Juho Mantereen kirjoittama ja ohjaama Rakkaani, Conan Barbaari näyttää koulupojan riehakkaan paon ankeasta arjesta fantasiamaailmaan. Kantaesitys on 9.9. Turun Kaupunginteatterissa.

Rakkaani, Conan Barbaari

Rakkaani, Conan Barbaari tuo näyttämölle karun kertomuksen kiusatusta ja rakkautta vaille jäävästä koulupojasta. Esitys kuljettaa pakahduttavaa tarinaa lämpimällä otteella ja mustaa huumoria viljellen. Koronaeristyksen jälkeisessä Suomessa ulkopuolelle jääminen ja todellisuuspako tuntuvat tutuilta aiheilta monelle.

Hyväksynnän puutteesta kasvaa väkivaltafantasia

Kuten aikoinaan Juho Mantereelle itselleen, myös päähenkilö Pöpölle (Miro Lopperi) fiktio eri muodoissaan tarjoaa pakokeinon päähän potkivasta todellisuudesta. Pojan vastoinkäymisten ja ulkopuolisuudentunteen lisääntyessä myös väkivaltafantasioista tulee yhä raaempia ja kostonhimoisempia. Dynamiitti on sytytetty.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

– Minulle, yksinäiselle lama-ajan lapselle, fiktio antoi mahdollisuuden kuvitella olevani joku muu, jossain muualla. Myöhemmin teatteri tarjosi samaa, mutta myös yhteisön ympärilleni. Koska teatteri on ollut niin tärkeä selviytymiskeino, haluan tehdä esityksiä vain merkityksellisistä aiheista. Ei ole yhdentekevää, millaisille tarinoille ja ihmiskohtaloille annamme äänen, sanoo Juho Mantere. 

Ei ilmiselviä sankareita, vaan hikeä ja naurua

Mantereen ja Suomen Kansallisteatterin lavoiltakin tutun Miro Lopperin yhteistyö alkoi jo Teatterikorkeakoulun aikana. Heidän näyttämökieltään leimaa lämpö, suorastaan hikisyys, hauskuus ja halu kertoa tarinoita ilman ilmiselviä sankareita. Rakkaani, Conan Barbaarissa nähdään toki Kirsi Tarvaisen tulkitsema Conan Barbaari, mutta keskiössä on poika, joka ei syntynyt sankariksi.

Mustassa komediassa pääsevät irrottelemaan myös näyttelijät Ulla Koivuranta, Kimmo Rasila ja Ulla Reinikainen.