Turku otti kaupunkipyöräjärjestelmäänsä kokeiluun 10 sähköpyörää. Kokeilun tarkoituksena on selvittää mahdollisuutta liittää sähköpyörät pysyväksi osaksi kaupunkipyöräjärjestelmää. eFöllärit ovat kaupunkilaisten testattavina heinäkuusta joulukuuhun.

Pähkinänkuoressa  

  • Kaupunkilaisten kokeiltavana 10 kpl sähköpyöriä
  • Kokeiluaika: heinäkuu-joulukuu 2020
  • eFöllärin tunnistaa asemalla sinikeltaisesta väristä
  • Pyörissä on ainoastaan käsijarrut
  • eföllärin saa käyttöön Föli-kortilla ja rekisteröitymällä Föli-fillareiden käyttäjäksi
  • Moottori toimii poljettaessa ja kytkeytyy pois 25 km/h nopeudessa
  • Sähköavustuksen ansiosta sähköpyörä on tavallista kevyempi polkea etenkin ylämäissä
  • Lisätietoja Fölläreiden nettisivuilta: www.foli.fi/fi/kaupunkipyorat

Föli-fillarit on toteutettu osana EU-rahoitteista CIVITAS ECCENTRIC -hanketta, joka edistää kestävää liikkumista ja älykästä kaupunkiliikennettä Turussa ja neljässä muussa Euroopan kaupungissa: www.turku.fi/civitas-eccentric

Föli-fillarit on myös osa Turun seudun joukkoliikenne Fölin palvelukokonaisuutta.

Sähköpyöräkokeilu on osa kestävän liikkumisen kehittämistä Turussa.

– Sähköpyöräily on kasvanut merkittäväksi ilmiöksi eri puolilla maailmaa. Haluamme tarjota turkulaisille mahdollisuuden kokeilla tätä kätevää ja trendikästä kulkutapaa. Meille on myös tärkeää saada käyttäjiltä palautetta, sanoo Föli-fillareita koordinoiva Katariina Salokannel Turun kaupungilta.

Sähkökäyttöisen Föllärin tunnistaa sinisestä rungosta ja keltaisista siivekkeistä. Lisäksi eFölläreissä on ainoastaan käsijarrut.

Sähköpyörä sopii seitsemän kukkulan kaupunkiin

eFölläri on kaupunkipyörä, jonka sähkömoottori käynnistyy, kun pyörällä poljetaan ja sammuu automaattisesti 25 kilometrin tuntivauhdissa. Tämän jälkeen polkija vastaa itse nopeuden kasvattamisesta.  

eFöllärillä ajamien ei eroa merkittävästi tavallisesta Fölläristä, mutta polkeminen on kevyempää. Sähköpyörälläkin saa siis liikuntaa, mutta matkat taittuvat nopeammin kuin perinteisellä pyörällä. Sähköavusteisuus tekee myös vastatuuleen ja ylämäkeen polkemisen vähän helpommaksi.  

Mikäli pyörän akku sattuisi loppumaan kesken ajon, eFölläri muuntuu takaisin tavalliseksi polkupyöräksi ja matka voi jatkua.  

- Usein pyöräilyinnostus katkeaa pitkiin matkoihin tai ylämäkiin, joita Turussakin riittää. Sähköavusteinen polkupyörä mahdollistaa kaupunkipyöräilyn monille, joille perinteinen polkupyörä on liian raskas polkea, Salokannel kertoo.

eFölläri vaatii Föli-kortin

eFöllärin saa käyttöön ainoastaan Fölin matkakortilla. Sekä tavallisten että sähköavusteisten Fölläreiden käyttöoikeus sisältyy maksutta useimpiin Fölin kausikortteihin.   

Sähköpyörän saa käyttöön Fölläri-asemalta

Käy rekisteröitymässä Föli-fillareiden käyttäjäksi ja liitä Föli-kausikortti omaan profiiliisi tai osta käyttöoikeus kuukaudeksi. Tämän jälkeen saat myös sähkö-Föllärin käyttöösi näyttämällä Föli-korttia pyörän takaosassa olevaan paneeliin. Myös arvokortti käy tunnistautumiseen.

Tavallisten kaupunkipyörien tapaan eFöllärin voi ottaa käyttöön ja palauttaa mille tahansa Fölläri- asemalle. eFölläriä ei kuitenkaan kiinnitetä asematelineeseen, vaan se lukitaan aseman viereen. Toisin kuin tavallisissa Fölläreissä, sähköpyörien lukko on takapyörässä.

eFöllärit näkyvät Fölin reittioppaassa tavallisina kaupunkipyörinä, joten kaupunkipyöräilijällä ei ole mahdollisuutta nähdä, onko juuri sähköpyörä saatavilla jollain asemista. Asemalla vapaan eFöllärin tunnistaa helposti sinisestä väristä.

Fölläreiden pop-up-asemat Ruissalossa

Föllläreillä voi suunnata kesällä 2020 jälleen myös Ruissaloon. Heinä–elokuussa uusia asemapaikkoja testaavat pop-up-asemat sijaitsevat Ruissalon kansanpuistossa vesibussin päätepysäkin läheisyydessä sekä Saaronniemen leirintäalueen parkkipaikan yhteydessä. Näin kaupunkipyöräverkosto yhdistyy kätevästi myös kesän ajan Aurajoelta Ruissaloon liikennöivään Fölin vesibussiin!

Lisäksi Turun Tuomiokirkon edustalla ollut kaupunkiyöräasema on siirtynyt yhteisterassialueen tieltä kirkon toiselle puolelle, Akatemiatalon edustalle.

Katso Föli-fillareiden tarkat asemapaikat Fölin reittioppaasta.