Eevastiina Rindell irtisanottiin koronaepidemian seurauksena. Uusi suunta löytyi palvelumuotoilusta ja avointen ammattikorkeakoulujen opinnoista.

Muotoilija ja insinööri Eevastiina Rindell, millaisia seurauksia koronaepidemialla on ollut sinulle?

Olin juuri työllistynyt 1,5 vuoden työttömyyden jälkeen suunnitteluinsinööriksi rakennusalan yritykseen. Koronan seurauksena yrityksen kassavirta pysähtyi, ja olin ensimmäinen, joka joutui lähtemään.

Miten reagoit tilanteeseen?

Menneisyydessäni on useampi tyhjän päälle putoaminen, ja olen karaistunut vastaiskuista. Luotin siihen, että aina on löytynyt joku uusi suunta. Nyt minulle on kiteytynyt, että haluaisin olla palvelumuotoilija.

Päätit kouluttautua lisää. Opiskelet syksyllä avoimessa ammattikorkeakoulussa Turun, Laurean ja LAB-ammattikorkeakoulun kursseilla, jotka liittyvät palvelumuotoiluun.

Millä mielin lähdet opiskelijaksi?

Olen kursseista tosi innoissani. On todella hieno juttu, että niitä on nyt tarjolla työttömille ilmaiseksi.

Olet koulutukseltasi sekä muotoilija että insinööri. Miksi se on työmarkkinoilla eduksi?

Uskon, että on hyvä olla generalisti eli osata monenlaisia asioita. Spesialistiksi voi oppia työssä ollessaan. Jos yrityksen tarpeet muuttuvat, generalistilla on yritykselle enemmän annettavaa. 

Millainen on unelmatyösi?

Haluaisin tehdä jotain, jossa yhdistyy useampi osaamisalueeni eli tuotemuotoilu, palvelumuotoilu ja insinööriosaaminen. Työn ei tarvitse sisältää tätä kaikkea mutta toivon, että toimenkuva olisi monipuolinen.

Mikä on viestisi työnantajille?

Se ei ole uhka vaan mahdollisuus, jos hakija osaa myös jotain muuta kuin mitä sillä hetkellä tarvitaan.

Mitä sanoisit ihmiselle, joka on koronan jäljiltä samassa tilanteessa kuin sinä?

Todella moni on nyt samassa tilanteessa, ja siitä ei tarvitse kokea huonommuutta. Kannattaa ottaa rauhallisesti ja miettiä, mitä lopulta haluaa olla enemmän kuin nyt ja lähteä toimimaan siihen suuntaan.

  • Lomautetut ja työttömät voivat suorittaa opintoja Turun avoimessa ammattikorkeakoulussa maksutta syyslukukaudella 2020. Tutustu opintotarjontaan tästä.
  • Tutki eri opintovaihtoehtoja ympäri Suomen Opetushallituksen ylläpitämästä opintopolusta.

Teksti ja kuvat: Heidi Pelander
Video: Simo Ahtee

Tämä juttu ja siihen liittyvä video ovat osa Valoa Turkuun -sarjaa, joka kertoo toiveikkaita ja tulevaisuuteen uskovia tarinoita poikkeuksellisena aikana. Sarja on osa Turun kaupungin Healthy Boost -hanketta, jonka tavoite on kehittää hallintorajat ylittävää yhteistyötä ja uudistaa kaupungin hyvinvointiviestintää. Hankkeen rahoittaa EU:n aluekehitysrahasto.