Avertas Roboticsilla jokaiselle työharjoittelijalle ja työntekijälle etsitään juuri hänelle sopiva rooli. Haasteita tarjotaan niille, jotka ovat niitä valmiit kantamaan.

Kim Westerlund tunnustaa rakastavansa työpaikkaansa Avertas Robotics Oy:ssä.

─ Tämä on kiva työ. Opiskellessani itse en edes tiennyt, että tällaista työpaikkaa on olemassa. Tiesin vain, että robotteja on isoissa tehtaissa. Olisin ollut todella iloinen, jos joku olisi kertonut minulle, että tällainenkin ala on, palaa vuosien taakse projektijohtajana toimiva Westerlund.

Westerlund valmistui Åbo Akademista kemiantekniikan diplomi-insinööriksi. Ennen nykyistä työpaikkaansa hän hankki kannuksia niin prosessituotannossa kuin insinööritoimistossakin.

─ Hoksasin, että minua kiinnostavat koneet ja ihmiset enemmän kuin prosessiteollisuus. Ihan vaan tuurilla kompastuin tähän.

Avertas Robotics Oy on robotti-integraattori. Yritys toimittaa asiakkaalle robotin, joka toimii robottisolun sydämenä. Sen lisäksi robotin ympärille rakennetaan kaikki tarvittava. Asiakassuhteet ovat pitkäjänteisiä.

─ Toimitamme avaimet käteen -ratkaisuja asiakkaillemme. Asennamme robotin ja koulutamme asiakkaiden henkilökuntaa. Toimitamme huollot ja vikakorjaukset koko robottisolun eliniän ajan. Henkilökunnan vaihtuessa koulutamme myös uudet käyttäjät.

Maailmassa on vain muutama robottien valmistaja. Robottitehtaat eivät myy tuotteita suoraan käyttäjille vaan - samoin kuin autonvalmistajat - valtuutettujen jälleenmyyjien kautta. Yksi näistä on Avertas Robotics Oy.

Vaikka yritys on pieni, ovat sen palvelut laaja-alaisia ja monipuolisia. Se edustaa Kuka-, ABB- ja Fanuc-robotteja, Universal Robots -yhteistyörobotteja sekä MiR-mobiilirobotteja.

─ Me myös suunnittelemme ja valmistamme muun muassa robotin tarvitsemia tarttujia. Se on suuri etumme, Westerlund toteaa.

Robotiikan ilosanoma

Omaa robotiikkainnostustaan Westerlund haluaa vilpittömästi jakaa nuorille. Hän on käynyt kertomassa opiskelijoille robotiikka-alasta Juhannuskukkulan koulutalossa.

─ Viime vuonna meille tulikin TAIsta kaksi harjoittelijaa ja palkkasimme molemmat tänne töihin. Tällä hetkellä he ovat armeijassa.

Tämän päivän opiskelijat tietävät jo mahdollisuuksista tehdä töitä robottien parissa.

─ He eivät silti välttämättä tiedä, mihin voisi hakea harjoitteluun tai töihin. Opettajien kanssa teemme juuri tätä yhteistyötä: he kertovat työpaikoista opiskelijoilleen.

Westerlund huomauttaa alan olevan siinä määrin erikoistunut, ettei kukaan ole valmiiksi koulutettu yritykseen tullessaan.  Työssä tarvitaan mekaniikan, elektroniikan ja sähköpuolen osaamista. Myös sosiaalisia taitoja tulee olla, sillä työtä tehdään asiakkaan tiloissa.

Etsimme intoa ja potentiaalia. Me koulutamme sitten omiksi työntekijöiksemme. Pitää olla nopea oppimaan ja innokas tekemään työtä.

Kaikille etsitään sopiva rooli

Avertas Robotics on kuin tiivis, kymmenhenkinen perhe. Westerlund kiittelee työpaikan hyvää yhteishenkeä, työntekijät tukevat ja auttavat toisiaan.

─ Tiedetään mihin toinen pystyy, ja aina voi kaveriin luottaa.

Kompaktin kokoisen organisaation etuna on myös joustavuus. Ketään ei painosteta rooliin, joka ei hänelle sovi. Työntekijän tulee voida hyvin, silloin kaikki voittavat. Motivaatio pysyy yllä ja kaikki toimii.

Westerlundin mukaan haasteita tulee aina etsiä mutta vain siihen asti, että viihtyy työssään. Jollekin sopii perusasentajan työ ja sitä tarvitaan. Haasteita janoaville annetaan vastuuta lisää vähän kerrallaan.

─ Haastavinta on robotin ohjelmointi. Se on erittäin monimutkaista ja harva siihen edes kykenee. Mutta täällä saa testata rajansa, jos haluaa.

Boostia itseluottamukselle

Westerlund kannattaa lämpimästi oppimista työelämässä. Hän toivoo opintoihin lisää käytännön esimerkkien tarjoamista. Monet nuoret kun eivät ole vielä saaneet minkäänlaista työkokemusta.

─ Joillakin on harhakuva, että kaikki työ on surkeaa ja pakollinen paha. Ei se sitä ole. Toisilla taas on ihannekuva, että töissä pelataan tietokonepelejä ja juodaan kahvia. No, ei se ole sitäkään. Se on jotain siltä väliltä, Westerlund naurahtaa. 

Monen nuoren itseluottamus on vasta kehittymässä.

─ Kaikki, jotka ovat meillä olleet harjoittelijoina, ovat kasvaneet. On hauskaa nähdä, kun nuori, älykäs ihminen huomaa itsekin oman potentiaalinsa. Kykyä löytyy enemmän kuin he itse uskovatkaan.

Kim Westerlund Kuva: Lea Froloff

Teksti ja kuvat: Lea Froloff

Turun ammatti-instituutti tekee alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä useiden ammattilaisten ja yritystoimijoiden kanssa. TAIn tarinoissa haluamme nostaa esiin huipputekijöitä ja -osaajia eri ammattiryhmistä. Tavoitteena on tuoda esiin nykyaikaista ammatillista osaamista, kehittämisintoa ja koulutusta sekä yhteistyöyrityksiä.