Turun kahdessa yläkoulussa sekä Turun ammatti-instituutissa pilotoidaan syksyllä Elisan 5G-ratkaisua, jonka avulla oppilaat voivat kokea opetustilanteet mahdollisimman todentuntuisena tutustuessaan koulun ulkopuolella oleviin kohteisiin luokkahuoneesta käsin.

Smart and Wise Turku

Kärkihankkeessa luodaan uusia digitalisaatiota ja dataa hyödyntäviä toimintamalleja ja ratkaisuja, joilla parannetaan kaupunkilaisten hyvinvointia ja lisätään kaupungin elinvoimaa.

Smart and Wise Turku

Elisan kanssa toteutettavassa kokeilussa muualla kuin oppilaitoksessa tapahtuvaa opetusta voidaan seurata ja havainnoida niin, että kokemus on luokkahuoneessa oleville oppilaille etänä hyvin samankaltainen kuin paikan päällä.

Kokeilussa pyritään lisäämään ymmärrystä uuden teknologian hyödyntämisestä erilaisissa palveluissa – tällä kertaa siis opetuksen näkökulmasta. Tavoitteena on tarkastella, miten tämäntyyppinen teknologia mahdollistaa oppilaan etäläsnäolon esimerkiksi opintoretkellä, ammattiin perehtyessä tai yhteisopetuksessa toisen koululuokan kanssa. Kokeilu on osa Smart and Wise Turku -kärkihanketta.

Nopeat yhteydet etäopetuksen tukena

Oppilaat osallistuvat pilotin puitteissa tapahtuvaan opetukseen luokkahuoneessa olevan ison näytön tai VR-lasien kautta. Reaaliaikainen videokuva välittyy kohteesta 360-asteisena. Pilotin 8K-tasoinen kuvanlaatu on 36 kertaa tarkempi kuin normaaleissa videoneuvotteluissa. 5G-yhteys on kokeilussa avainroolissa, koska sen avulla kuvanlaatu pysyy teräväpiirtoisena.

- Koronatilanne on luonut entistä enemmän kysyntää nopeille ja paljon liikennettä kestäville nettiyhteyksille, kuten 5G-verkolle. Myös etätyöskentelystä ja -opetuksesta on tullut yleistä. Turussa on kattava Elisan 5G-verkko jopa pohjoismaisella mittakaavalla. Tämän vuoksi kokeilu on luontevaa tehdä Turussa, jossa erilaisia 5G-ratkaisuja on vuosien mittaan testattu ja otettu käyttöön sekä lasten ja nuorten että yritysten käyttöön. Tässä pilotissa käytettävää 5G-ratkaisua pystytään varmasti hyödyntämään myös muihin tarkoituksiin esimerkiksi eri toimialoilla yrityksissä ja organisaatioissa, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

- Tänä keväänä opetuksessa hyödynnettiin etäkokousvälineitä ennätyslaajasti. Käynnistyvän kokeilun avulla saamme ensi käden kokemuksia siitä, mihin kaikkeen uusimmalla etäteknologialla ja nopeilla tietoliikenneyhteyksillä voidaan parhaimmillaan päästä, kertoo Turun kaupungin Tietokone opetuksessa – TOP-keskuksen toiminnanjohtaja Jouni Paakkinen.