Mikä on tekniikan alojen tulevaisuus Suomessa? Entä alueellisesti Lounais-Suomessa? Tekniikan osaaminen ottaa ison harppauksen Turun seudulla eteenpäin, kun Turun yliopiston teknillinen tiedekunta aloittaa toimintansa. Osaavia tekijöitä tekniikan aloille tarvitaan myös toisen asteen ammatillisen koulutuksen käyneiden osalta.

Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa voi opiskella laaja-alaisesti tekniikan eri aloja, ja se antaa hyvän pohjan työelämään sekä mahdolliseen jatko-opiskeluun.

­– Kannustan nuoria hakeutumaan tekniikan aloille, koska tekniikan alat ovat monipuolisia ja liittyvät vahvasti tulevaisuuden kehittämiseen. Toivon, että tekniikan alojen yhteistyötä tiivistetään vielä nykyistäkin enemmän ammatillisen koulutuksen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kesken, toteaa Turun kaupungin sivistystoimialan työelämälehtori Matti Raho.

Ideoita ja ajatuksia tekniikan alojen vetovoimaisuuden edistämiseksi esitellään LiVe – Lisää vetovoimaa -projektin virtuaalisessa lopputilaisuudessa tiistaina 25.8.2020.

  • Ilmoittaudu täältä (tilaisuuteen ilmoittautuneille lähetetään Teams -osallistumislinkki päivää ennen tilaisuutta).

Projektin yhteistyönä on valmistunut opas, johon on koottu reseptinomaisesti malleja kokeiltavaksi. Opas soveltuu muillekin aloille kuin tekniikkaan, ja se julkaistaan tilaisuudessa. Tilaisuudessa saadaan kuulla myös opiskelijoiden ajatuksia siitä, mitkä asiat tekevät heidän mielestään tekniikan alat kiinnostaviksi.

Lopputilaisuudessa ovat mukana myös milleniaaleja tutkineet Atte ja Karoliina Mellanen. Milleniaalit, nuoret työntekijät, määrittelevät työn tekemisen tavat ja tulevaisuuden seuraaviksi vuosikymmeniksi. Mellaset ovat tutkineet milleniaalien ajatuksia ja kertovat miten milleniaaleja tulisi työpaikoilla johtaa, sitouttaa ja valmentaa oman potentiaalinsa käyttöön.

Tekniikan alojen ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuuden lisäämiseksi käynnistettiin LiVe – Lisää vetovoimaa -projekti keväällä 2017. Projektin tarkoituksena on nuorten avulla, nuorten näkökulmasta ja nuorten toimintatavoin markkinoida opiskelualoja ja tuoda vetovoimaisuutta tekniikan aloille Lounais-Suomessa. Tavoitteena on lisätä nuorten ja heidän vanhempiensa tietoisuutta tekniikan koulutusaloista ja jatkokoulutusmahdollisuuksista, sekä lisätä toisen asteen opinnoissa olevien opiskelijoiden tietoisuutta teollisuuden tarjoamista työllistymis- ja jatko-opintomahdollisuuksista. Projektin kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset nuoret, toisen asteen opiskelijat sekä opetus- ja ohjaushenkilöstö peruskoulussa ja toisella asteella. Projektiin on osallistunut yhdeksän ammatillista oppilaitosta, Turussa Turun ammatti-instituutti sekä Koneteknologiakeskus.

Hanketta rahoittaa Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.