Koronatartunnat ovat kasvussa Suomessa. Turun kaupunki haluaa muistuttaa jokaisen vastuusta koronan toisen aallon seurausten lieventämiseksi.

AJANKOHTAISIN INFO JA OHJEET

Kasvomaskin käyttöä suositellaan

Turun kaupunki suosittelee joukkoliikenteessä maskien käyttöä kaikille matkustajille. Ruuhka-aikoina busseissa voi olla täyttä, eikä turvavälejä ole mahdollista noudattaa. Mikäli mahdollista, matkustaminen kannattaa ajoittaa ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Suosittelemme myös välttämään edelleen käteisen käyttöä ja käyttämään mobiililippua tai lataamaan matkakortin esim. nettilatauspalvelussa. 

Myös THL suosittaa maskin käyttöä, kun  

  • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää 
  • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Lue lisää: THL:n maskisuositus

Jokaisen kaupunkilaisen vastuulla on maskien hankkiminen itse. Turun kaupunki myös jakaa maskeja vähävaraisille ruoka-apupaikoissa. 

Lue lisää: Turun kaupunki aloittaa kasvomaskien jakamiseen vähävaraisille.

Kaupunki myös hankkii ja kustantaa maskit niille työntekijöilleen, joiden työnkuvaan liittyy valtiohallinnon maskisuositus.

Kipeänä pysy kotona

On tärkeää, että turkulaiset muistavat jatkaa keväällä hyvin aloitettuja tehokkaita käytäntöjä koronan torjunnassa: muistetaan turvavälit, hyvä käsihygienia ja oikeanlainen yskiminen hihaan. Kipeänä ei saa mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin.

– Jokainen meistä voi vaikuttaa suuresti siihen, miten epidemia nyt leviää vai saadaanko se yhdessä pidettyä hallinnassa, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve

Matkustaminen on riski

Matkustaminen on riski koronan leviämiselle. Jokaisen ulkomailla palaavan tulee tarkkailla terveydentilaansa ja hankkiutua herkästi koronavirustesteihin. 

Vältä tarpeettomasti matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Tarkista: Lista maista ulkoministeriön sivuilla. 

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen.

Jokaisen, joka saapuu Suomeen maasta, jossa on matkustusrajoituksia, tulee jäädä 14 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin. Karanteeni tarkoittaa, että henkilö pysyy kotona ja välttää lähikontakteja. Suositus on, ettei omaehtoisessa karanteenissa oleva lapsi osallistuisi varhaiskasvatukseen tai perusopetukseen. Sama koskee aikuisten työssäkäyntiä. Huomaa, että omaehtoinen karanteeni on voimassa, vaikka olisit käynyt koronatesteissä ja saanut negatiivisen tuloksen. 

Lue lisää: Matkailtuasi Suomen ulkopuolella hakeudu herkästi koronavirustestiin

Kouluissa seurataan tilannetta

Kouluissa ovat käytössä samat erityisjärjestelyt kuin kevätlukukauden loppuessakin, ja tarvittaessa kouluilla on valmiudet siirtyä etäopetukseen hyvinkin nopeasti. Koulut alkavat elokuun puolivälissä lähiopetuksena kaikissa Turun oppilaitoksissa. Tilannetta seurataan tiiviisti.  

Jos varhaiskasvatuksessa hoidossa oleva tai peruskoulussa, lukiossa tai Turun ammatti-instituutissa opiskeleva on ollut enintään kaksi viikkoa ennen hoito- tai opiskelukauden alkua ulkomailla, tulee hänen tai huoltajansa olla yhteydessä päiväkodin tai oppilaitoksen henkilökuntaan omaehtoisesta karanteenista. Kahden viikon omaehtoinen karanteeni koskee erikseen määriteltyjä maita, joissa on matkustusrajoituksia.  

Kaupungin palveluissa noudatetaan turvallisuusohjeita

Kaupungin omalle henkilökunnalle on annettu suositus tehdä etätöitä toistaiseksi niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista ja töihin paluun ohjeistuksia valmistellaan.  Työhön paluun pelisääntöjä valmistellaan huomioiden samalla työelämän laajempikin muutos, joka on tapahtunut koronan takia nopeutetussa aikataulussa.
 
Asiakastapaamisissa huolehditaan turvallisuusohjeista, kuten tähänkin saakka. Museot, kirjastot, uimalat ja muut kesäkuussa avatut aktiviteetit pidetään auki, turvallisuusohjeita noudattaen.  

Turun kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus ja muut toimielimet kokoontuvat turvallisuuteen liittyvät asiat huomioiden. Tarvittaessa toimielimet voivat pitää kokouksensa myös etäkokouksina.