Turun kaupungin liikuntapalveluiden syyskausi käynnistyy maanantaina 31.8.

Liikuntapaikoilla ja -tunneilla noudatetaan turvavälejä, yskimis- ja käsihygieniaa sekä muita viranomaisohjeita. Sairaana ei saa tulla liikuntapaikoille.

 Uimahallien ohjatuilla liikuntatunneilla osallistujamäärää kuitenkin rajataan, jotta riittäviä turvavälejä pystytään noudattamaan. Tästä syystä esim. uimahallien vesijumppiin ja joillekin muille ohjatuille liikuntatunneille voi toistaiseksi osallistua vain ennakkoilmoittautumalla. 

– Ennakkoilmoittautuminen on esimerkiksi Impivaaran vesijumpissa uusi käytäntö, mutta haluamme toimia mahdollisimman vastuullisesti ja aloitamme kauden varovasti, kertoo uimalaitosten päällikkö Eeva Haapanen. 

Ennakkoilmoittautuminen takaa myös sen, että osallistuneiden jäljittäminen helpottuu mahdollisissa koronatartuntatapauksissa. 

Ilmoittautuminen netissä 

Impivaaran uimahallin suositut vesijumpat käynnistyvät maanantaina 31.8. Aiemmin ennakkoilmoittautumista ei ole ollut. Yhdelle tunnille on saattanut osallistua jopa yli sata vesijumppaajaa. Toistaiseksi ryhmien koko halutaan pitää pienempänä ja aiemmasta poiketen jumppiin ennakkoilmoittaudutaan netissä. 

Ennakkoilmoittautumislinkit ja -ohjeet päivitetään Impivaaran uimahallin ohjaustoiminta-sivuille mahdollisimman pian. Ilmoittautua voi jumppaa edeltävänä perjantaina klo 15 alkaen, ja ilmoittautumisia otetaan aina viikoksi kerrallaan. Netti-ilmoittautuminen onnistuu myös toisen henkilön puolesta. Puhelimitse ilmoittautuminen ei valitettavasti ole mahdollista, sillä Impivaaran vesijumpissa vesijumppakävijäitä on ollut viikoittain lähes 900.

– Ennakkoilmoittautuminen oli kesällä käytössä myös Kupittaan maauimalan vesijumpissa. Pystymme tilanteen mukaan muuttamaan osallistujamäärää ja takaamaan kaikille turvavälien toteutumisen käytössä olevien tilojen mukaan, Haapanen kertoo. 

Vauvauinneissa ja uimakouluissa käytäntö pysyy ennallaan, sillä niissä ryhmäkoko on aina rajattu ja ennakkoilmoittautuminen on normaali käytäntö, kuten myös Petreliuksen uimahallin vesijumpissa.

Muu syysliikunta käyntiin pääosin ennakkotietojen mukaisesti

Muu syysliikunta käynnistyy pääosin ennakkotietojen mukaisesti. Tarkemmat tiedot ja mahdolliset koronatilanteen aiheuttamat muutokset tiedotetaan kunkin toiminnan nettisivuilla.  

– Syyskaudella on tuttuun tapaan tarjolla erittäin monipuolisia liikuntamahdollisuuksia kaikenikäisille turkulaisille. Olemme hyvin tarkkaan etukäteen huolehtineet toiminnan hygienia- ja turvallisuustekijöistä vallitsevaan koronaviruspandemiaan liittyvän viranomaisohjeistuksen mukaisesti. Tällä tavoin voimme taata turvallisen liikuntamahdollisuuden sekä asiakkaillemme että toiminnassa mukana olevalle henkilökunnalle, toteaa liikuntapalvelupäällikkö Esko Halonen liikunnallisen elämäntavan yksiköstä.

Lasten liikunnan ihmemaiden aloitus siirtyy. Aunelan palloiluhallissa, Haarlan ja Hepokullan koulussa (uusi), Ilpoisten palloiluhallissa, Moision liikuntahallissa sekä Nummenpakan että Varissuon koulussa Ihmemaat alkavat aikaisintaan sunnuntaina 4.10. klo 17–19 ja Kupittaan urheiluhallissa aikaisintaan sunnuntaina 11.10. klo 17–19.30. Ihmemaiden kausi kestää 29.11. saakka. Toiminta on maksutonta ja valvottua, mutta ei ohjattua. Aikuinen tarvitaan mukaan. 

Liikkuva koulu -toiminta on käynnissä 1–6 luokkien LiiKe-kerhoissa 31.8.–4.12. Yläkoulujen harrasteaikaikkuna -toiminta on tiistaisin 15.9.–24.11. klo 14–16 yhdeksällä koululla seuraohjaajien vetäminä. 

Nuorten harrasteliikuntatuote Mihi (13–19-vuotiaille) sisältää n. 30 maksutonta vuoroa eri puolilla Turkua. Lajeina mm. kuntosalia, taekwondoa, capoeiraa, easyhockeyta, baseballia, rugbya, lacrossea, judoa, brassijujutsua, parkouria, skeittailua, koripalloa ja kuntonyrkkeilyä. Mihin syyskausi on 31.8.–5.12. 

Lasten soveltavan liikunnan ryhmät on tarkoitettu liikunnassa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille, jotka etsivät itselleen mukavaa harrastusta. Tarjolla on mm. keilailua, sirkusliikuntaa, uintiryhmiä ja salibandyä. Uutena alkaa soveltava ihmemaa Aunelan palloiluhallissa aikaisintaan 4.10., jossa paikalla on kaksi erityisliikunnanohjaajaa opastamassa välineisiin ja ohjaamassa toimintaan klo 17.30-18.30. 

Maahanmuuttajalapset ja -nuoret ovat tervetulleita kaikkiin Turun kaupungin tarjoamiin palveluihin. Tarjolla on mm. erilaisia kausittain vaihtuvia liikuntaryhmiä. Lisäksi monikulttuuriset kerhot ovat avoimia kaikille turkulaisille. 

Aikuisten leikkipuistojumpat sopivat leikkipuistoikäisten vanhemmille tai kenelle tahansa jumpasta kiinnostuneelle. Tunnille voi tulla lasten kanssa tai ilman. Jumpassa hyödynnetään leikkipuiston välineitä ja vastuskuminauhaa tehokkaaseen lihaskuntoharjoitteluun. Jumppa on maksuton, ei ilmoittautumista, välineet saa lainaan ohjaajalta. 

Naisten Leidit liikkeellä ja miesten Kunnon äijät kuntoilukalentereissa on tarjontaa kaiken kuntoisille liikkujille. Helpoilla vuoroilla pienistä vaivoistakin kärsivät voivat turvallisesti kohottaa kuntoa ja edistyneillä vuoroilla meno on reippaampaa. Lajivalikoima on runsas ja toimintaa on eri puolilla kaupunkia. Jäsenkortilla voit liikkua vapaasti kaikissa viikko-ohjelman ryhmissä. Joihinkin ryhmiin ilmoittaudutaan ennakkoon.   

Ylipainoisten omat ryhmät, naisten Ihanaiset naiset - ja miesten Raskas sarja -liikuntakurssit on suunnattu alle 65-vuotiaille, joiden painoindeksi on vähintään 30 ja jotka eivät ole liikkuneet pitkään aikaan. 1–3 kertaa viikossa kokoontuvassa ryhmässä harrastetaan painonhallintaan hyvin sopivaa perusliikuntaa. Kursseille ilmoittaudutaan ennakkoon. 

Kimmoke-rannekkeella pääsevät tiettyjä Kelan tukia saavat 17–64-vuotiaat turkulaiset liikkumaan Turun kaupungin uimahalleihin ja kuntosaleihin sekä nauttimaan kulttuurista. Ranneke on voimassa kuusi kuukautta latauspäivästä. 

Yli 65-vuotiaille turkulaisille tarkoitettu Senioriranneke kannustaa liikkumaan oman aikataulun mukaan. Rannekkeella pääsee liikkumaan kaupungin uimalaitoksiin, kuntosaleihin ja vertaisohjattuihin ryhmiin sekä nauttimaan kulttuuritarjonnasta. Yli 65-vuotiaille on tarjolla myös Kuntokonkarit-liikuntatuote, joka tarjoaa monipuolista ryhmäliikuntaa rajattomasti yhdellä kausimaksulla. 

Yli 75-vuotiaat pääsevät parantamaan kuntoaan maksuttomissa Voitas-tehoryhmissä, joissa harjoitellaan kuntosalilla kaksi kertaa viikossa. Harjoittelun myötä lihasvoima lisääntyy, tasapaino paranee ja liikkuminen sekä arkitoimet helpottuvat. Ryhmä sopii erityisesti ikääntyneille, joilla on lieviä liikkumisen haasteita, mutta ei vielä säännöllistä liikuntaharrastusta ja jotka liikkuvat ilman apuvälineitä sekä pärjäävät kotona itsenäisesti ilman palveluja. Ryhmiä on eri puolilla kaupunkia, ja niihin tulee ilmoittautua etukäteen: p. 044 082 0253.

Monipuolista soveltavaa liikuntaa on tarjolla henkilöille, joilla on pitkäaikaissairaus, muu liikkumisrajoitus, toimintakyvyn haitta tai liikkumisen apuväline arjen toiminnoissa. Liikunnassa erityistä tukea tarvitseville aikuisille järjestetään mm. vesijumppaa, kelkkajääkiekkoa, lavatanssijumppaa ja kuntosalitoimintaa. Saattajakortilla saa avustajan maksutta mukaansa liikuntapaikoille ja kulttuuriharrastuksiin. 

Kuntosaliharjoittelun ABC-kurssilta saa hyvän alkusysäyksen omatoimiseen kuntosaliharjoitteluun. Neljä ohjattua tapaamista sisältävä kurssi antaa erinomaiset valmiudet kuntosalitreenauksen perusteisiin ja laitteiden oikeanlaiseen käyttöön.  

Omatoimista liikuntaa 

Ohjatun liikunnan lisäksi Turun kaupungin liikuntapaikoilla on lukemattomat mahdollisuudet omatoimisen liikunnan harrastamiseen. Turun kaupungin kentillä, kuntosaleilla, liikuntahalleissa ja -saleissa, ulkoliikuntapaikoissa ja -reiteillä sekä uimapaikoilla jokainen voi harrastaa juuri itselleen mieluista liikuntaa.

Kaikille avoimet maksuttomat ja mailattomat yleisöluistelut ovat Impivaaran jäähallissa ma klo 14–14.50 ja 16.45–17.30, ke 13.45–14.35 ja la 10.30–11.20. Varissuon jäähallissa vastaavat vuorot pidetään ma–ke klo 13.45–14.35, to 13.45–14.35 ja 18–18.45, pe 13.45–14.35 ja su 10–10.50. Poikkeukset vuoroissa kerrotaan jäähallien nettisivuilla: 

Impivaaran jalkapallohallin yleisövuoroilla pääsee harjoittelemaan omatoimisesti ja maksutta. Vuoroja on ma, ke ja pe klo 14–15.50. Poikkeukset vuoroissa kerrotaan jalkapallohallin nettisivuilla: