junarata, joten eihän se ole mikään jokiranta, mutta piha on asfaltoitu, mikä tekee tilasta käytännöllisen. 

Meillä on käytössä sisä-WC, ja osa juoma- ja ruokamyynnistäkin tapahtuu sisätiloissa.

Minkälaista palautetta Logomon Terassikesä on saanut?

Sosiaalisen median kautta on kyselty jonkin verran sitä, onko tila katettu. Se ei valitettavasti ole, joten neuvonkin varustautumaan sadetakilla, jos sääennuste lupaa sadetta. Sateenvarjoja ei konserttialueelle saa tuoda sisälle.

Olemme saaneet muutaman palautteen melusta lähialueen asukkailta. Alueella on kuitenkin suoritettu melumittaukset, ja toimimme asetettujen melurajoitusten puitteissa. Soitto alkaa aina klo 20 ja kestää keikasta riippuen noin 60–75 minuuttia, joten mahdollinen meluhaitta ei kestä kauan ja se päättyy ennen hiljaisuuden alkamista.

Miten turvallisuusasiat ovat huomioitu teillä? 

Meillä on 450 asiakaspaikkaa ja 1 700 neliömetriä tilaa, eli on tilaa olla väljästi. Normaalioloissa tuohon tilaan voisimme myydä kaksin verroin enemmän lippuja. 

Pöytiä pyyhitään usein ja kaikille on oma tuoli ja pöytäpaikka. Noudatamme aluehallintoviraston ohjeita.

Tanssimista ei ole kielletty, mutta sen pitää tapahtua omalla paikalla, eli lavan eteen ei saa mennä tanssimaan.

Kehotamme asiakkaita jäämään kotiin, jos heillä on flunssan kaltaisia oireita. Paikalla on lukuisia käsienpesumahdollisuuksia ja asiakkaita on neuvottu noudattamaan yskimisetikettiä. Seurueita kehotetaan pysymään yhdessä eikä muiden pöytiin saa istua ilman lupaa, jotta ylimääräisiltä kontakteilta vältytään. 

Yleisöä Gasellin keikalla Logomon terassikesässä. Kuva: Jan Trygg / Sunborn Live