Maaliskuusta elokuun loppuun mennessä yli 8500 turkulaista on tehnyt koronaviruksen oirearvion Omaolo-palvelussa. Maaliskuun noin 700 oirearvion määrästä on elokuussa noustu jo lähes 5000 oirearvioon. Omaolo-palvelussa (omaolo.fi) on voinut arvioida koronaan sopivia oireitaan maaliskuusta lähtien.

Kun koronaoirearvio otettiin viime maaliskuussa Turussa käyttöön, oirearvioita tehtiin koko maaliskuun aikana 753 kappaletta. Heinäkuussa luku lähes tuplaantui ja elokuussa päästiin jo lähes 5000 tehtyyn oirearvioon (4922 kpl). Vähiten oirearvioita on tähän mennessä tehty kesäkuussa, 376 kpl.

Koronaoirearvioiden tekeminen kääntyi heinäkuun puolen välin tienoilla nousuun. Ainakin Helsingissä on havaittavissa vastaava kehitys.

- Nousussa näkyi liikkumisrajoitusten purkaminen ja tavallisten flunssien lisääntyminen. Myös valtakunnallisissa koronaohjeistuksissa alettiin nostaa Omaoloa laajemmin esiin. Oirearvio kannattaa tehdä aina, jos on koronainfektioon sopivia oireita, avoterveydenhuollon ylilääkäri Suvi Vainiomäki kertoo.

Lähes 40 % täytetyistä oirearvioista lähetetty terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi

Elokuussa yli 40 prosenttia (41,6 %) oirearvion tehneistä lähetti oirearvion eteenpäin terveydenhuollon ammattilaiselle. Muut joko saivat itsehoito-ohjeita tai eivät halunneet lähettää oirearviota eteenpäin. Turussa oirearviot arvioidaan terveysasemilla arkisin klo 8–15. Oirearvioita käsitellään samassa järjestyksessä kuin saapuneita puheluja, joten turkulaisten asiakkaiden ei kannata tehdä molempia samanaikaisesti.

Omaolon koronaoirearvio tulee tehdä aina, jos on koronavirukseen viittaavia oireita. Oireita ovat esimerkiksi yskä, kuume, hengenahdistus, kurkkukipu, lihaskivut, väsymys, päänsärky, nuha, pahoinvointi ja ripuli sekä maku- ja hajuaistin menetys.

Kun oirearvio on tehty, palvelusta saa nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteesta ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle. Kriittisten oireiden toimintasuosituksissa ohjataan soittamaan terveysasemalle tai Tyks Akuuttiin. Kiireellisessä hätätilanteessa otetaan yhteyttä hätänumeroon 112. Toistaiseksi palvelussa ei Turussa voi suoraan varata aikaa koronatestiin.

Omaolo-palvelusta saa ohjeita myös ilman tunnistautumista. Jos oirearvion tehnyt haluaa lähettää tekemänsä oirearvion terveydenhuollon ammattilaiselle, palvelussa pitää tunnistautua mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla.