Itämeripäivää vietettiin 27. elokuuta useiden tapahtumien merkeissä Suomessa ja koko Itämeren alueella. Turun Itämeripäivä saa jatkoa myös ensi vuonna.

Itämeripäivää juhlitaan vuosittain elokuun viimeisenä torstaina tapahtumien, tempausten ja koulutuksen parissa. John Nurmisen Säätiön vuonna 2019 lanseeraaman teemapäivän tavoitteena on nostaa esille merellisiä aiheita ja innostaa konkreettisiin tekoihin Itämeren hyväksi.

Ensimmäistä kertaa Turussa vietetty Itämeripäivä otettiin hienosti vastaan.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve muistuttaa päivän ja Itämeren suojelun tärkeydestä.

- Saaristomeri selviytyy, jos me teemme johdonmukaista ja pitkäjänteistä ympäristötyötä laajalla ja päättäväisellä yhteistyöllä. Vain siten myös sukupolvet meidän jälkeemme saavat nauttia luonnosta maailman kauneimmassa saaristossa, Arve sanoi Itämeripäivän tervehdyspuheessaan.

Turussa järjestettiin päivän aikana 12 yleisötapahtumaa. Koronatilanteen takia joidenkin tilaisuuksien yleisömääriä jouduttiin rajoittamaan, mutta osallistujia eri tapahtumissa oli siitä huolimatta noin 490 henkilöä. Tämän lisäksi keskustelutilaisuuksia ja seminaareja seurattiin etäyhteyksien välityksellä. Selkeästi suosituin etätapahtuma oli Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Archipelago Sea Jazzin huoltoalus M/S Roopen kannella järjestämä jazzkonsertti, jota seurasi etänä Facebook liven kautta jopa 1200 kuulijaa.

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion (TSYK) tapahtumista suurin osa tavoitti koko koulun noin 700 opiskelijaa. Erityisesti järjestäjiä ilahdutti koulusta laajalle levinnyt lähikalahaaste, josta toivotaan perinnettä myös seuraaviin Itämeripäiviin.

- TSYKin lähikalahaasteeseen osallistui Suomessa 100 oppilaitosta ja Turun alueen kouluissa ja päiväkodeissa nautittiin huimat 25 000 lähikala-ateriaa. Tieto ja käytäntö kulkivat käsi kädessä, kertoo Turun Itämeripäivän koordinaattori Tove Holm.

Päivän tapahtuma-anti oli monipuolista ja mielenkiintoista. Ohjelmaa oli rakennettu usean toimijan yhteistyöllä, jokaiselle jotakin -periaatteella. Järjestäjien saama palaute on ollut positiivista.

- Itämeri on yhteinen asiamme ja on ollut mukavaa huomata, että niin moni toimija haluaa tehdä työtä sen hyväksi. Päivän tunnettuuden kasvaessa saamme toivottavasti mukaan vielä lisää toimijoita ja tavoitamme yhä useamman turkulaisen osallistumaan Itämeripäivän tapahtumiin, sanoo Holm.

Seuraavaa Itämeripäivää vietetään torstaina 26.8.2021.

Kuvassa: Turun Naispoliisilaulajat esiintyivät Aurajokirannassa. Kuva Tove Holm.

Vuoden 2020 Itämeripäivässä olivat mukana: Archipelago Sea Jazz, Aurajokisäätiö, Baltic Area Legal Studies BALEX, Balticum -säätiö, Forum Marinum, Itämerihaaste, John Nurmisen säätiö, Metsähallitus, Pilvilinnan Talonmies Oy, Pidä Saaristo Siistinä ry, Suomen Rotary Itämeriohjelma, taiteilija Molly Balcom Raleigh yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa osana vuoden 2020 CityTorppari-toimintaa, Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (TSYK), Turun Eurooppa-Foorumi, Turun kaupunki, Turun museokeskus, Turun Naispoliisilaulajat, Turun vesihuolto Oy, Turun vesilaitosmuseo, Turun seudun sukeltajat, Turun yliopisto, Yoganni ja Åbo Akademi.

Katso koostevideo Turun Itämeripäivästä 2020