80-vuotisjuhlakesäänsä viettävä Luostarinmäki täyttyy jälleen eri alojen käsityöläisistä kun perinteiset Käsityötaidon päivät täyttävät museoalueen 20.–23.8.2020.

Päivien aikana museon verstaissa voi tavata lähes 30 eri alan taitajaa, jotka kuuluvat Kultainen Omena Kilta -yhdistykseen. Tänä vuonna erityistä huomiota saavat esillä olevat historialliset puvut sekä Luostarinmäen alueesta tehty saavutettava keraaminen pienoismalli, joka on vastassa vierailijoita pääportin tuntumassa.

Juhlavuoden Käsityötaidon päivillä estradille nousevat museon historiallisten mallien mukaan tehdyt puvut. Henkilökunnan puvut ovat museon toiminnan alkuvuosista lähtien olleet olennainen osa museon elävöittämistä luoden illuusio kahden vuosisadan takaisesta elämästä Luostarinmäen korttelissa. Ensimmäiset historiallisten pukujen mukaan ommellut työpuvut valmistuivat Käsityötaidon päiväksi vuonna 1949. Puvut on suunnitellut silloinen Käsityöläismuseon johtaja Irja Sahlberg esikuvinaan museon kokoelmissa olevat kansanpuvut. Kankaat kutoi museon oma kankuri käyttäen malleina mm. Luostarinmäen talojen korjaustöiden yhteydessä seinien raoista löytyneitä kankaanpaloja.

Tämän vuoden Käsityötaidon päivillä pukuja ja niiden valmistusta esitellään monesta eri näkökulmasta. Lauantaina 22.8. klo 13 kuullaan historiantutkija Anna Niirasen luento Säädyllisiä ja säädyttömiä: näkökulmia 1800-luvun suomalaiseen pukeutumiseen. Luennolla tarkastellaan, millaisia muutoksia suomalaisessa arki- ja juhlapukeutumisessa tapahtui 1800-luvun aikana. Luennon jälkeen Luostarinmäen pukuja esitellään klo 15 alkavassa muotinäytöksessä. Näytöksessä pääsee ihastelemaan pukujen kirjoa ja kuulemaan pukujen taustoista. Päivien aikana voi myös tavata työnsä ääressä lukuisia pukuihin ja asusteisiin erikoistuneita käsityöläisiä aina tykkimyssyn kirjojasta suutariin ja kehrääjästä ompelijaan.

Uusi saavutettava pienoismalli
Käsityötaidon päivillä julkistetaan keraaminen pienoismalli, joka auttaa vierailijoita museoalueen hahmottamisessa heti museoon saavuttaessa. Pienoismalli sisältää selkokartan ja avainkartan, ja samalla se on perinteikäs käsityötaidon näyte.

Pienoismalli on suunniteltu yhteistyössä Avaava Oy:n kanssa. Kolmesta osasta koostuva kosketeltava malli lisää maastoltaan ja rakennuksiltaan haasteellisen historiallisen alueen saavutettavuutta.  Monista materiaalivaihtoehdoista juuri keramiikan katsottiin sopivan hyvin Luostarinmäelle. Sen jälki on perinteikästä, kaunista ja elävää, kuten Luostarinmäkikin.

Perinteiset Käsityötaidon päivät järjestetään Luostarinmäen museokorttelissa 20.–23.8.2020 klo 10–18.
Sisäänpääsymaksu 8 € / 3 € (7–15-vuotiaat) / perhelippu 19 €. Ohjelma sisältyy sisäänpääsymaksuun.