Energia-ala on ilmastotekojen kannalta keskeisessä roolissa. Turku Energia on jo vuosien ajan panostanut pitkäjänteisesti uusiutuvien energianlähteiden lisäämiseen ja päästöjen vähentämiseen. Vuonna 2018 käyttöön otettu Artukaisten höyryntuotantolaitos vähentää hiilidioksidipäästöjä 20 000 tonnia vuodessa.

TURKU ENERGIAN ILMASTOTEKO PÄHKINÄNKUORESSA

Artukaisten höyryntuotantolaitos

  • Vähentää raskaan polttoöljyn käyttöä.
  • Käyttää polttoaineenaan metsähaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita.
  • Tuottaa höyryä ja lämpöä suurille teollisuusyrityksille.
  • Mahdollista siirtää höyryä myös kaukolämpöverkkoon.
  • Vähentää höyryn- ja lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä noin 20 000 tonnia vuodessa.
  • Katso Turku Energian video aiheesta.

5 KYSYMYSTÄ ILMASTOTEOSTA -SARJA

Hiilineutraalia Turkua tekemässä on kasvava joukko yrityksiä ja yhteisöjä. Nostamme viidellä kysymyksellä esiin paikallisten toimijoiden ilmastotekoja. 

Tutustu sarjan muihin julkaisuihin.

Jokainen askel vie meitä kohti tavoitetta.

Kysymyksiin vastaa Turku Energian lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä.

1. Kuvaile ilmastotekoanne lyhyesti

Turku Energian Artukaisiin rakentama uusi höyryntuotantolaitos vähentää raskaan polttoöljyn käyttöä Turku Energian tuotannossa. Se käyttää polttoaineenaan metsähaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita.

Höyryntuotantolaitos rakennettiin ensisijaisesti tuottamaan höyryä ja lämpöä alueella sijaitseville suurille teollisuusyrityksille. Samassa yhteydessä alueelle rakennettiin höyryverkosto, joka vähentää oleellisesti höyryn siirtohäviöitä ja näin ollen parantaa koko järjestelmän tehokkuutta.

Bioenergiaa tuottavan höyryntuotantolaitos vihittiin käyttöön lokakuussa 2018. Investoinnin suuruus oli yhteensä noin 14 miljoonaa euroa ja sen teho on noin 12 megawattia. Laitos kattaa koko alueen höyryn tarpeen. Lisäksi sillä on mahdollista tuottaa kaukolämpöä kaukolämpöverkkoon, jos kaikkea höyryä ei tarvita alueen teollisuuden prosesseissa.

2. Miten tekonne vähentää hiilidioksidipäästöjä?

Uusi höyryntuotantolaitos vähentää Turku Energian höyryn- ja lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä yhteensä noin 20 000 tonnia vuodessa.

3. Miksi teette ilmastotekoja ja miksi lähditte mukaan tekemään hiilineutraalia Turkua?

Energia-ala on ilmastotekojen kannalta keskeisessä roolissa. Turku Energia on jo vuosien ajan panostanut pitkäjänteisesti uusiutuvien energianlähteiden lisäämiseen ja päästöjen vähentämiseen.

Turku Energian 2018–2020 ympäristöohjelman tärkeimmät päämäärät ovat uusiutuvan energian osuuden lisääminen, päästöjä vähentäminen, energiatehokkuuden lisääminen ja ympäristölle haitallisen toiminnan vähentäminen. Näihin toimiin pyritään aktiivisesti muun muassa uusien investointien avulla.

Tänä vuonna koko Turku Energian myymästä kaukolämmön on 80 prosenttia tuotettu hiilidioksidivapailla tuotantomuodoilla. Kivihiilen käyttöä on saatu vähennettyä alle 10 prosenttiin, ja kivihiilen käyttö tulee loppumaan vuonna 2022 kokonaan. Tänä kesänä Naantalissa suljettiin lopullisesti kaksi vanhinta kivihiililaitosta.

Uusiutuvaan energiaan perustuva energialaitos on vihreämpi tapa tuottaa yritysten tarvitsemaa höyryä ja lämpöä.

4. Minkälainen potentiaali alallanne on vähentää hiilipäästöjä ja millä keinoin?

Kaukolämpöalalla pyritään määrätietoisesti vähentämään hiilidioksidipäästöjä investoimalla hiilidioksidivapaaseen tuotantoon. Turku Energia on tehnyt jo 2000-luvun alusta lähtien investoinnit tätä ohjenuoraa noudattaen.

Suurimpina yksittäisinä investointeina ovat olleet Orikedon biolämpökeskus (2002), Kakolan Lämpöpumppulaitos (2009), Luolavuoren pellettilaitos (2015), Naantalin monipolttoainevoimalaitos (2017), Artukaisten biohöyrykeskus (2018) sekä lukuisat pienemmät hankkeet biokaasuista hukkalämpöjen hyödyntämisiin. Näillä investoinneilla olemme saaneet hiilidioksidivapaan tuotannon osuuden nostettua 80 prosenttiin, mikä on suurien kaukolämpöyhtiöiden joukossa paras tulos. Olemme konkreettisesti toteuttaneet sen tuotantomuutoksen, jota muut suuret kaukolämpöyhtiöt vasta suunnittelevat ja toivottavasti myös toteuttavat.

Turku Energialla on edelleen suunnitelmissa lisätä hiilidioksidivapaata lämmöntuotantoa sekä parantaa koko kaukolämpöjärjestelmän tehokkuutta. Suunnittelupöydällä ovat muun muassa geolämpö, hukkalämpöjen hyödyntäminen lämpöpumpputekniikalla, lämmön varastointi, verkoston lämpöhäviöiden minimoiminen, lämmön kysyntäjousto, lämmön- ja jäähdytyksen yhteistuotanto sekä yleisesti sektori-integraatio eri toimintojen välillä. Tavoitteena on tietysti täysin hiilidioksidivapaa lämmöntuotanto, josta ei olla enää kaukana.

5. Viesti muille toimijoille

Ilmastonmuutos on yhteiskuntamme suurimpia uhkia, mutta se myös muovaa yrityksiä ja luo uutta liiketoimintaa. Me uskomme, että ne yhteisöt ja organisaatiot, jotka toimivat ilmastotavoitteiden eturintamassa, ovat myös tulevaisuudessa voittajia.

Nyt tarvitaan kaikilta toimijoilta enemmän tekoja kuin pelkkiä puheita!