Kuninkojan puroon kunnostetaan lisäntymis- ja poikasalueita erittäin uhanalaiselle taimenelle. WWF:n, K-ryhmän, Valonian ja Turun kaupungin talkoot järjestetään lauantaina 5. syyskuuta. Ajankohtaisen koronatilanteen johdosta talkoita ei kuitenkaa voida järjestää avoimina, vaan talkooväki kutsutaan koolle järjestäjien toimesta.

Lauantain talkoot jatkavat alueella aiemmin tehtyjä virtavesikunnostuksia, joita on tehty pääasiassa taimenen hyväksi.

– Alueelle on vuosina 2011–2015 ja 2020 istutettu taimenia, ja taimenen luontaista lisääntymistä on jo havaittu. Kuninkojan kalastoa seurataan sähkökoekalastuksilla. Istutetut taimenet ovat kasvaneet hyvin, kertoo talkookunnostuksia järjestänyt Valonian vesiasiantuntija Jussi Aaltonen.

Taimenen lisääntymis- ja poikasalueita voidaan tehdä lisäämällä veteen kivi- ja puuainesta. Osittain kiviä siirretään konevoimin ennen käsityövaihetta.

– Tämä toivottavasti parantaa taimenkannan tilaa, jolloin myös merivaellukselle lähtevien taimenten määrä mahdollisesti kasvaa. Joessa elää lisäksi jokirapuja, ja kunnostukset hyödyttävät osin myös niitä, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Olli Sivonen.

Noin kahdeksan kilometrin pituisen Kuninkojan latvahaarat saavat alkunsa Pomponrahkan luonnonsuojelualueeseen kuuluvilta Pomponrahkan ja Isosuon suoalueilta ja se laskee vetensä mereen Ruissalon edustalle. Kuninkojassa on hienoja luonnontilaisen kaltaisia koskialueita, mutta puro on myös kunnostuksen tarpeessa.

– Puro ympäristöineen muodostaa tärkeän ekologisen käytävän halki kaupungin.  Asukkaille uoman varsi on tärkeä lähivirkistyskohde ja olemme saaneet paljon toiveita puron luontoarvojen kohentamisesta, sanoo Turun kaupungin Itämerihaasteen koordinaattori Tove Holm.

Virtavesien eli jokien, purojen ja norojen patoamisen ja perkaamisen seurauksena niissä elävä lajisto on uhanalaistunut voimakkaasti. Kaikki vaelluskalalajimme ovat tätä nykyä uhanalaisia: jopa 90 prosenttia Suomen lohikannoista on menetetty kuluneen puolen vuosisadan aikana, ja 60 meritaimenjoesta on jäljellä enää 11. Siksi jokien ja purojen kunnostaminen on kaloille elintärkeää.

Talkoot ovat osa WWF:n ja K-ryhmän vuonna 2017 alkanutta K-Kalapolut-yhteistyötä uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi. Yhteistyön aikana avataan vähintään 50 nousuestettä ja tehdään vähintään 100 kutupaikkaa uhanalaisille vaelluskaloille Suomessa. Samalla lisätään tietoisuutta vaelluskalojen uhanalaisuudesta ja järjestetään talkootapahtumia.

Kuninkojan puron kunnostamisessa ovat mukana K-Rauta Kuninkoja sekä Kupittaan ja Länsikeskuksen K-Citymarketit.

– Olen ollut useana vuonna tukemassa meritaimenen poikasten istutuksia Airistolle paikallisen kalastusseuran kautta. Halusin ehdottomasti lähteä mukaan myös K-Kalapolut-yhteistyöhön uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi, sanoo K-Rauta Kuninkojan kauppias Sami Aalto, joka lahjoittaa kunnostuksiin myös työvälineitä.