Turun kaupunki osallistuu valtakunnalliseen Read Hour-kampanjaan, ja haastaa kaikki turkulaiset mukaan lukemaan tunniksi 8.9.2020 klo 14–15. Kampanjan innoittamana Turussa syyskuun alku on täynnä innostavia lukutempauksia ja kirjastosilta valaistaan tapahtuman kunniaksi.

-Ei lukeminen ole velvollisuus, se on oikeus, projektisuunnittelija Tarja Rajala Turun kaupunginkirjastosta innostuu ja jatkaa: -Lukeminen on tunteita ja seikkailuja, aikamatkoja ja retkiä uusiin ulottuvuuksiin.

Tavoitteena on, että kampanjan aikana luetaan tunnin verran vaikka joka päivä tai vain yhtenä päivänä. Lukeminen voi tapahtua koulussa, bussissa, kahvilassa tai vaikkapa Förillä. Luettavana voi olla kirja, äänikirja, satu, blogi, nettisivu tai vaikka tarinallinen peli.

Kirjasto vinkkaa lukemista ja haastaa mukaan lukemaan

Turussa kirjasto vinkkaa ja innostaa lukemiseen erilaisin tempauksin sosiaalisessa mediassa, verkossa ja kirjastoissa. Kirjasto haastaa koko kaupungin osallistumaan Read Houriin.

-Olisi mukava nähdä kaupunkikuvassa turkulaisten lukevan tutuissa paikoissa, sanoo Rajala.

Jaa lukupaikkasi tai -kokemuksesi

#ReadHourTurku -tunnuksella voi jakaa somessa lukupaikkoja ja kokemuksia sekä suositella muille turkulaisille kiinnostavaa lukemista.

Joka kymmenes nuori valmistuu peruskoulusta ilman riittävää lukutaitoa pärjätä arkielämässä. Viimeisimmässä Pisa-mittauksessa pojista yli 60 % kertoo lukevansa vain, jos on pakko.

Lasten ja nuorten säätiön Read Hour-kampanja tarttuu tähän huoleen. Read Hour -kampanja-aika on 31.8.–8.9. Read Hour -kampanjan tavoitteena on juurruttaa Suomeen uusi lukemiselle hurraava juhlapäivä ja nostaa erityisesti nuorten hiipunutta lukuintoa. 

Kampanja haastaa koko Suomen lukemaan YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.