Valokuvataiteilija ja kirjailija Heikki Willamon luola- ja kalliotaiteesta ammentava näyttely kertoo vuosituhansia vanhoista siteistä ihmisten ja eläinten välillä.

Heikki Willamon luento

  • la 20.2. klo 17.30
  • Luontovalokuvaaja ja kirjailija Heikki Willamo kertoo Myyttinen matka -näyttelystä, sen tekemisestä ja merkityksestä omalla taipaleellaan luonnon tulkitsijana.
  • Luento pidetään etänä Teams-sovelluksen kautta
  • Lisätiedot ja linkki luennolle

Muinaisissa kulttuureissa eläimet olivat tärkeitä ravinnon ja raaka-aineiden lähteitä, mutta niillä oli myös syvällisempi merkitys. Niiden kautta ihmiset hahmottivat omaa paikkaansa elonkehässä ja hakivat yhteyttä maailmankaikkeuteen. Eläimillä ja niiden kuvilla oli tärkeä rooli yhteydenpidossa henkimaailmaan.

Näyttelyn matkaoppaina karhu ja hirvi

Näyttelyssä esillä olevat valokuvat hirvistä ovat peräisin Heikki Willamon kotiseuduilta Länsi-Uudeltamaalta, karhut on kuvattu Kuhmossa. Alun perin tarkoitus oli ikuistaa kalliotaidetta.

– Tämä osoittautui haastavaksi. Siis kuvata jotain, jonka joku on joskus tehnyt, mutta jota ei edes kunnolla näe, kertoo Heikki Willamo.

Lopulta syntyi kuva, joka näytti kalliotaiteelta. Kiteytyi ajatus siitä, että kalliotaiteessa kuvattujen eläimien on täytynyt olla tärkeitä ihmiselle.

– Sijoitan itseni eläinkuvia tehneiden ihmisten 40 000 vuotta vanhan ketjun loppupäähän. Myyttisen matkan myötä ympyrä sulkeutuu ja valokuvat näyttävät siltä, miltä ensimmäiset kuvat näyttävät, muotoilee Willamo.

Keskiössä ihmisen ja eläimen kohtaaminen

Heikki Willamo on valokuvannut luontoa ammattimaisesti vuodesta 1983. Hän on tarinankertoja, joka kuvaa kokonaisuuksia. Hänen työnsä päämääränä ovat pitkään olleet kirjat. Nykyisin Willamo ajattelee kuvatessaan myös näyttelykokonaisuuksia.

Erityisiä mielenkiinnon kohteita ovat juuri nyt työn alla oleva eteläsuomalainen metsäluonto, vanhat myytit ja kalliotaide. Työssään hän pohtii paljon ihmisen ja eläimen kohtaamista, sekä eläimen paikkaa maailmassa nyt ja menneinä aikoina.

Näyttely on avoinna 4.4.2021 asti.