5.–9.-luokkalaisten poikien HPV- eli papilloomavirusrokotteet alkavat syyskuussa 2020. Rokotteella voidaan vähentää monia syöpiä. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja se on maksuton. Tytöille HPV-rokote tuli osaksi kansallista rokotusohjelmaa jo vuonna 2013. 

Lisätiedot:

Papilloomavirus tarttuu hyvin herkästi. Ilman HPV-rokotuksia noin 80 prosenttia ihmisistä saa tartunnan jossain elämänsä vaiheessa. Pieni osa tartunnoista pitkittyy ja johtaa syöpään, mutta etukäteen ei voi tietää, kuka syövän saa. Rokote suojaa esimerkiksi pään ja kaulan alueen, peniksen ja peräaukon syöviltä.

HPV-rokotus antaa suojaa sen saajalle ja lisäksi sekä tyttöjen että poikien rokottamisella estetään viruksen leviämistä ja jatkotartuntoja laajemminkin.

Jotta papilloomaviruksia vastaan syntyy mahdollisimman hyvä suoja, alle 15-vuotiaat tarvitsevat kaksi rokotusannosta ja 15 vuotta täyttäneet kolme.

Turussa rokotusta tarjotaan 5. - 9 .-luokkien pojille seuraavan terveystarkastuksen yhteydessä tai erillisenä rokotusaikana. Kouluterveydenhoitajat informoivat vielä huoltajia oppilaiden HPV-rokotukseen liittyvissä asioissa.

HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja sitä tarjotaan syksystä 2020 alkaen sekä tytöille että pojille.