Turun kaupungin kesätyösetelit on tarkoitettu turkulaisille nuorille, jotka ovat syntyneet 2002–2005. Seteli on 310 euron arvoinen tuki työnantajalle, joka palkkaa nuoren kesätöihin.

Turku tukee sekä seudun yrityksiä että turkulaisia nuoria jakamalla vuosittain kesätyöseteleitä. Tänä kesänä niitä on myönnetty jo yli 300 kappaletta. Tuen voi käyttää työhön, joka ajoittuu 1.5.–31.8.2020 vähintään 10 päiväksi. Kesätyösetelin voi saada vain turkulainen nuori, mutta työpaikan ei tarvitse sijaita Turussa.

Koronan aiheuttaman poikkeustilan vuoksi osa nuorille suunnatuista kaupungin kesätyöpaikoista jätettiin täyttämättä, mutta tämän tilalla kaupunki tarjosi jokaiselle kesätöitä toimialoilta hakeneelle nuorelle mahdollisuuden kesätyöseteliin.

Turku tukee palkkakustannuksissa

Kesätyösetelit rahoittaa Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskus, Työpiste. Seteleitä jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013, ja kokemukset ovat olleet sekä työnantajien että nuorten puolelta hyviä.

- Tuen myötä olemme pystyneet auttamaan nuoria löytämään kesätyöpaikkoja. Samalla olemme halunneet tukea yrityksiä auttamalla palkkaukustannuksissa. Hyvin yrittäjät ovatkin tarttuneet seteleihin, kertoo Työpisteen vastaava urasuunnittelija Sanna Järvi.

Kesätyösetelien ohella kaupunki tukee turkulaisia yrityksiä myöntämällä 1500€ rekrylisää ja siihen vielä mahdollisen harkinnanvaraisen lisäosan päälle. Kevennystä palkkaamiseen voi saada työllistämällä turkulaisen alle 30-vuotiaan tai pitkään työttömänä olleen. Työpisteen yrityspuoli tarjoaa yrityksille maksuttomia palveluja, joiden tarkoituksena on mm. löytää yrityksille työntekijöitä ilman kuormittavia rekrytointiprosesseja.

- Tällä hetkellä työntekijämarkkinoilla on todella paljon osaavia työntekijöitä. Mikäli vain on taloudellisia resursseja palkata, voi osua todelliseen taituriin, Järvi pohdiskelee.

"Kesätöistä ammennetaan ensimmäiset kokemukset työelämästä"

Vohvelikahvila Viivin työntekijät Rita ja Viivi

Kahvilayrittäjä Ari Willmanilla on jo aiempaa kokemusta kesätyösetelistä. Tänä vuonna Willman palkkasi Vohvelikahvila Viiviin kesätöihin turkulaisen Rita Sjöroosin

- Olen kahtena edellisenä kesänä ottanut tänne nuoren, jonka työllistämiseen on saanut kaupungilta tukea. Ei se määrittävä tekijä ole ollut, mutta toki hakijoita on katsellut hiukan sillä silmällä, josko joku täyttäisi tarvittavat kriteerit. Kahtena aiempana vuonna minulla on ollut viisi nuorta kesätyösetelillä, tänä vuonna Rita on ainoa, Willman kertoo. 

Sekä Ari että Rita ovat tyytyväisiä kaupungin tarjoamaan tukeen.

- Yrittäjien kannalta korona-aika on ollut todella haasteellista, ja ihan kaikki  taloudellinen apu otetaan ilolla vastaan. Suosittelen ehdottomasti kaikkia yrittäjiä tutustumaan kesätyösetelimahdollisuuteen. Saamme olla ylpeitä siitä, että yrittäjinä tarjoamme nuorille mahdollisuuden kesätöihin. Niistä ammennetaan ihan ensimmäiset kokemukset työelämästä. Rita on taatusti tervetullut kahvilaani töihin ensi vuonnakin, Willman sanoo.

- Aiempina kesinä olen ollut mm. jäätelömyyjänä, marjanpoimijana ja siivoojana. On hienoa, että kaupunki panostaa nuoriin, kesätyöseteli varmasti auttaa monia löytämään töitä. Tulevaisuudessa haaveni on kouluttautua luokanopettajaksi, rita kertoo.