Turun ammatti-instituutissa on yli 8000 opiskelijaa, jotka opiskelevat kuudessa koulutalossa. Opiskelijoilla on hyvinvoinnin tukena käytettävissään opiskelijahuollon palvelut, joihin kuuluu lisäksi psykiatristen sairaanhoitajien tarjoama apu.

Lisätiedot:

Turun ammatti-instituutti:

  • yli 8000 opiskelijaa
  • 26 ammattitutkintoa ja 50 ammatti- ja erikoisammattitutkintoa
  • TAI toimii Aninkaisten, Kellonsoittajankadun, Lemminkäisenkadun, Juhannuskukkulan, Peltolan ja Uudenmaankadun koulutaloissa.

www.turkuai.fi

Opiskelijoille haasteita voivat aiheuttaa muun muassa uniongelmat ja sosiaalisten tilanteiden jännittäminen. Kouluterveydenhoitaja ohjaa nuoren eteenpäin oikean avun äärelle arvioinnin jälkeen.

Ammatti-instituutin Aninkaisten ja Lemminkäisenkadun koulutalojen psykiatrinen sairaanhoitaja Sini Nevantaus aloitti työssään viime vuoden elokuussa.

- Olen päässyt hyvin sisälle kouluyhteisöön. Ja erityisesti tärkeät yhteistyökumppanit kouluterveydenhoitajat ovat ottaneet minut hyvin vastaan.

Aninkaisten koulutalossa on hyvä tilanne, sillä koulupsykologi, psykiatrinen sairaanhoitaja ja kouluterveydenhoitaja ovat useamman päivän viikossa samaan aikaan samoissa tiloissa.

- Jos kouluterveydenhoitaja ehdottaa opiskelijalle psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanottokäyntiä, voin käväistä aikataulujen sopiessa esittäytymässä jo opiskelijan terveystarkastuksen aikana. Opiskelijoiden avuntarve on ollut aaltoilevaa, mutta töitä on tehty koko ajan, Nevantaus jatkaa.

Oppilaan parasta mietitään yhteistyössä

Koulun oppilashuollon kokonaisuuteen kuuluvat myös koulu- ja opintopsykologin palvelut. Opiskelija voi ottaa psykologiin suoraan yhteyttä.

- Kouluterveydenhoitajan ohella olen tehnyt myös Sinin kanssa yhteistyötä viime lokakuusta asti. Olemme monena päivänä viikossa täällä yhtä aikaa, joten yhteistyö sujuu luontevasti, opintopsykologi Katariina Ensomaa toteaa.

Olemme monena päivänä viikossa täällä yhtä aikaa, joten yhteistyö sujuu luontevasti.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Sini Nevantaus

Sini Nevantaus on samaa mieltä.

- Pohdimme yhdessä, jos oppilas hyötyisi ennemmin psykologin kuin psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotoista tai päinvastoin. Opiskelija voi käydä molempienkin vastaanotolla. Myös nuoren perhe voidaan ottaa mukaan nuoren niin halutessa.

Pohdimme yhdessä, jos oppilas hyötyisi ennemmin psykologin kuin psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotoista tai päinvastoin.

Vaikka psykiatristen sairaanhoitajien palvelu on kouluille tärkeä lisä oppilashuollon rinnalla, Katariina Ensomaa toivoo, että lakisääteisten palveluiden resursseja (mm. koulu- ja opintopsykologit) lisättäisiin.

On kuitenkin varmaa, että kouluissa työ nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi jatkuu.