Vuokrakartio Oy on tavoitellut jo toistakymmentä vuotta tilojensa vähäpäästöisyyttä. Hiilisäästöjä on saavutettu hiilidioksidipäästöjen pienentävillä investoinneilla, kuten aurinkoenergian hyödyntämisellä ja maa- ja ilma-vesilämpöpumpuilla.

VUOKAKARTION ILMASTOTEKO PÄHKINÄNKUORESSA

Kiinteistöjen lämmitys- ja sähkönkulutus matalaksi

  • Viisi aurinkovoimalaa
  • Neljä maalämpöpumppua
  • Kuusitoista ilma-vesilämpöpumppua
  • Asuinkohteiden jäähdytykseen käytetään maakylmää ja energiatehokkaita jäähdytysjärjestelmiä
  • Myös yhteistyökumppaneille painotetaan ilmastotyön merkityksellisyyttä

5 KYSYMYSTÄ ILMASTOTEOSTA -SARJA

Hiilineutraalia Turkua tekemässä on kasvava joukko yrityksiä ja yhteisöjä. Nostamme viidellä kysymyksellä esiin paikallisten toimijoiden ilmastotekoja. Kaikkia sarjan osia pääset tarkastelemaan tästä linkistä.

Jokainen askel vie meitä kohti tavoitetta.

Lue lisää yritysten ja yhteisöjen ilmastoteoista Hiilineutraali Turku -ilmastotekojen tietokannasta.

Kysymyksiin vastaa Kiinteistökartion toimitusjohtaja Niko Lappalainen. Vuokrakartio Oy on 1945 perustettu, aiemmin Kivikartio Oy:nä tunnettu turkulainen perheyritys, joka käyttää markkinointi- ja isännöintinimenä myös Kiinteistökartio Oy:tä.

1. Kuvaile ilmastotekoanne lyhyesti

Tekoja on vaikea kuvailla lyhyesti, sillä olemme tehneet toistakymmentä vuotta valtavan määrän hiilidioksidipäästöjä pienentäviä investointeja: meillä on viisi aurinkovoimalaa, ja olemme siirtyneet kohteissamme maa- sekä ilma-vesilämpöpumppuihin. Meillä on neljä maalämpöpumppua ja kuusitoista ilma-vesilämpöpumppua.

Käytämme aurinkoenergiaa kiinteistöjen ilmanvaihdon pyörittämiseen sekä jäähdyttämiseen. Jäähdytykseen käytetään myös maalämpökohteissa maakylmää ja muissa energiatehokkaita jäähdytysjärjestelmiä. 

Meillä on 85 000 neliötä vuokrattavaa pinta-alaa, joten niihin tehtyjen investointien kautta energiasäästöt ovat suuret. Olemme pienentäneet lämmityskuluja asentamalla teollisuus-, asuin- ja toimistokiinteistöihin lämmöntalteenottolaitteita ja korvaamalla alkuperäiset lämmityslähteet joko maa- tai ilma-vesilämpöpumpuilla. Kohteidemme julkisivu- ja kattoremonttien yhteydessä asensimme lisälämmöneristeitä silloin kun se oli järkevää. Sähkönkulutusta on pienennetty vaihtamalla lämmitysjärjestelmien ja ilmanvaihtoon kuuluvia pumppuja tai moottoreita energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin.

Myös uusimmassa kohteessamme Kurjenlinnassa pääasialliseksi lämpömuodoksi tulee maalämpö.

Olemme pyrkineet painottamaan myös vuokralaisillemme ilmastotyön merkityksellisyyttä. Kumppanimme ovat energiasäästöasioissa jo hyvin vastuullisia. Olemme kannustaneet innovaatioihin. Esimerkiksi saksalainen lämpöpumpputoimittajamme teki ensimmäisen ilma-vesilämpöpumppu prototyypin juuri meidän kohteeseemme täällä pohjoismaissa, sillä ilmastomme ja siten lämpöpumpun vaatimukset ovat hieman erilaisia täällä kuin Saksassa.

2. Miten tekonne vähentää hiilidioksidipäästöjä?

Tavoitteemme oli pudottaa lämmityksen vuosikuluja yli 50 % sekä kiinteistösähkön kulutusta 30 %. Onnistuimme tavoitteessamme hyvin, sillä lämmön- ja sähkönkulutus sekä hiilidioksidipäästöt ovat vähenneet kohteissamme 70 % keskimäärin.

3. Miksi teette ilmastotekoja ja miksi lähditte mukaan tekemään hiilineutraalia Turkua?

Alkujaan teimme ilmastotekoja ihan vaan sen vuoksi, koska energiasäästöinvestoinneilla oli lyhyet takaisinmaksuajat. Kulutuksemme oli aiempien sukupolvien jäljiltä valtava. Olemme tehneet nyt jo toistakymmentä ilmastotekoja, koska se on erittäin kannattavaa yrityksen sekä ympäristön näkökulmasta.

4. Minkälainen potentiaali alallanne on vähentää hiilipäästöjä ja millä keinoin?

Alallamme on valtava potentiaali uusille säästöille, ja jos oma osaaminen tai aika ei riitä, markkinoilla on paljon yrityksiä, jotka korvausta vastaan auttavat energiasäästöjen tekemisessä. Eli tämänkin voi ulkoistaa ja saada sitä kautta säästöjä

5. Viesti muille toimijoille

Energiasäästöinvestoinnit tuottavat säästöjä pitkään. Lähes kaikki investoinnit ovat todella kannattavia toteuttaa, rohkeasti vain yrittämään!