Turkulaisten kuvanveistäjien yhdistys Jöötti ry:n 30-vuotisjuhlanäyttely Patina levittäytyy Turun linnan keskiaikaisiin tiloihin 21.8.–18.10.2020.

Jöötti ry on turkulaisten kuvanveistäjien yhdistys, jonka funktio on pronssivalutaidon ylläpitäminen yhdistyksen taidevalimossa. Näyttelyn teokset kommentoivat aikaa ja siinä vallitsevia historiallisia ja ajankohtaisia ilmiöitä vuoropuhelussa Turun linnan keskiaikaisten tilojen kanssa. Patina-juhlanäyttelyssä nähdään teoksia yhdistyksen taiteilijoilta Béla Czitrom, Anna Ellmén, Outi Eronen, Minerva Martiskainen, Sinikka Mäki-Lertola, Erik Mäkinen, Mika Natri, Maarit Nissilä, Armi Nurminen, Markku Ojala, Merja Pitkänen, Jani Rättyä, Silja Selonen ja Juha Welling.

Näyttelyn teemoina aika ja ihmisyys

Yhdistyksen jäsenet käyttävät laajasti muitakin materiaaleja kuin pronssia. Patina-näyttelyn taideteoksia yhdistääkin yhtenäisen materiaalin sijaan näyttelyn teema, aika. Näyttelyn teokset kuvaavat rohkeasti eri materiaalein ja tekniikoin toteutettujen veistosten ja veistosinstallaatioiden kautta ajan kulumista ja sen merkitystä ihmisen elämässä. Teokset herättelevät kysymyksiä ihmisyydestä ja käyvät yllättävää vuoropuhelua Turun linnan ainutlaatuisten, historiallisten tilojen ja katsojan kanssa.

Teoksissa ihmiskuntaa ja sen historiaa heijastellaan koko maailmankaikkeuden historiaan. Ihmisen aika on lyhyt ja toisinaan jokin pieni organismi, kuten virus, voi muuttaa yksittäisen ihmisen tai koko yhteiskunnan tulevaisuuden. Aika näyttäytyy kaikin tavoin suhteellisena. Meidän ymmärryksemme ajasta perustuu ajatteluun, kokemaamme ja muistoihin. Monesti haluaisimme muistaa jotain tärkeää; jonkin hetken tai ihmisen, mutta tärkeimmätkin asiat voivat ajan myötä unohtua. Toisinaan taas haluaisimme unohtaa jotain, mikä on piirtynyt ikuisesti mieleemme.

Ainutlaatuinen taidevalimo

Kuvanveistäjät Sinikka Mäki-Lertola, Erik Mäkinen, Maarit Nissilä ja Hasan Fuat Sari perustivat Jöötti ry:n vuonna 1990. Taiteilijayhteisön ylläpitämän valimon 30 vuotta jatkunut toiminta on alueellisesti ja valtakunnallisestikin merkittävää ja ainutlaatuista. Vuosien myötä yhdistyksen toiminta on laajentunut ja jäsenmäärä kasvanut. Nykyään Jööttiin kuuluu 19 jäsentä.

Jöötti ry:n pronssivalimo on toiminut Turussa vuodesta 1990. Valimo toimi ensin lähes 20 vuotta Jokikadulla, jonka jälkeen valimo sai uudet tilat Pääskyvuoren kasarmialueelta. Valimo on taiteilijoille erittäin tärkeä, koska Turun seudulla ei ole muuta taidevalimoa ja on taloudellisesti edullisempaa valaa itse kuin käyttää kaupallista valimoa. Pronssin valaminen itse mahdollistaa myös sellaisten kokeilujen tekemisen, joiden valattaminen kaupallisessa valimossa olisi liian suuri taloudellinen riski. Pronssivalussa on työvaiheita, jotka edellyttävät useiden henkilöiden työpanosta. Yhdessä työskentely ja lukemattomat tunnit muotinpoltto- ja upokasuunin äärellä ovat vahvistaneet yhteisöä vuosi vuodelta.

Jöötti ry:llä on myös kurssitoimintaa. Valukursseja on järjestetty sekä yksityisesti että työväenopiston ja Turun AMK:n Taideakatemian kurssitarjonnan kautta. Yhdistys on aktiivisesti yhteistyössä muiden turkulaisten taiteilijajärjestöjen kanssa.

Patina – Jöötti ry 30 vuotta
Näyttely Turun linnassa 21.8.–18.10.2020

Avoinna:

  • 1.6.–31.8. ma-su klo 10:00–18:00
  • 1.9. alkaen ti–su klo 10:00–18:00

Pääsymaksut:

  • 1.6.–31.8.: aikuiset 14 € / lapset (7–15-vuotiaat) 5 € / perhelippu 33 € / opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 7 €
  • 1.9. alkaen: aikuiset 12 € / lapset (7–15-vuotiaat) 5 € / perhelippu 29 € / opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 6 €

Valokuvan teos: Juha Welling: Organismi, 2018. Poltetut ja värjätyt puukiekot. Kuvaaja: Ville Mäkilä, TMK.