Turun alueella on todettu heinäkuusta lähtien useita koronavirustartuntoja henkilöillä, jotka ovat matkustaneet Välimeren Balkanin alueella esimerkiksi Albanian, Serbian ja Pohjois-Makedonian alueella. Tartuntoihin on liittynyt myös perheen sisäisiä jatkotartuntoja. Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri pilotoivat yhteistyössä terveysneuvontapistetoimintaa Turun lentoasemalla tästä viikonlopusta alkaen.

Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL)
Ohjeita Suomeen saapuville matkustajille, esimerkiksi lisätietoa omaehtoisesta karanteenista.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden kohdalla maahantulon rajoituksia ei ole. Matkustaminen epidemia-alueille lisää koronaviruksen leviämisenriskiä myös Suomessa.

Turun lentoasemalle saapuu lentoja sellaisista maista, joissa koronatilanne on huono tai menossa huonompaan suuntaan esimerkiksi Pohjois-Makedonia ja Puola.

- Erityisesti Välimerellä sijaitsevan Balkanin niemimaan alueella koronavirustilanne on huono. Siellä matkustaneiden ja Suomeen saapuvien on siksi erittäin tärkeää noudattaa omaehtoista karanteenia 14 vuorokauden ajan. Tällä ehkäistään tartuntojen leviämistä Suomessa, Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi toteaa.

Terveysneuvontapisteen toimintaa pilotoidaan

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri pilotoivat yhteistyössä tästä viikonlopusta alkaen terveysneuvontapisteen toimintaa Turun lentoasemalla. Matkustajia ohjeistetaan jatkohoitoon ja karanteeniin liittyvissä asioissa sekä ohjataan tarvittaessa koronatestaukseen. Matkustajista testataan ne, joilla on koronavirukseen liittyviä oireita tai jotka epäilevät saaneensa tartunnan. Toiminnasta rakennetaan pysyvä malli, joka ulotetaan myöhemmin myös Turun satamaan.

- Tällä hetkellä lentoliikenne ja lentoyhteyksillä Turkuun saapuvat matkailijat ovat koronaviruksen leviämisen ehkäisemisen kannalta olennainen ryhmä. Siksi aloitamme toiminnan Turun lentoasemalla, hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa toteaa.

Matkustaminen on riski koronan leviämiselle ja siksi jokaisen tulee tarkkailla vointiaan ja mennä tarvittaessa koronavirustesteihin, jotta epidemian leviämisen vaara saadaan minimoitua.

Mikäli olet matkaillut tai viettänyt pidemmän ajan ulkomailla ja palaat Suomeen, seuraa terveydentilaasi ja huomioi:

  • Jos sinulla tai jollakin perheenjäsenelläsi on kuumetta, yskää, hengenahdistusta, nuhaa, lihaskipua tai esimerkiksi ripulia, pitää hakeutua koronavirustestiin.
  • Voit ottaa myös oireettomana yhteyttä koronaneuvontapuhelimeen, jos tulet erittäin korkean koronariskin maista.
  • Ota arkisin puhelimitse yhteyttä Turun koronaneuvontapuhelimeen (p. 02 266 2714) tai Turun terveysasemien ajanvaraukseen (p. 02 266 1130). Viikonloppuisin ota yhteyttä Turun alueen yhteispäivystykseen (p. 02 313 8800) tai tee koronaviruksen oirearvio osoitteessa omaolo.fi.