Turun kaupunki järjestää 24.9.2020 tilaisuuden, jonka tavoitteena on edistää keskustelua päästöjen kompensoinnista sekä siihen liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista. Yritykset, kunnat, yhteisöt ja muut asiasta kiinnostuneet asiantuntijatahot ovat tervetulleita mukaan keskustelemaan ratkaisuista.

Tilaisuus järjestetään osana  6Aika Ilmastopositiiviset yritysalueet ja arvoketjut -hanketta, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Uudenmaanliitto ja hankkeeseen osallistuvat kaupungit ja muut organisaatiot.  

Vahvaa ilmastopolitiikkaa toteuttava Turku pyrkii olemaan kestävien ratkaisujen ja osaamisen kansainvälisesti tunnustettu ja tunnettu edelläkävijä ja kehittäjä. Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2029 ja siitä eteenpäin ilmastopositiivinen alue, jolloin alueen nettopäästöjen tulisi olla negatiiviset. Jotta tavoitteet saavutetaan, hiilineutraalin Turun tekemiseen tarvitaan mukaan koko yhteiskunta mukaan lukien alueella toimivat yhteisöt, yritykset ja kaupunkilaiset. 

Päästövähennysten jälkeenkin kaupunkien hiilineutraalius tulee edellyttämään laajamittaista päästöjen kompensointia, mihin ei toistaiseksi ole olemassa riittäviä keinoja. Turun Hiilineutraaliustavoite on määritelty siten, että kaupungin alueen päästöt vähenevät vähintään 80 prosenttia ja jäljelle jäävät päästöt kompensoidaan joko hiilinielujen tai muiden kompensaatiomekanismien avulla. Paitsi julkishallinnolla myös monilla yrityksillä ja yhteisöillä sekä kuntalaisillakin on aito halu kompensoida oman toimintansa välttämättömiä ilmastovaikutuksia.

”Nopeasti kasvavaan kysyntään on vastattava myös paikallisesti mahdollisimman monipuolisella valikoimalla keinoja. Turun kaupungin tavoitteena on edistää läpinäkyviä, mitattavia ja ekologisesti hyväksyttäviä paikallisia ratkaisuja jäljelle jäävien päästöjen kompensoinnille sekä kehittää kompensoinnin mahdollistavia yhteistyömalleja kaupungin ja yritysten välille. ” kertoo Miika Meretoja erityisasiantuntija Turun kaupungilta.

Tilaisuus järjestetään verkkotilaisuutena ja ilmoittautuneille toimitetaan osallistumislinkki lähempänä tilaisuutta.

Tilaisuudessa kompensaatiopalveluita tarjoavilla toimijoilla on mahdollisuus esitellä ratkaisujaan päästöjen kompensointiin. Tilaisuuden sujuvoittamiseksi kukin toimija voi lähettää etukäteen 2 minuutin esittelyvideon 11.9.2020 mennessä. Videolla tulisi esitellä tarjottu ratkaisu ja kompensaatioperiaate, kenelle ratkaisu on suunnattu sekä miten toivoisi kompensaatiojärjestelmää edistettävän paikallisella ja kansallisella tasolla. Lisätietoja ilmoittautumislomakkeessa! Toimijoiden on myös mahdollista tuoda esiin omia näkemyksiä kompensaatioiden edistämisestä tilaisuuden työpajaosiossa.   

Tilaisuuden tavoitteena on herätellä keskustelua paikalliseen kompensaatioon liittyvistä mahdollisuuksista ja haasteista. Tilaisuuden kutsu ja ohjelma:

Ilmoittaudu tilaisuuteen 18.9.2020 mennessä: https://link.webropolsurveys.com/S/6CC78FEBA4EBCC3C

HUOM! Kompensaatiopalveluiden esittelyt 11.9 mennessä.

Lisätietoja:

Maija Rusanen, projektikoordinaattori, Turun kaupunki, maija.rusanen@turku.fi (tilaisuuteen liittyvät kysymykset)

Miika Meretoja, erityisasiantuntija, Turun kaupunki, miika.meretoja@turku.fi (päästöjen kompensointi)